Wskazówki dietetyczne przy chorobie refluksowej znajdziesz bez problemu w Internecie. Tak samo zresztą, jak wskazówki co do stosowania odżywek wysokobiałkowych.
Spełnienie Twojej prośby wymagałoby stworzenia całego artykułu, co byłoby trudne w formule odpowiedzi na pytania. Dlatego odniosę się tutaj tylko do problemu białka i odżywek wysokobiałkowych przy chorobie refluksowej...
Białko jest najważniejszym makroskładnikiem pokarmowym, dlatego zawsze, nawet przy schorzeniach przewodu pokarmowego, musimy dążyć do uzupełnienia jego rekomendowanej normy spożycia. W przypadku choroby refluksowej sugerowane jest, aby spożywane białko nie pochodziło z pokarmów tłustych i/lub ciężkostrawnych, takich jak wędliny, wyroby garmażeryjne czy pieczone lub grylowane mięsa, szczególnie wołowina, ale z lekkostrawnych produktów nabiałowych (wyroby mleczne, jaja) oraz gotowanych lub przygotowywanych na parze, chudych ryb i drobiu.
Jeżeli natomiast chodzi o odżywki wysokobiałkowe, to brakuje badań naukowych, mówiących o związku ich spożywania z zaostrzeniem lub poprawą objawów choroby refluksowej. W tym przypadku musimy więc zdać się na opinie konsumentów.
A pośród konsumentów przeważają opnie, że objawy choroby refluksowej mogą być zaostrzane przez odżywki wysokobiałkowe, oparte na białkach roślin strączkowych (białka sojowe i białka grochu), podczas gdy oparte na białkach mleka, głównie białkach serwatkowych, są zwykle dobrze tolerowane.
Ogólnie warto wiedzieć, że jak dowodzą badania, białka mleczne, a szczególnie białka serwatkowe, wspomagają walkę z zakażeniem Helicobacter pylori, które jest w wielu przypadkach przyczyną choroby refluksowej:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921482/