SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy zacząć masę?

Witam przychodzę do was z pytaniem co do masy. Zaczynałem na około 23% BF lecz miałem bardzo mało mięśni, i teraz zredukowałem do około 13, moje pytanie brzmi czy mogę teraz zacząć masować z powrotem do mojej poprzedniej wagi lecz tym razem nabrać trochę mięśni czy masa od 13%. BF nie ma sensu, na brzuchu gruby nie jestem ponieważ w lustrze normalnie widzę mięśnie na brzuchu, z góry dzięki za odpowiedź.

wookenzz 15 września 2022
Ekspert odpowiada

Witaj!      

Jak zawsze przy podobnych tematach napiszę, że najbardziej pomogłyby tu zdjęcia do oceny. Na podstawie samych cyfr, też niekoniecznie dobrze wyliczonych, nie jest łatwo doradzić w takiej kwestii.

Zakładając jednak, że faktycznie masz około 13% poziomu tkanki tłuszczowej, to moim zdaniem nie jest to jeszcze jakoś mało, i żeby rozpocząć budowanie naprawdę czystej masy mięśniowej, warto zejść do chociaż tych ~10%. Też samo to, że masz widoczne mięśnie brzucha, niewiele mówi, bo bardzo możliwe, że masz jakieś inne miejsce oporne, gdzie zalega najwięcej tłuszczu (na przykład boczki, dół pleców, nogi, pośladki), i też by było warto go dopalić, ponieważ wraz z upływem czasu będzie tylko trudniej te miejsce dopalić do końca. 

Polecamy również: Oporny tłuszcz - wygodna wymówka

Poza tym pamiętać musisz o tym, że im niżej zejdziesz z poziomem tłuszczu, tym budowanie masy będzie lepsze. Masa będzie lepszej jakości i dzięki wysokiej wrażliwości insulinowej nie będziesz znowu nabierał więcej tłuszczu, tylko budował czystą masę mięśniową.

Polecamy również: Wrażliwość insulinowa: fakty i mity

Przemek Górynowicz Zawodnik IFBB 17 września 2022
0

Jak dodać zdjęcie do odpowiedzi z telefonu to dodam zdjęcia swojej sylwetki

Anonim 17 września 2022
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny oraz mogą zawierać lokowanie produktu. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.