Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie, jako super pokarm. Mleczko pszczele służy do karmienia larw robotnic i trutni przez ich pierwsze 3-4 dni życia (wg innych źródeł 2-3 dni życia), a królowej pszczół przez całe jej życie (w okresie stadium larwiego i w okresie czerwienia). Jest swego rodzaju odżywką, zawierającą węglowodany, tłuszcze, białka (i aminokwasy), witaminy, mikroelementy.
Mleczko pszczele składa się z:
- wody (50% -60%),
- białek (18%),
- węglowodanów (15%),
- lipidów (3% - 6%),
- soli mineralnych (1,5%),
- witamin.
W oparciu o nowoczesną analizę spektrometryczną wykryto około 185 związków organicznych w mleczku pszczelim. Z oczywistych przyczyn jeszcze nie wiemy, jak oddziałują one na zdrowie człowieka, na razie odkryto właściwości części z nich. Znajdują się tam kwasy tłuszczowe, białka, adenozynomonofosforan (AMP), adenozyna, acetylocholina, polifenole i hormony, takie jak testosteron, progesteron, prolaktyna i estradiol, są innymi przydatnymi składnikami biologicznymi, które są obecne w mleczku pszczelim.
Podejrzewa się, iż nienasycony kwas tłuszczowego 10-hydroxy-2-decenowy (ang. 10-hydroxyl-2-decenoic acid) wykazuje działanie antynowotworowe oraz jako naturalny antybiotyk (jednak nie rozpędzałbym się z wyciąganiem wiążących wniosków, gdyż było to badanie dotyczące linii komórkowych).
Mleczko pszczele wykazuje właściwości:
- przeciwutleniające,
- antynowotworowe (na razie na liniach komórkowych),
- przeciwstarzeniowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Kulturystów powinien zainteresować fakt, iż mleczko pszczele (100 mg na kg masy ciała dziennie) chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem wywołanym przez anapolon (oxymetholone). Sprawdzano również ochronę w trakcie stosowania winstrolu (stanozolol). Anapolon (5 mg na kg masy ciała przez 28 dni) powodował spadek aktywności katalazy, zwiększoną peroksydację lipidów w jądrach myszy. Dowiedziono ochronnego wpływu mleczka pszczelego na gonady, którego suplementacja powodowała poprawę takich parametrów nasienia, jak: ruchliwość, dojrzałość i objętość oraz zmniejszała uszkodzenie DNA.
Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), samopoczucie i zdrowie psychiczne. Ponadto (w dawce 800 mg dziennie) łagodzi objawy menopauzy (zaburzenia lękowe, ból grzbietu)
Dawkowanie: od kilkuset mg do kilku gramów dziennie.
Wydaje się, iż mleczko pszczele posiada wiele cennych właściwości, choć niektóre wymagają udowodnienia u ludzi, a nie na liniach komórkowych lub zwierzętach.
Referencje:
Visweswara Rao Pasupuleti, 1 , 2 , * Lakhsmi Sammugam, 2 Nagesvari Ramesh, 2 and Siew Hua Gan “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
Jadwiga Górnicka “Apteka natury”, Warszawa 2003
Artur Pietrusa, Kamil Derbisz „Produkty pszczele Część IV: Mleczko pszczele” http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2936
Najafi G., Nejati V., Shalizar Jalali A., Zahmatkesh E. Protective role of royal jelly in oxymetholone-induced oxidative injury in mouse testis. Iranian Journal of Toxicology. 2014;8(25):1073–1080.
Morita H1, Ikeda T, Kajita K, Fujioka K, Mori I, Okada H, Uno Y, Ishizuka T. “Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995464
Takashi Asama, 1 Hidenori Matsuzaki, 1 Shinobu Fukushima, 1 Tomoki Tatefuji, 1 Ken Hashimoto, 1 and Takashi Takeda “Royal Jelly Supplementation Improves Menopausal Symptoms Such as Backache, Low Back Pain, and Anxiety in Postmenopausal Japanese Women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949161