Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie, jako super pokarm. Mleczko pszczele służy do karmienia larw robotnic i trutni przez ich pierwsze 3-4 dni życia (wg innych źródeł 2-3 dni życia), a królowej pszczół przez całe jej życie (w okresie stadium larwiego i w okresie czerwienia). Jest swego rodzaju odżywką, zawierającą węglowodany, tłuszcze, białka (i aminokwasy), witaminy, mikroelementy.

Mleczko pszczele składa się z:

  • wody (50%  -60%),
  • białek (18%),
  • węglowodanów (15%),
  • lipidów (3% - 6%),
  • soli mineralnych (1,5%),
  • witamin.

W oparciu o nowoczesną analizę spektrometryczną wykryto około 185 związków organicznych w mleczku pszczelim. Z oczywistych przyczyn jeszcze nie wiemy, jak oddziałują one na zdrowie człowieka, na razie odkryto właściwości części z nich. Znajdują się tam kwasy tłuszczowe, białka, adenozynomonofosforan (AMP), adenozyna, acetylocholina, polifenole i hormony, takie jak testosteron, progesteron, prolaktyna i estradiol, są innymi przydatnymi składnikami biologicznymi, które są obecne w mleczku pszczelim. 

mleczko pszczele

Podejrzewa się, iż nienasycony kwas tłuszczowego 10-hydroxy-2-decenowy (ang. 10-hydroxyl-2-decenoic acid) wykazuje działanie antynowotworowe oraz jako naturalny antybiotyk (jednak nie rozpędzałbym się z wyciąganiem wiążących wniosków, gdyż było to badanie dotyczące linii komórkowych).

Mleczko pszczele wykazuje właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • antynowotworowe (na razie na liniach komórkowych),
  • przeciwstarzeniowe,
  • neurotropowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Kulturystów powinien zainteresować fakt, iż mleczko pszczele (100 mg na kg masy ciała dziennie) chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem wywołanym przez anapolon (oxymetholone). Sprawdzano również ochronę w trakcie stosowania winstrolu (stanozolol). Anapolon (5 mg na kg masy ciała przez 28 dni) powodował spadek aktywności katalazy, zwiększoną peroksydację lipidów w jądrach myszy. Dowiedziono ochronnego wpływu mleczka pszczelego na gonady, którego suplementacja powodowała poprawę takich parametrów nasienia, jak: ruchliwość, dojrzałość i objętość oraz zmniejszała uszkodzenie DNA.

Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), samopoczucie i zdrowie psychiczne. Ponadto (w dawce 800 mg dziennie) łagodzi objawy menopauzy (zaburzenia lękowe, ból grzbietu)

Dawkowanie: od kilkuset mg do kilku gramów dziennie.

Wydaje się, iż mleczko pszczele posiada wiele cennych właściwości, choć niektóre wymagają udowodnienia u ludzi, a nie na liniach komórkowych lub zwierzętach.

Referencje:

Visweswara Rao Pasupuleti, 1 , 2 , * Lakhsmi Sammugam, 2 Nagesvari Ramesh, 2 and Siew Hua Gan “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

Jadwiga Górnicka “Apteka natury”, Warszawa 2003

 Artur Pietrusa, Kamil Derbisz „Produkty pszczele Część IV: Mleczko pszczele”  http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2936

Najafi G., Nejati V., Shalizar Jalali A., Zahmatkesh E. Protective role of royal jelly in oxymetholone-induced oxidative injury in mouse testis. Iranian Journal of Toxicology. 2014;8(25):1073–1080.

Morita H1, Ikeda T, Kajita K, Fujioka K, Mori I, Okada H, Uno Y, Ishizuka T. “Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers”.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995464

Takashi Asama, 1 Hidenori Matsuzaki, 1 Shinobu Fukushima, 1 Tomoki Tatefuji, 1 Ken Hashimoto, 1 and Takashi Takeda “Royal Jelly Supplementation Improves Menopausal Symptoms Such as Backache, Low Back Pain, and Anxiety in Postmenopausal Japanese Women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5949161