SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

zmiana planu split na fbw [pomóżcie]

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 374

Formularz - Proszę o pomoc

m

16

Waga

58

Wzrost

174

Cel treningowy

masa

Staż treningowy na siłowni

5 miesięcy

Uprawiane inne sporty

praktyki

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

ławeczka płaska,sztanga,2 hantelki

Dieta

brak

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

ból w kolanach

Zażywane suplementy

brak

Ostatnio przerabiany plan

split

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

przysiad-brak mc-90kg wl-70kg
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 18 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 345
cześć, chciałbym zmienić plan treningowy z splita na fbw, i tu moje pytanie czy trening z linku https://www.sfd.pl/[ART]_Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html dokładniej etap 3 byłby dobry dla mnie
dla informacji trochę o mnie
wiek-17 lat w październiku
wzrost-174
waga-58
biceps-31
przedramię-26
klatka-84
talia-68
barki-110
udo-48
łydka-32
wyniki
wl-70kg/1
mc-90kg/1
przysiad-brak
mogę dodać że ćwiczę 5 miesięcy (wcześniej ćwiczyłem ok 4-5miesięcy ale nie regularnie) moje przyrosty są bardzo słabe. W 5 miesięcy 2cm biceps,przedramię,3cm klatka,4cm barki,a talia zeszła z 71 do 68cm.Waga z 56 do 58.jestem naprawdę chudy więc bez problemu można stwierdzić, że jestem ektomorfikiem.Dieta no cóż-brak , ale jem naprawdę sporo. inne aktywności poza treningiem to praca jako hydraulik, dokładniej praktyki pon,czw,pt gdzie robię ok. 7-9km.
mój poprzedni plan
pon-barki 3cw/3s do 12p
wt-plecy 3cw/3s do 12p
triceps 3cw/3s do 12p
środa-klatka 3cw/3s do 12p
biceps-3cw/3s do 12p
czw-to samo co w pon
pt-to samo co w wt
sob-to samo co w środę
niedziela-wole
plan z czasem wydaje mi się tragiczny dlatego go zmieniam
co do nóg-nie ćwiczyłem ich ale zacznę tylko czy martwy ciąg wystarczy czy dodać coś innego?
przysiadu ze sztangą nie mogę wykonywać ponieważ gdy próbuje zaczyna boleć mnie lewe kolano i mam jakby 'próg bólu' i nie mogę się zmusić do zrobienia go. ogólnie kolana mi 'strzelają' jak klękam.
dodam, że mam dostęp do ławki płaskiej ze sztangą oraz 2 hantelki regulowana (max 20 kg na jedną)
ps. czytałem też o rekompozycji-niektórzy mówią, że jest niektórzy że nie ma. z mojego punktu widzenia jest, chociaż że doszło mi w bicepsie 2cm to gdy napinałem go w styczniu to był płaski a teraz jest ta 'kula' i wygląda on lepiej
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 181 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1788
Co do przysiadu ja mam dość poważnie uszkodzoną chrząstkę, trzy lata temu był problem z wchodzeniem po schodach, a dzisiaj trzaskam przysiady i nie marudzę. Idź z tym do lekarza, zrób USG i dowiedz się co konkretnie jest nie tak. Jak boli to organizm daje sygnał, że coś jest nie tak i należy do wyleczyć, zwłaszcza w Twoim wieku.

W kwestii treningu to sam sobie odpowiedziałeś. Wskocz sobie na "ETAP 3", wystarczą treningi 3 razy w tygodniu, bo musisz mieć czas na regeneracje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 292 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1528
Tak jak kolega wyżej a sam dodam, że jeszcze się rozwijasz i też miałem różne bóle w kolanach, które mi na te chwilę minęły, ale jestem trochę starszy i szkoda, żebyś nie mógł ćwiczyć do mojego wieku.

Z ostatnimi bólami w barkach nie wiem czy nie pomogła mi siarka organiczna.. Może spróbuj, ona oczyszcza organizm i wpływa pozytywnie na różne chrząstki, ścięgna itd.

Wszystko ma swój cel.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11528 Napisanych postów 159163 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1229714
Witaj!
Ogólnie ujmując wiek 16-17 lat jest dobrym momentem na rozpoczęcie przygody z treningiem siłowym.
jest tylko jeden problem

kiedys zalecano korzystanie z podstaw typu przysiady, martwe ciagi itd, a obecnie nie kazdy osobnik jest w stanie to wykonac, gdyz sprawnosc mlodziezy niestety mocno sie pogorszyla i niekoniecznie na strat zalecane jest wykonywnaie podstawowych, zlozonych elementow treningu, gdyz dany osobnik ich po prostu nie wykona w sposob prawidlowy tehcnicznie. Tutaj przydaje sie test mobilnosci na start, jaki by trzeba bylo wykonac

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanie co do wyposażenia (mata pod sztangę)

WHEY premium