Witaj.
Przede wszystkim pamiętaj, że mój post ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żaden sposób nie promuje, nie zachęca ani nie zaleca stosowania środków farmakologicznych. Zawsze konsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą przed podjęciem jakichkolwiek decyzji dotyczących Twojego zdrowia.
Odpowiadając wprost na Twoje kluczowe pytanie: tak, istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że Twoje objawy, zwłaszcza kłujący ból przy chodzeniu, są bezpośrednio powiązane z tym, co powoduje powstawanie Twojej torbieli Bakera.
Musisz jednak zrozumieć jedną, fundamentalną rzecz, która zmieni Twoje spojrzenie na ten problem. Wyobraź sobie, że w Twoim samochodzie zapala się kontrolka "check engine". Czy problemem jest sama świecąca się lampka? Oczywiście, że nie. Lampka to tylko sygnał, że coś złego dzieje się z silnikiem.
Dokładnie tym samym jest Cysta Bakera – to nie jest choroba sama w sobie. To widoczny na zewnątrz "sygnał alarmowy", że wewnątrz stawu kolanowego dzieje się coś niedobrego.
Staw kolanowy jest wypełniony płynem maziowym, który działa jak smar. Kiedy w kolanie dochodzi do uszkodzenia lub stanu zapalnego (np. z powodu uszkodzenia łąkotki, zerwania więzadła czy zaawansowanych zmian zwyrodnieniowych), organizm w reakcji obronnej zaczyna produkować ogromne ilości tego płynu. Staw nie jest w stanie go pomieścić, więc nadmiar płynu "wypychany" jest do tyłu kolana, tworząc tam wypełniony płynem balonik – czyli właśnie torbiel.
To dlatego ściągnięcie płynu (aspiracja) przyniosło ulgę tylko na jeden dzień. To było jak zgaszenie kontrolki "check engine" bez naprawy silnika. Dopóki "silnik" (czyli staw kolanowy) jest uszkodzony, płyn będzie produkował się na nowo, a torbiel będzie odrastać.