Cześć!
Ryby uznaje się za najbardziej pożądany element diety i najlepiej korzystać z wielu ich gatunków, bo czym bardziej różnorodna dieta, tym z reguły zdrowsza. Pamiętać jednak należy, że podobnie jak inne mięsa, ryby bardzo mocno różnią się od siebie kaloryką, gdyż np. 100 g dorsza czy mintaja ma często trzy razy mniej kalorii niż np. łosoś. Nie oznacza to jednak, że łosoś jest gorszy, gdyż te kalorie pochodzą głównie ze zdrowych tłuszczy, których w diecie nie powinno brakować.
Jeśli Twoim celem jest redukcja wagi, to musisz spożywać mniej kalorii, niż wynosi Twoje zapotrzebowanie. W praktyce wygląda to tak, że wybierasz produkty zdrowe i nieprzetworzone i w dzienniczku dodajesz je do siebie, tak, aby nie przekroczyły tej ilości kalorii, jaką musisz dziennie spożywać. Wszystkie z wymienionych ryb możesz jadać regularnie, jednak zastanawiałabym się nad tą makrelą z puszki. W puszce tej znajduje się zaledwie 60% ryby, a reszta są to dodatki, które niekoniecznie powodują, że produkt jest nadal zdrowy.
Najlepiej korzystać z ryb surowych i poddawać je dowolnej obróbce termicznej. Jeden do dwóch razy w tygodniu możesz zjeść rybę z puszki (ale czystą rybę bez dodatków) i dwa lub trzy razy w tygodniu rybę wędzoną.
Jeśli szukasz zdrowych diet dla kobiet, to kilka ciekawych przykładów podrzucam niżej.