Witaj!
Żywność przetworzona zyskała na popularności przede wszystkim ze względu na szybkość i łatwość jej przygotowania do spożycia oraz długie daty przydatności. Producenci osiągają to dodając cały szereg konserwujących substancji chemicznych. Najczęściej charakteryzuje się ona też wysoką smakowitością, a to za sprawą niestety dodatku cukrów prostych oraz tłuszczów trans.
I to by było na tyle, jeśli chodzi o "zalety" żywności przetworzonej.
Negatywny wpływ na zdrowie.
Wspomniane rafinowane węglowodany mogą prowadzić do zachorowania na cukrzycę typu II. Niezdrowe tłuszcze natomiast sprzyjają chorobom sercowo-naczyniowym, jak zawał czy udar, a nawet mogą być odpowiedzialne za rozwijanie nowotworów.
Prócz samych chorób bazowanie na przetworzonej żywności nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Dzieje się tak ze względu na jej bardzo niski indeks sytości. Warto tu zestawić np. tabliczkę czekolady, którą jesteśmy w stanie zjeść w kilka chwil oraz posiłek składający się z woreczka ryżu, kawałka mięsa i porcji warzyw, który nasyci nas na dobre kilka godzin. W obu przypadkach będziemy mieć ok. 500 kcal, a różnica w objętości i sytości jest olbrzymia.
Więcej na temat szkodliwości żywności przetworzonej oraz o tym, po jakie produkty sięgać możesz przeczytać w artykule Macieja Sulikowskiego.
Zdrowe alternatywy.
Aby zaspokoić potrzeby konsumentów na smaczne oraz szybkie w przygotowaniu posiłki i przekąski, na rynku pojawiło się wiele produktów będących świetnymi zamiennikami ich przetworzonych odpowiedników. Kompletne zestawienie znajdziesz w dziale Gotowanie i dieta.
Znaleść tam możesz kompletne gotowe posiłki, takie jak dania kuchni chińskiej, meksykańskiej czy nawet indyjskiej. Natomiast gdy złapie Cię ochota na jakieś łakocie, warto sięgnąć po dietetyczny batonik, czekoladę lub orzechy/owoce w czekoladzie - słodycze dietetyczne.
Powodzenia!