Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] kaloryczny rezygnując z całych jajek na rzecz samych białek. Komentarz: stosowanie białek jaj, zamiast całych jajek, jest kontrowersyjną praktyką. Ze względów praktycznych, żółtko jest niezmiernie istotne dla kulturysty, gdyż cholesterol jest prekursorem wszystkich hormonów sterydowych. Wielu kulturystów z lat 60. ubiegłego stulecia starało się [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] jego wartość odżywczą, ale mówić może nam, jakiej rasy jest kura, która dane jajko zniosła. Natomiast kolor żółtka zależny jest od tego, jaką paszą karmiona jest kura. Jeśli żółtko jest jaśniejsze, oznacza to, że kura karmiona jest paszą z przewagą pszenicy, natomiast jak żółtko jest ciemniejsze, oznacza to, że kura karmiona jest paszą z przewagą [...]
[...] uzupełnieniem dla podawania leków. W wytycznych American Heart Association zaleca się, aby całkowite spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało 300 mg dziennie. Duże żółtko dostarcza od 240 mg do 275 mg cholesterolu, czyli dostarcza prawie cały dzienny limit spożycia cholesterolu. Niemniej z wytycznych dietetycznych dla Amerykanów na lata [...]
[...] są jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny, czyli antyutleniaczy, które chronią oczy przed chorobą. Pamiętaj, aby jeść całe jajka. Najwięcej wartości odżywczych ma żółtko, nie białko. Jogurt grecki Grecki jogurt to doskonały wybór m.in. dla diabetyków. Wykazano, że poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, [...]
[...] się we krwi szybciej, gdy jedzono samo białko jaja, bez żółtka, ale sam pojedynczy, kluczowy aminokwas nie powodował zwiększonego wzrostu muskulatury. Naukowcy sądzą, że żółtko zawiera różne niebiałkowe składniki, które mogą mieć właściwości anaboliczne, takie mikroRNA, witaminy (np. uznawaną za hormon witaminę D), minerały i lipidy . [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
[...] mąki pszennej 110 g ricotty 50 g mleka 50 g Frulove in jelly Przygotowanie: W jednej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy za pomocą miksera żółtko, odżywkę, mąkę, ricittę i mleko. Dodajemy ubite białka jaj i delikatnie mieszamy do połączenia. Przelewamy do silikonowej foremki (16 cm) i pieczemy 25 minut w 175 [...]