SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żółtka jaj

  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2322 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ponadto w składzie skrobia modyfikowana i cukier. Społem Majonez Kielecki Skład: olej roślinny rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). 100 g tego majonezu dostarczy 663 kcal, w tym 1,0 g białka, 3,1 g węglowodanów oraz 71,8 g tłuszczu. Plusy: produkt o bardzo dobrej konsystencji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22164 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8447 Data: 2018-03-31 09:21:18
  • [...] zmiany miażdżycowe), zwiększa lipemię poposiłkową (wywołuje hipertriglicerydemię) i nasila niekorzystne skutki dostarczania tłuszczów nasyconych. Cholesterol w diecie, w tym żółtka jaj, jest szkodliwy dla tętnic. Pacjenci zagrożeni chorobami układu krążenia powinni ograniczyć spożycie cholesterolu. Zaprzestanie spożywania żółtek jaj po udarze lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4010 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5326 Data: 2021-02-08 12:30:44
  • Odchudzanie nie zawsze musi polegać na odmawianiu sobie wszystkich produktów, które lubimy. W rzeczywistości nie powinno tak być. Odchudzanie jest o wiele bardziej efektywne, gdy nie wywraca naszego życia od góry nogami i nie pozbawia wszystkich smacznych pokarmów. Jedz zdrowe, pożywne posiłki na co dzień, ale pozwalaj sobie na małe odstępstwa, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6509 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26396 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • [...] W innym filmie zamieszczonym na jego koncie YouTube The King of Diet ujawnił, dlaczego zjada aż tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne pokarmy bogate w białko, takie jak nabiał czy drób. „Jem białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1177 Data: 2022-08-20 13:54:26
  • Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6233 Data: 2020-09-20 09:57:10
  • Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13423 Data: 2018-01-03 11:02:10
  • Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7406 Data: 2021-03-11 13:54:13
  • Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6059 Data: 2019-04-28 15:32:09
  • Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3811 Data: 2019-09-13 14:11:08
  • Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4120 Data: 2021-10-04 11:36:09
  • [...] napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów już serdecznie dość. Jajka Podobnie, jak łosoś, jaja (a dokładniej żółtka jaj) są bogate w witaminę D. W jednym z badań stwierdzono, że kobiety z najwyższym spożyciem witaminy D miały o 41% niższe ryzyko PMS! Jajka to również źródło białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3140 Data: 2019-05-25 10:27:25
  • Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D?  Celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7795 Data: 2017-05-15 09:54:48
  • Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety.  Co warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3347 Data: 2020-06-12 17:19:15
  • Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3848 Data: 2021-02-16 18:04:37
  • [...] nie jest on zbyt niski. Czy można pozyskać witaminę D z żywności? Można, jednak ciężko jest uzyskać odpowiednią jej ilość. Tak czy inaczej, dietę warto wzbogacać o łososia, żółtka jaj, wołowinę i produkty z dodatkiem witaminy D (np. niektóre płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy, nabiał). Witamina B12 Jak już wspomniałam, wraz z wiekiem nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1980 Data: 2021-11-22 19:56:33
  • [...] Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to nasze czerwone krwinki. Krew gęstnieje i robi się lepka, wzrasta poziom cholesterolu. Nie ma nic zdrowego w jedzeniu żółtka”. Komentarz: oczywiście podobnych, rzetelnych obserwacji nie ma w badaniach naukowych – to tylko hipoteza. Rzekomy mit, iż „1 jajko = 5 papierosów” nie ma żadnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13977 Data: 2017-12-20 11:39:33