W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] ponadto w składzie skrobia modyfikowana i cukier. Społem Majonez Kielecki Skład: olej roślinny rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). 100 g tego majonezu dostarczy 663 kcal, w tym 1,0 g białka, 3,1 g węglowodanów oraz 71,8 g tłuszczu. Plusy: produkt o bardzo dobrej konsystencji, [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
[...] zmiany miażdżycowe), zwiększa lipemię poposiłkową (wywołuje hipertriglicerydemię) i nasila niekorzystne skutki dostarczania tłuszczów nasyconych. Cholesterol w diecie, w tym żółtka jaj, jest szkodliwy dla tętnic. Pacjenci zagrożeni chorobami układu krążenia powinni ograniczyć spożycie cholesterolu. Zaprzestanie spożywania żółtek jaj po udarze lub [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
Odchudzanie nie zawsze musi polegać na odmawianiu sobie wszystkich produktów, które lubimy. W rzeczywistości nie powinno tak być. Odchudzanie jest o wiele bardziej efektywne, gdy nie wywraca naszego życia od góry nogami i nie pozbawia wszystkich smacznych pokarmów. Jedz zdrowe, pożywne posiłki na co dzień, ale pozwalaj sobie na małe odstępstwa, a [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
[...] W innym filmie zamieszczonym na jego koncie YouTube The King of Diet ujawnił, dlaczego zjada aż tyle jajek. Torraca twierdzi, że spożywa tylko dwa żółtka jaj w swojej diecie, ponieważ tylko tyle potrzebuje. Wyjaśnia, dlaczego je tylko jajka, a nie inne pokarmy bogate w białko, takie jak nabiał czy drób. „Jem białka [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
[...] napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów już serdecznie dość. Jajka Podobnie, jak łosoś, jaja (a dokładniej żółtka jaj) są bogate w witaminę D. W jednym z badań stwierdzono, że kobiety z najwyższym spożyciem witaminy D miały o 41% niższe ryzyko PMS! Jajka to również źródło białka [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
[...] nie jest on zbyt niski. Czy można pozyskać witaminę D z żywności? Można, jednak ciężko jest uzyskać odpowiednią jej ilość. Tak czy inaczej, dietę warto wzbogacać o łososia, żółtka jaj, wołowinę i produkty z dodatkiem witaminy D (np. niektóre płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy, nabiał). Witamina B12 Jak już wspomniałam, wraz z wiekiem nasz [...]
[...] Gdy wprowadzamy to do krwiobiegu, otłuszcza to nasze czerwone krwinki. Krew gęstnieje i robi się lepka, wzrasta poziom cholesterolu. Nie ma nic zdrowego w jedzeniu żółtka”. Komentarz: oczywiście podobnych, rzetelnych obserwacji nie ma w badaniach naukowych – to tylko hipoteza. Rzekomy mit, iż „1 jajko = 5 papierosów” nie ma żadnego [...]