[...] podawanie zupełnie innego rodzaju białka, niż sojowe, w tym przypadku kukurydzianego. Wniosek jest jasny i czytelny – rodzaj podawanego sportowcowi białka ma ogromne znaczenie i nie da się wrzucić do jednego worka protein pochodzenia roślinnego (np. białka sojowego, kukurydzianego, z grochu czy konopnego) oraz pochodzenia zwierzęcego [...]
[...] różnicę? W standardowej diecie dostarczano maksymalnie od 58 do ~78.5 g tłuszczów dziennie. W modelu Paleo od 74 g do ~92.4 g tłuszczów dziennie. Czy to ma aż takie znaczenie? „Ale przecież w badaniach udowodniono, że dieta wysokotłuszczowa nas zabija” Tak, Koreańczycy w pracy „Effect of High Fat Diet on Insulin Resistance: Dietary Fat [...]
Nie przestaje zdumiewać mnie pomysłowość ludzi, jeśli chodzi o szukanie rzekomych dróg na skróty. Jedni do odchudzania próbowali używać amfetaminy, inni metamfetaminy (jak to się kończy, można zobaczyć w filmie Darrena Aronofsky’ego „Requiem dla snu”). Co zapamiętać? Nikotyna uzależnia. Zaprzestanie palenia tytoniu powoduje pojawienie się objawów [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
[...] rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. W obecności witaminy E rodniki peroksylowe reagują z α-tokoferolem zamiast z lipidami, co hamuje dalsze utlenianie tłuszczów. Czy witamina [...]
[...] wysokości, niezmiernie rzadko zdarzają się osoby przeżywające podobne upadki. To nie jest argument. Dlatego niewiele znaczą przypadki jednostkowe (studia przypadku), a duże znaczenie mają dobrze kontrolowane badania randomizowane. Czy jedząc mięso czerwone, wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces [...]
[...] beztłuszczowej (np. mięśni). Istnieje złożona zależność między hormonami, odżywianiem i syntezą białek, anabolizmem lub rozpadem (degradacją) białka. Ustalono, iż kolosalne znaczenie dla odpowiedzi na bodźce (np. trening, temperaturę), pożywienie (jego odpowiednią ilość lub niedobór) ma stres. Zespół odpowiedzi stresowej może wystąpić np. po [...]
Rozpowszechniło się wiele dziwacznych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jest to w dużej mierze spowodowane szukaniem „tego najlepszego”, „jedynego” oraz unikalnego. Najlepsze metody treningu, ćwiczenia i diety już zostały wymyślone. Drugi problem Okazuje się, że wzrost adrenaliny w osoczu, porównywalny ze wzrostem obserwowanym podczas [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] powstających w czasie spalania paliw kopalnianych i drewna (a także stężeń tlenku azotu, PM10, ozonu, tlenku węgla, związków siarki w naszym otoczeniu itd.). Jakie znaczenie ma jakość powietrza? Cóż, w USA zebrano dane dotyczące 545 hrabstw USA. Naukowcy wykorzystali modele do oszacowania związku między redukcją stężenia PM 2,5 a [...]
Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]
[...] danych z Internetu. Moje zdanie w tej kwestii jest następujące: kluczowe dla utraty wagi jest utrzymanie odpowiedniego bilansu energetycznego. Naprawdę ma drugorzędne znaczenie, czy sięgniesz po dietę lowcarb, ketogeniczną czy klasyczną, bogatą w węglowodany, o ile zachowasz ujemny bilans energii. Znam ludzi, którzy strzelają z armaty do [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Na początku musimy ustalić definicję uzależnienia. I tu powstaje problem. Zwykle nikt nie jest w stanie precyzyjnie podać na czym polega uzależnienie, a wszyscy ochoczo twierdzą, iż jedzenie pizzy, frytek, hamburgerów, picie napojów z cukrem uzależnia. Niektórzy naukowcy widzą potencjał uzależniający w kofeinie, inni w cukrze, jeszcze inni w … [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] powrotem poprzez łańcuch transportu elektronów i białko rozprzęgające 1. Wbrew teorii szeroko rozpowszechnionej w świecie fitness, nie ma żadnych dowodów na to, by BAT miała znaczenie u człowieka. Wymyślono specjalne przyrządy (np. “Cold Shoulder”), które miały aktywować zgromadzone w ciele zasoby BAT. Taka kamizelka kosztuje 150$! Muszę [...]
[...] ilość, biorąc pod uwagę niską dostępność fruktozy w naturalnym środowisku). Cukier i sól - zabójczy duet Wydaje się, iż zarówno spożycie cukru, jak i soli mają znaczenie dla rozwoju nadciśnienia. Zbędne kalorie w postaci cukru mogą przyczyniać się do otyłości (cukry są szybko przekształcane do trójglicerydów i składowane pod skórą [...]
[...] jest znikoma (<1%) przy umiarkowanej podaży i jest szacowana na 5% przy przekarmianiu fruktozą. Czym jest lipogeneza de novo? To trudne określenie, ale ma proste znaczenie. Jest to powstawanie tłuszczu w wątrobie ze źródeł cukrowych. Skąd się wzięły dane o zagrożeniu ze strony fruktozy? Cóż, u myszy (będących częstym obiektem badań) [...]