Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
[...] i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz [...]
[...] zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa zawartość wapnia (istotne dla osób na diecie bezmlecznej), ciekawy smak, zdecydowanie lepiej smakują na zimno niż ziemniaki, bardzo dobre źródło potasu, dwa razy więcej błonnika niż w ziemniakach. Minusy: cena, dostępność, słodki smak niekoniecznie nadaje się do tworzenia [...]
[...] poćwiczyć. Możesz też zebrać kilku znajomych z podobnymi celami. Będąc częścią grupy, jest bardziej prawdopodobne, że wyjdziesz na trening niezależnie od pogody. Czy zimno, czy ciepło, po prostu jest trening i głupio będzie powiedzieć "hej, ja dziś rezygnuję, bo jest zimno". Będąc częścią społeczności, łatwiej będzie Ci pozostać [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
[...] strawienia dla organizmu Jeśli gotujesz makaron, a następnie go schładzasz, zamieniasz makaron w coś, co bardziej przypomina włókno, niż skrobię. Możesz później zjeść go na zimno lub ponownie ogrzać. Dodaj oliwę do gotującego się makaronu Jest jeszcze jedna rzecz, którą możesz zrobić, aby makaron był jeszcze bardziej przyjaznym węglowodanem, ale [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
Choć często czytamy bądź słyszymy o tym, jak dobre mamy samopoczucie na diecie redukcyjnej, tak niestety nikt nie powie, że deficyt kaloryczny długofalowo wpływa pozytywnie na nasz organizm. Mimo tego, że nasza dieta może być urozmaicona, smaczna, sycąca organizm w pewnym stopniu zacznie się buntować ku deficytowi. Często dodatkowymi negatywnymi [...]
[...] mierz fałdy tłuszczu i oceń jak wygląda brzuch, jaka jest waskularyzacja, separacja partii mięśniowych. Zmierz realnie wybrane partie mięśniowe, w tych samych warunkach (na „zimno” lub „na pompie”). Może się okazać, iż wskutek stosowania „agresywnej masy” mocno się otłuszczasz i widzisz przyrost centymetrów, który jest złudny! Dużo „masy” lokuje [...]
[...] Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od braków kalorii i składników odżywczych w naszej diecie. Produkt zjeść można na zimno lub użyć jeden ze sposobów obróbki: kuchenka mikrofalowa przez 2 minuty po nakłuciu folii lub jej zdjęciu umieścić zamknięty talerzyk w naczyniu z gotującą się wodą na [...]
W Internecie bez trudu spotkasz strony, na których obiecuje się wyleczenie wszystkich rodzajów nowotworów („witaminą B17”, laetrile). Brzmi zbyt pięknie, żeby to było prawdziwe? No właśnie. Gdyby to była prawda, zwykłe siemię lniane czy pestki moreli byłyby lekiem. Czy tak jest faktycznie? Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. Czy [...]
[...] Podgrzej niewielką ilość oleju, aż zacznie się mienić, a następnie dodaj składniki na patelnię. W przypadku smażenia w głębokim tłuszczu najlepiej użyć termometru. O ile do smażenia w wysokich temperaturach lepiej nadają się oleje rafinowane, to w każdej innej sytuacji stosujmy te poddane najmniejszej obróbce, a najlepiej tłoczone na zimno.
Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
Niedawno opisywałem trening Bena Afflecka przygotowujący go do roli Batmana oraz Marka Wahlberga. W dzisiejszym odcinku przyjrzyjmy się treningowi Zaca Efrona przygotowującego go do roli w „Baywatch”. https://www.youtube.com/watch?v=HgewT6mDqXM Podsumowanie Opisany trening nie spełnia swojego zadania, nie ma podciągania na drążku, wiosłowania, [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
W praktyce fizjoterapeuty spotkałem się z opiniami pacjentów, że wraz ze zmianą temperatury otoczenia, gdy na dworze robi się chłodniej, nasila się ból stawów. Zjawisko to można porównać do tego, gdy np. rozpoczynasz aktywność fizyczną bez dobrej rozgrzewki. Czujesz wtedy, że Twoje ciało jest sztywne i obolałe. Dopiero podczas treningu, gdy ciało [...]