[...] zdrowe źródła węglowodanów to podstawa zdrowej diety. Brązowy ryż, płatki owsiane, makaron razowy, pieczywo wypiekane z mąk 1850 i więcej, gruboziarniste kasze czy ziemniaki to bardzo cenny element diety. Węglowodany, które warto wprowadzić do diety: kasze gruboziarniste np. Gryczana, jęczmienna pęczak, ryż brązowy, ryż basmati, ryż [...]
[...] czerwone, takie jak pomidory czy papryka, zawierają one bowiem prowitaminę A, czyli betakaroten - ważny antyoksydant. Z racji amerykańskiego pochodzenia (podobnie jak ziemniaki) trafiły one do Europy relatywnie niedawno, ale już na dobre zadomowiły się tu i stanowią integralny i bardzo ważny składnik śródziemnomorskiej diety. Zalecane jest [...]
[...] ryż brązowy, dziki, kasza gruboziarnista, makaron pełnoziarnisty (ugotowane al dente czyli na półtwardo, proszę nie rozgotowywać): 30g lub odpowiednio zamienione na ziemniaki: 150g dodatek białkowy (chude mięso, ryby, tuńczyk w sosie własnym, ser lub owoce morza): 100g warzywa (ugotowane al dente czyli na półtwardo, proszę nie [...]
[...] węglowodanów na poziom cukru we krwi, czyli potencjał do uwolnienia określonej ilości cukru do naszej krwi po danym posiłku. Jeśli indeks glikemiczny ma wysoki poziom (np. ziemniaki) wówczas sprowokuje to wysoki poziom cukru we krwi. Analogicznie, węglowodany o niskiem indeksie glikemicznym (np. soczewica) spowodują znacznie mniejszy, a [...]
[...] (dotyczy także ryżu i makaronów) • wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz z pełnego ziarna • gotując ryż i makarony skracaj gotowanie, tak aby „doszły“ • ziemniaki gotuj w łupinkach Przykłady „dobrych“ i „złych“ węglowodanów: * to powinno dominować: Produkty pełnoziarniste: nie łuskany ryż, ryż basmati, długoziarnisty, nie [...]
[...] białeczko) Co myslicie o takiej diecie? Oczywiscie czesto zamieniam mieso po treningu albo na cielecinka, wolowinke z udzća, poledwice, łososia, odstawilem praktycznie ziemniaki bo jestem strasznie po nich zmulony. Widzicie jakies braki/nadwyżki? Pozdrawiam P.S. mam 19 lat waze 73 kilo i mam 10-11% tłuszczu, ale zrzucił bym jeszcze z 1,5-2 [...]
[...] który polega na tym, że muszę jeść produkty o niskiej zawartości błonnika, które są lekkostrawne. Uwielbiam kaszę, ryż oraz makaron i chętnie na urozmaicenie zastępuję nimi ziemniaki do obiadu. Jaki ryż, kasza oraz makaron będzie najbardziej lekkostrawny? Makaron wybrałem z pszenicy durum, gotowany al dente, dobry wybór? Jak z resztą? Bardzo [...]
[...] lepszą, wyższej jakości np. pstrąga albo dorsza. Ryba nawet raz w tygodniu to dobra opcja. Mam pytanie co do mrożonek. Zabrzmi może ono trochę głupio. Czy te w których są ziemniaki mogę spokojnie jeść? W sensie kupuję paczkę, ziemniaki wyjmuję a resztę jem. Te ziemniaki są podsmażane więc nie są chyba najlepszym pomysłem. Nie ma żadnej obawy, [...]
[...] awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki 3. Wyeliminuj z diety cukier / sacharozę 4. Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie 5. Wyeliminuj z diety ziemniaki pod każda postacią 6. Wyeliminuj biały ryż 7. Makaron tylko al. Dente lub razowy 8. Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką 9. Zrezygnuj z alkoholu [...]
[...] wafle, owoce, migdały Filet z kurczaka w pomidorach i ryż al dente %-) Kolacje fajniejsze - polędwica wieprzowa w kurkach + puree / grillowane mięsa i warzywa + pieczone ziemniaki / ostatniego dnia sushi Na pewno będę miała problem przejść więcej niż 2400 kcal, bo nie wiem, czym to dopchać, chyba, że mogę jeść więcej owoców np bananów czy [...]
[...] wafle, owoce, migdały Filet z kurczaka w pomidorach i ryż al dente %-) Kolacje fajniejsze - polędwica wieprzowa w kurkach + puree / grillowane mięsa i warzywa + pieczone ziemniaki / ostatniego dnia sushi Na pewno będę miała problem przejść więcej niż 2400 kcal, bo nie wiem, czym to dopchać, chyba, że mogę jeść więcej owoców np bananów czy [...]
ig to współczynnik podnoszenia cukru we krwii.. im jest wyższy tym cukier zawarty w węglowodanach zostaje szybciej uwolniony do krwiobiegu.. jeżeli zjadasz coś o wysokim ig to poziom cukru podnosi sie niemal natychmiastowo i jeżeli nie ma na niego zapotrzebowania to zostaje on odłożony.. natomiast z produktów o niskim ig cukier (energia) zostaje [...]
[...] tak mówiąc, po prostu zmień sposób żywienia - gotuj wszystko al dente, nie jedz tak rozdrobnionych owsianych tylko normalnie zalane na 3 minuty + twaróg, jedz wątróbkę, jaja wyłącznie gotowane na twardo, ze źródeł węgli daj głównie kaszę i ziemniaki i zobaczymy czy będziesz głodny - chyba że nie wiesz gdzie w ogóle zaczyna się głód.
NIe to te błyskawiczne maja 80 , tego jestem pewnien na 100% bo inaczej szybko po zjedzeniu myślałbym o koljenym posiłku a tutaj 3 godziny bez jedzenia przy 100 gramach (zmielonych) Znalazłem jeszcze coś takiego : IG Niski (poniżej 40) Przyprawy suszone - 5 Cebula - 15 Cukinia - 15 Cykoria - 15 Czarna porzeczka - 15 Fasolka szparagowa - 15 Grzyby [...]
Ziemniaki są bardzo wartościowym źródłem węglowodanów, najlepiej po treningu. Mają one bardzo alkaliczne właściwości, gdzie przy dietach bogate w białko bardzo się przydają. Makarony też możesz jeść najlepiej gotowane al dente. Urozmaicaj dietę bo długo nie pociągniesz. Dawaj na zmianę ziemniaki, kasze, ryż i makarony
[...] który polega na tym, że muszę jeść produkty o niskiej zawartości błonnika, które są lekkostrawne. Uwielbiam kaszę, ryż oraz makaron i chętnie na urozmaicenie zastępuję nimi ziemniaki do obiadu. Jaki ryż, kasza oraz makaron będzie najbardziej lekkostrawny? Makaron wybrałem z pszenicy durum, gotowany al dente, dobry wybór? Jak z resztą? Bardzo [...]