Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca dla zdrowia. Po prostu trzeba zachować zdrowy umiar. Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów [...]
[...] swoje „naturalne właściwości”? Jerzy Zięba: „Oczywiście sok świeży, niepasteryzowany, wyciśnięty w prasie, szczególnie wypity w ciągu 30 min. jest bardzo zdrowy i jego wartości odżywcze są najwyższe z możliwych”. Niestety sok, czy to świeży czy pochodzący z koncentratu czy też może stworzony na bazie mieszanki, wcale nie [...]
[...] po schodach, sprzątanie, zakupy, wnoszenie przedmiotów, strzelanie itd.). W badaniach Suter PM i wsp. badano termiczny efekt pożywienia wywołany spożywaniem alkoholu u zdrowych ludzi nie będących alkoholikami. Wykorzystano pośrednie pomiary kalorymetryczne w okresie 24 godzin w specjalnej komorze. Oddziaływanie alkoholu mierzono, gdy był [...]
[...] czy diety jest najlepszy. Z pewnością stworzenie deficytu kalorycznego przynosi rezultaty, a najbardziej rozsądne wybieranie produktów w sklepie, unikanie fast food i zdrowy rozsądek. Referencje: Eric Ravussin1 and José E. Galgani „The Implication of Brown Adipose Tissue for Humans” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404503/ [...]
[...] sosu, a do tego podane są grzanki, to może okazać się, że właśnie masz przed sobą bombę kaloryczną. Oczywiście zgadzamy się z tym, że kaloria kalorii nierówna i co innego zdrowy kaloryczny posiłek, a przetworzony, z mniejszą ilością kalorii. Niemniej, jeśli jednak dbasz o swoją sylwetkę i liczysz kalorie, wówczas zwracaj uwagę na to, jaką [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
[...] granica? Do którego momentu ciało jest zdrowe i sprawne, a kiedy możemy mówić o zwyczajnej nadwadze czy otyłości, które zdrowe nie są. Podsumowując Otyłość nie jest czymś zdrowym i pożądanym. Dbanie o wygląd ciała nie jest niczym nowym. Do szczupłej i wysportowanej sylwetki dążyli już bowiem starożytni Grecy. Dbajmy o swoje zdrowie i wygląd. [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/5153/efekty-jakie-daje-dieta-iifym-w-dlugofalowej-pracy-nad-sylwetka Jednakże długofalowo i pod względem zdrowotnym należy zachować umiar oraz zdrowy rozsądek. Co z tego, że jeden, drugi czy trzeci rok się udało, skoro w czwartym ciężko się rozchorujesz? Niezdrowe pożywienie wywołuje różnorakie niekorzystne efekty [...]
[...] Tak, znów ten stan spowodowały energy drinki. Tylko wspomniana kobieta wypijała 10 puszek napoju energetycznego dzień w dzień. Nikt nie mówił, że to bezpieczne. I nikt o zdrowych zmysłach nie wypija litrów napojów energetycznych codziennie! Dla porównania podam, iż w literaturze odnotowano śmierć kobiety z powodu nadmiernego picia wody [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] z okładek magazynów czy sylwetkami w social mediach. Osoby te muszą wyglądać dobrze, bo ich aktywność na portalach społecznościowych to praca, co wiąże się często z niezdrowym trybem życia: tj. wyrzeczeniami żywieniowymi, które zbliżają do celu kosztem zdrowia. Dobrym przykładem ku przestrodze są, chociażby wychudzone modelki, które często [...]
[...] stawami, tarczycą, nerkami, wątrobą, ciśnieniem krwi, nowotworami, cukrzycą, miażdżycą itd. Zawodnicy wielu dyscyplin z lenistwa wolą odżywiać się w sposób nie do końca zdrowy, co pozwala budować nadmierną, otłuszczoną masę ciała. Jeśli ktoś myśli, że tłuszcz daje siłę, to niech zobaczy, jak wyglądał Svend Karlsen w latach 1999-2001 (w [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
[...] a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, to nie wystarczy zainwestować w drogie kosmetyki. To, co robisz i jak się odżywiasz, ma ogromne znaczenie. Już wiesz, jakie produkty powinny [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
Wszyscy doskonale wiemy, że odpowiednia dieta może być traktowana niemal, jako lekarstwo dla wielu naszych dolegliwości. Złe odżywianie działa odwrotnie... Nie myślimy o tym, dopóki nie stanie się coś poważniejszego. Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]