Problemy ze stawami i ścięgnami to nie tylko domena osób starszych i profesjonalnych sportowców, mogą one dotknąć każdego, niezależnie od wieku, czy też poziomu aktywności. Polacy w Europie są w czołówce narodów, które zmagają się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów. Z czego to wynika? W głównej mierze determinuje to wiek, wraz z którym spada [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Masło zostało przygotowane w formie proszku, co pozwala w połączeniu z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia [...]
Osoby kontrolujące spożycie kalorii z roku na rok napotykają coraz większe ułatwienia. Taki bonus, otrzymują również fani meksykańskiej kuchni i to wcale w nie mniej atrakcyjnej kompozycji smakowej. Wykwintny, pikantny, pomidorowo-paprykowy sos oferowany jako dip lub Salsa Mexicana, doczekał się odsłony w wersji fit. Bez tłuszczu, minimum kalorii [...]
Witamina D jest jedną z najczęściej niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Diety wykluczające różne grupy produktów spożywczych z jadłospisów z reguły zwiększają ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów odżywczych. Do najbardziej restrykcyjnych modelów żywieniowych zalicza się m.in. dietę wegańską, w której eliminacji poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży [...]
Umieszczając w codziennej diecie odrobinę słodyczy, nie zawsze szkodzi się swojej sylwetce i zdrowiu. Kalorie z ulubionych słodkich produktów łatwo jest wliczyć do dziennego bilansu kalorycznego, zwłaszcza jeśli nie zawierają one składników powszechnie uznawanych za niezdrowe. Mowa tutaj o szerokim spektrum słodyczy pozbawionych dodatku cukru oraz [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Coraz więcej osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet [...]
Kofeina w świecie sportu znalazła swoje miejsce jako legalny sposób na podniesienie możliwości układu nerwowego, poprzez jego stymulowanie do większej aktywności. Zazwyczaj spotykamy ją w suplementach przedtreningowych, które mają na celu znaczne podniesienie możliwości wysiłkowych, czy też spalaczach tłuszczu, przeznaczonych do redukcji tkanki [...]
Resveratrol (w polskiej literaturze pod nazwą resweratrol) jest naturalnym związkiem występujący w roślinach takich jak np. w winogrona, znajdziemy go także w czerwonym winie. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Każdemu z nich można przypisać potencjał antynowotworowy. Resweratrol [...]
Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]