Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
[...] (MDMA i podobne substancje; „podziemny” zamiennik THC, czyli Spice i podobne; amfetamina i jej pochodne; metamfetamina i jej pochodne). Nie udowodniono też, aby wyższe dawki protein w diecie prowadziły do patologicznych zmian w nerkach. Krótkoterminowo badano nawet podaż 3-4 g białka na kilogram masy ciała dziennie, co jest wartością niespotykaną [...]
[...] wyliczonego zapotrzebowania. Wtedy chudniesz. Przeważnie w pierwszej kolejności dokonuje się cięć ilości węglowodanów, w drugiej tłuszczów. Nie powinno się zmniejszać podaży protein. Z reguły korzystne jest wzbogacenie diety w białko serwatkowe, białko jaja itd. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko [...]
[...] Podsumowując Niekoniecznie zmniejszenie ilości pokarmu spowoduje, że osiągniemy sukces na polu redukcyjnym. Często nadal w tak dobranej diecie jest za mało wartościowych protein, błonnika, witamin, minerałów, węglowodanów i zdrowych źródeł tłuszczów, a dominują produkty szkodliwe dla zdrowia, sprzyjające pojawieniu się zaburzeń metabolicznych.
[...] cynamon, czy berberyna. W badaniach sporą uwagę zwraca się obecnie również na chrom, czy probiotyki. Źródło: Amirani, E., Milajerdi, A., Reiner, Ž. et al. Effects of whey protein on glycemic control and serum lipoproteins in patients with metabolic syndrome and related conditions: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled [...]
[...] szlak chemiczny, który wskazuje na działanie tego typu. Źródło: Jourdan M, Nair KS, Carter RE, Schimke J, Ford GC, Marc J, Aussel C, Cynober L. Citrulline stimulates muscle protein synthesis in the post-absorptive state in healthy people fed a low-protein diet - A pilot study. Clin Nutr. 2015 Jun;34(3):449-56. doi: 10.1016/j.clnu.2014.04.019. [...]
Tego typu sensacyjne artykuły zalewają Internet: „Mięśnie twarde, jak kamień, dlaczego kulturyści biorą viagrę”. Cóż, viagra ma wpływ na erekcję, jednak jej wpływ na działanie tlenku azotu w przedramieniu jest znikomy. Dlaczego tak się dzieje? Jak działa viagra? Viagra jest inhibitorem fosfodiesterazy typu 5. Wykazuje działanie już po [...]
[...] Agnieszka Mikłosz, Karolina Konstantynowicz, Tomasz Stepek, Adrian Chabowski „Rola białka AS160/TBC1D4 w transporcie glukozy do wnętrza miocytów” The role of protein AS160/TBC1D4 in the transport of glucose into skeletal muscles Zakład Fizjologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=941635 [...]
[...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]
[...] Ponadto u Colemana stwierdzono silną termogeniczność (mutacja UCP2), co sprawia iż mógł pozwolić sobie na gigantyczne ilości węglowodanów i nie musiał dostarczać tyle protein (mają wpływ na termogenezę). Referencje: Lisa M. Guth, Stephen M. Roth “Genetic influence on athletic [...]
[...] tym dieta jest tylko małym składnikiem hipertroficznej układanki, należy zadbać jeszcze o dietę i trening. Ponadto możesz dostarczać odpowiedniej ilości energii, ale za mało protein i taka dieta nie będzie skuteczna. Mówi się, że: „trening FBW jest lepszy od dzielonego (split)” W rzeczywistości nie ma aż takiego znaczenia, jakiego rodzaju model [...]
[...] węglowodanów, Tom Stoltman nawet, gdy ma dzień „niskich węglowodanów”, to dostarcza kolosalnych ilości energii. Tom twierdzi, iż „w dni treningowe utrzymuje wysokie ilości protein, dostarcza średnich ilości węglowodanów i tłuszczów”. Odwrotnie postępuje w dni nie treningowe. Wtedy dostarcza mniej białka, więcej węglowodanów. Twierdzi, iż „po [...]
[...] „Aerobic exercise training improves whole muscle and single myofiber size and function in older women” https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00354.2009 Kevin R. Short i in. „Age and aerobic exercise training effects on whole body and muscle protein metabolism” https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00366.2003
[...] serwatkowe i węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po [...]
[...] kulturyści i trójboiści). Gdyby ta kobieta regularnie się w ten sposób odżywiała, to by wyglądała jak ludzik Michelin. 10 większych jajek stanowi źródło ok. 945 kcal, 85 g protein, 66 g tłuszczów, 4 g węglowodanów i 680 g wagi. Ok, chcesz mi wmówić, że filigranowa kobietka jest w stanie pochłonąć w jednym posiłku 1500 kcal?! Bo przecież nie je [...]
[...] za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein uważa się około 0,8 g na kilogram masy ciała, a dla osób trenujących na siłowni i będących podczas redukcji nawet 2,5-3,0 g. W wielu nasionach roślin strączkowych czy [...]
Okres „postanowień i zmian” zwykle zaczyna się, gdy na zewnątrz robi się ciepło – niestety wtedy jest już trochę za późno na odrabianie wieloletnich zaniedbań. W klubach odnotowuje się wzmożony ruch tuż przed wakacjami, często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale [...]
[...] z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania [...]
[...] ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a obawiają się laktozy, mogą nie tylko szukać białka serwatkowego, w którym zadeklarowano brak laktozy, mogą również korzystać z alternatywnych źródeł protein, [...]