SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wątróbka

  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1275 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Czego potrzebujemy: 150 g wątróbki - ja miałam z królika - użyjcie takiej jakiej lubicie 150 g batatów 50 g awokado oliwa w sprayu przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, cytryna Jak wykonać: Batata kroimy w grube frytki, wrzucamy do miski, spryskujemy kilka sekund oliwą i dodajemy dużo ulubionych przypraw. Dokładnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3431 Data: 2018-09-16 15:17:40
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7151 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] wynosi około 1-5%. Dla przykładu podam - pierś z kurczaka, która ma tylko 0,4 mg żelaza na 100 g (wychodzi na to, że to około 0,08 mg żelaza, które się wchłonie), wątróbka już więcej, bo 18,7 mg na 100 g (jest to około 3,7 mg wchłoniętego żelaza). Jeśli chodzi o wchłanialność żelaza z roślin, można uśrednić, że wchłanialność ta stanowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5857 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 457 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3663 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1882 Data: 2022-12-11 12:28:37
  • W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10268 Data: 2017-07-24 10:02:32
  • Cholina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia. Pomimo tego, że nasza wątroba może wytwarzać niewielkie ilości choliny, to jej znaczną część koniecznie musimy dostarczyć z diety. Cholina nie jest rozpuszczalna w wodzie, nie należy do grupy witamin ani minerałów, jednak często jest umieszczana wraz z kompleksem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3217 Data: 2020-07-03 11:06:06
  • Witamina D ma kluczowe znaczenie dla dobrego samopoczucia i zachowania pełni zdrowia. W dzisiejszych czasach, gdzie przetworzona żywność jest normą, a spędzanie wielu godzin w pomieszczeniach m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7701 Data: 2019-05-10 10:18:51
  • IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2698 Data: 2020-02-22 09:01:21
  • [...] w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) ryby (sardynka, łosoś, makrela, dorsz, tuńczyk, pikling, śledź) jaja (najbardziej żółtko, jaja pod każdą postacią) produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10499 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • [...] mlecznych, jej biodostępność będzie 3 razy większa niż, gdybyśmy pozyskiwali ją z ryb i mięsa.  Przykładowe produkty spożywcze zawierające dużą ilość witaminy B12: smażona wątróbka wołowa gotowane małże gotowany tuńczyk gotowany łosoś smażona wołowina mleko jogurt  ser żółty jajka mięso z indyka Do ww. produktów naturalnych bogatych w witaminę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3635 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • [...] kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne, powyżej 10 mg - mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe. Jakie dawki rekomendowane są wg RDA? a) dzieci: od 1. do 3. roku życia - 6 mg, od 4. do 6. roku życia - 8 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7813 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] płatki kukurydziane, mąka pszenna, bułki pszenne, makaron czterojajeczny), mięso (wieprzowina, wołowina, cielęcina), mięso z ud kurczaka, mięso z indyka, wątroba wieprzowa, wątróbka kurczaka, warzywa (buraki, ziemniaki, cykoria, cebula, kalafior, fasolka szparagowa, sałata, ogórki), owoce (truskawki, wiśnie, gruszki, jabłka, pomarańcze, kiwi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6786 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 12 – Witamina K2

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 341 Data: 2023-06-10 18:30:22
  • Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 858 Data: 2023-11-30 11:46:00
  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tego typu: 80 g kaszy jaglanej, 150 g pieczonej piersi z kurczaka, sałatka warzywna na bazie kapusty kiszonej, cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek 80 g ryżu brązowego, 150 g łososia pieczonego, sałatka z pomidorów i papryki 200 g gotowanych ziemniaków, 100 g wątróbka drobiowa duszona, plus deser kefir z pokrojonym bananem i rodzynkami.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10614 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8701 Data: 2021-05-04 19:33:02
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7362 Data: 2017-08-06 13:38:30