Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]
[...] i nie zawierają kompletu związków, do przyswajania i wykorzystywania, których człowiek jest genetycznie przystosowany (np. kreatyna, karnozyna, karnityna, kolagen, tauryna, witamina B12, cholina, koenzym Q10). Istotna wada współczesnego weganizmu Niestety dieta wegańska obecnie nie jest już tym samym, czym była w tradycyjnym ujęciu, na przykład [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
[...] nasz organizm globalnie. Są także źródłem luteiny, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, potasu i cynku. W orzechach tych znajdują się także witaminy, w szczególności witamina C i witaminy z grupy B. W jednej porcji kremu (ok. 30 g) znajduje się: 157 kcal, 5,7 g białka (czyli w 100 g aż 19 g białka), 11,7 g tłuszczu, 11,4 g węglowodanów, [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
[...] wybrać napój, w którym jest nieco mniej wapnia, ale za to jest w lepszej, bardziej przyswajalnej formie. Weź też pod uwagę ilość innych składników odżywczych, takich jak witamina D i białko. Kto zwykle wybiera napoje roślinne? Jeśli stosujesz dietę wegańską, to z pewnością napoje roślinne są znaną Ci alternatywą dla mleka krowiego. [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać [...]
Układ odpornościowy jest złożonym "systemem", który musi poradzić sobie z wieloma, zagrożeniami i wirusami. Jego głównym zadaniem jest dbanie o utrzymanie zdrowia. Trudno określić jednoznacznie, jaki narząd najbardziej odpowiada, za naszą odporność. Kompleksowo tworzą ją jelita, szpik kostny, śledziona, węzły chłonne i grasica, jako te [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
[...] w kondycji tych tkanek. Wśród związków o wyjątkowym znaczeniu w tym kontekście, jednak dostarczanych do organizmu w stosunkowo niewielkich dawkach, występuje między innymi witamina B7, czyli biotyna. Wpływ biotyny na kondycję paznokci Biotyna należy do witamin z grupy B, a jedną z najbardziej znanych jej ról jest udział w kształtowaniu [...]
[...] przypaść do gustu mogą w postaci schłodzonej. Dodatki takie jak witaminy mogą natomiast ułatwić bilansowanie codziennych jadłospisów oraz regulowanie stanu odżywienia. Przykładem jest witamina C, która nie tylko spełnia swoje funkcje w organizmie (np. antyoksydacja, synteza kolagenu), ale jeszcze dodatkowo usprawnia wchłanianie żelaza z diety.
[...] krzepnięcie krwi. Nie należy sięgać po leki, jeśli nic nam nie dolega, a podawanie witamin powinno wynikać z potrzeby uzupełniania braków dietetycznych. Przykładem jest witamina D, której większość polskiej populacji ma zdecydowanie za mało w okresie jesienno-zimowym. Badanie naukowe Naukowcy chcieli ustalić, czy diklofenak sodowy pomoże w [...]
[...] Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Właściwości astaksantyny Astaksantyna, podobnie jak inne karotenoidy (w tym m.in. witamina A, czy luteina), jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Podobnie też jak inne związki z tej grupy nadaje (w zależności od m.in. stężenia) czerwone, niekiedy [...]
[...] się wysokim zagęszczeniem substancji o aktywności biologicznej, które kreują zarówno jego smak, jak i właściwości prozdrowotne. Zalicza się do nich antyoksydanty, takie jak witamina C, flawanole, czy antocyjany. Liczne związki bioaktywne zawierają również kwiaty czarnego bzu, z których ekstrakty często występują w parze z produktami pozyskanymi [...]
[...] plastry robią się takie gumiaste i niezbyt przyjemne, więc odradzam. Skład Woda, olej kokosowy 23%, skrobia modyfikowana, sól morska, aromat goudy, barwnik: karoteny; witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 295 kcal Tłuszcz: 23 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g) Węglowodany: 22 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 0 [...]