[...] ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o stosowanie czystej glukozy lub fruktozy, to oba te cukry [...]
[...] Zazwyczaj sportowcy wykorzystują chudy drób, jako element bazowy diety. Jednak z powodzeniem powinniśmy wykorzystać białka zawarte w nieco bardziej tłustych mięsach, jak wieprzowina czy wołowina, co przełoży się dodatkowo na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z powodzeniem spożywajcie też jaja i nabiał, [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Ostatnio w kilku serwisach pojawił się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane [...]
[...] duża ilość protein sprawi, że będę gruby? Nie. Białko jest fatalnym materiałem energetycznym, a jego nadmiar odchudza, nie tuczy! Uwaga: białka pochodzenia zwierzęcego (np. wieprzowina) bardzo często zawierają tłuszcz i na dodatek ludzie dodają kolejne tłuszcze w trakcie przygotowania pokarmu (np. obróbki termicznej). Dlatego czym innym jest [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] ryżowe. Jeśli szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, białko [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] stanowi laktoza. Węglowodany są powszechnie dostępne i zwykle są tanie (wyjątek od reguły stanowią np. produkty pozbawione glutenu). Źródła protein takie, jak: wołowina, wieprzowina, indyk i kurczak są drogie, ale możesz niezwykle tanio kupić w sklepie parówki. Wspaniale! Tylko nie zastanawiałeś się, dlaczego parówki są tanie, a mięso jest [...]
[...] i nie da się wrzucić do jednego worka protein pochodzenia roślinnego (np. białka sojowego, kukurydzianego, z grochu czy konopnego) oraz pochodzenia zwierzęcego (wołowina, wieprzowina, białko serwatkowe, kazeina). Ma nawet znaczenie, jak dane proteiny były wcześniej przygotowywane. Naukowcy spekulują, iż hydrolizat glutenu kukurydzianego okazał [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Tłuszcz Tłuszcze znajdziemy np. w olejach, orzechach i [...]