[...] ma byc to mieso ? taka pzrecietna waga ? I czy moge to miesko sobie obsmazyc zeby bylo chrupiacez wierzchu czy musi byc tylko podduszone ?, bo wiadomo ze spalone oznacza weglowodany . CHRUPIĄCE JEST TEŻ CIĘŻEJ STRAWNE 3.Czy moge cukier do kawy zastąpić i tabletką słodziku ? LEPIEJ JUŻ WCALE NIE SŁODZIĆ 4.Czy plaster wedliny to 10 gram czy [...]
Witam, Mam takie pytanie: stosuje diete Montignac, codziennie też 2 godziny na rowerze. Chodzi mi oczywiście o spalenie tkanki tłuszczowej. Więc proszę poradźcie, co jeśc PRZED i PO rowerze? Przed to chyba węglowodany, ale o niskim indeksie glikemicznym, zeby mi sie tłuszcz spalał z ciałka a nie węglowodany ;) Ale PO? Nie mam pojęcia, więc prosze [...]
[...] na Atkinsie, gdzie zeby schudnac nie mozna jesc wiecej weglowodanow niz 20g, a tak reszta hulaj dusza, schudlam ok 10 kg, a dieta minikuur ma niby 800 kcal, ale chyba ze 150 g wegli. Atkins odrzuca teorie kalorii, i kaze liczyc tylko weglowodany. Dieta kopenhaska tez jest uboga w weglowodany i dlatego wydaje mi sie daje tak oszalamiajace efekty.
To nie jest rada według jakieś szkoły, po prostu przeprowadzone badania pokazały, że dostępność aminokwasów jest dalece bardziej istotna niż węglowodany po treningu siłowym. Zaobserwowano synergizm przy podaniu węglowodanów i protein. Kombinacja miała korzystniejszy wpływ pod każdym względem w stosunku do sumy efektów jakie uzyskano podając [...]
Melatonina Melatonina, czyli N-acetylo-5-hydroksytryptamina. Melatonina jest hormonem szyszynki, niewielkiego gruczołu dokrewnego usytuowanego w samym środku mózgu. Melatonina została wyizolowana w 1958 roku w trakcie prowadzonych badań nad szyszynką. Melatoninę można kupić w aptece równie łatwo, co witaminy. Sprzedawana jest w postaci tabletek [...]
to ja dorzucę coś od siebie. tak się składa, że trochę sie interesowałam ową dietką i na innym forum znalazłam wypowiedzi dziewczyn. nie wiem czy mogę je tu wkleic legalnie, ale jeśli nie to proszę któregoś z modów o usunięcie. myślę jednak, że jest to ciekawe info i moim zdaniem przemawiające za "nie"stosowaniem jej. here we go: [...]
Śledź jest jedną z najpopularniejszych ryb dostępnych w Polsce. Śledzie dzielimy na róźne rodzaje Śledź oceaniczny, śledź atlantycki, śledź pospolity. Wartośći odżywcze płat śledzia 100g Energia 217 kcal Białko 19,8 g Tłuszcz 15,4 g Kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g Węglowodany 0,0 g Błonnik 0,0 g Sól 0,2 g Wartości odżywcze płat wędzonego [...]
tak wiem, że podnosi, ale nie tak bardzo i nie powoduje późniejszego spadku tak jak np. glukoza, czy syrop glu-fru itd. ja w insulinooporności muszę jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym i unikać przede wszystkim glukozy, syropu fruktozowo-glukozowego, pszenicy i wszystkiego co ma wysoki IG. Nie wiedziałam natomiast jak jest w przypadku [...]
Podczas budowania masy mięśniowej ważna jest nadwyżka kaloryczna oraz białko, który jest budulcem - tutaj masz jak najbardziej rację. Nie można zatem stawiać na równi węglowodanów i tłuszczy i określać je jedynie jako źródło energii. Owszem oba są źródłem energii, ale są między nimi duże różnice jeśli chodzi o wykorzystanie przez nasz organizm. [...]
[...] i części siłowej, czasami trwa 7-12 minut, to nawodnienie zapewni Ci zwykła woda. Nie ma sensu przy tak intensywnych zajęciach pić czegoś z węglowodanami, bo: a) masz weglowodany w swoim ciele - glikogen w mięśniach, którego i tak nie zużyjesz w trakcie treningu, b) przy intensywnym wysiłku te węglowodany się nie wchłoną, gdyż krew jest w [...]
Glikogen to wielocukier. Znajdujący się głownie w weglowodanach. Im wiecej mamy glikogenu we krwi, tym wiecej nasze cialo moze pracowac. Oto głowne węglowodany, białka, tłuszcze, jako takiego glikogenu samego w sobie nie ma do spozycia. węglowodany, białka, tłuszcze, alkohole. Jedzac posilek lub pijac napoje, produkty te rozpadaja sie na [...]
Jajko stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. [...]
Każdy, kto trenuje siłowo w celu kształtowania sylwetki, zdaje sobie sprawę z tego, że aby budować mięśnie, czy redukować tkankę tłuszczową należy dostarczać po treningu nie tylko samo białko lub same węglowodany a pełnowartościowy posiłek. To właśnie tego typu posiłek będzie istotny. Bez względu na to, jaki jest nasz cel treningowy. Jak więc [...]
Trening na stepperze to trening typowo aerobowy (inaczej tlenowy). Jest to trening, podczas którego energia dla pracujących mięśni dostarczana jest w wyniku przemian tlenowych. Taka a nie inna metoda treningowa stosowana jest w celu wypracowania wydolności tlenowej (czyt. wytrzymałości) lub w celu redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. W celu [...]
Zacznijmy od tego, że podstawa redukcji to ujemny bilans energetyczny. W przypadku osób zdrowych to wystarczy aby tracić wagę. Teraz same węglowodany na redukcji. Oczywiście lepiej korzystać z węglowodanów złożonych, ale umiarkowane porcje naturalnych węglowodanów prostych ( np owoce ) nie zaburzą redukcji. Także węglowodany proste w formie [...]
Na ten temat propagowane są oczywiście różne teorie. Zwolennicy rozdzielania tych odżywek sugerują między innymi, że węglowodany podane bezpośrednio po wysiłku pobudzają sekrecję insuliny, której szczyt wydzielania przypada ok. 20-30min po podaniu preparatu. Jak wiadomo insulina przyspiesza wykorzystanie aminokwasów przez komórki mięśniowe, zatem [...]
Węglowodany nie są niezbędnym składnikiem naszej diety. Ich minimalna podaż z zewnątrz gwarantująca nam przeżycie wynosi.... Zero! Organizm sam sobie potrafi glukozę wytwarzać. Inaczej niż w przypadku pewnych aminokwasów czy kwasów tłuszczowych. Chodzi mi bardziej o to że opierając się na praktyce, czy warunkach klinicznych, gdzie obserwuje [...]
Obejrzyj "Jak uniknąć raka prostaty i zadbać o swoją "męskość" na Youtubie i wyrzuć/ogranicz węglowodany. Weglowodany to stan zapalny w organizmie ale ludzie tego nie rozumieją. Nie jesz chleba, makaronów, ryżu itd. 80% warzyw, reszta to owoce, rybki lub dobre mięso. Orzechy różnej maści, awokado, na maxa brokuły. Sok z selera naciowego [...]
Zatem najprościej ja się da... monosacharydy glukoza: owoce, soki, miód fruktoza: owoce i soki disacharydy sacharoza: zwykły cukier laktoza: cukier z mleka maltoza: np w piwie i wypiekach trehaloza celobioza wielocukry czyli węglowodany złożone skrobia: warzywa, zboża, kukurydza, ryż celuloza - błonnik Warto przeczytać! Czy węglowodany są [...]