Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] na układ kostny, jelita oraz w mniejszym stopniu na nerki. W układzie pokarmowym (jelitach) dochodzi do zwiększonej absorpcji wapnia. Z kości z kolei uwalniany jest wapń, jak i fosforany, w przypadku, gdy poziom wapnia mocno spada. Nerki będą odpowiadały za reabsorpcję (wchłanianie zwrotne) wapnia przy udziale parathormonu. Dlatego też [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
[...] ale nie mogło zabraknąć jej na tej liście. Nawodnienie odgrywa kluczową rolę dla utrzymania zdrowia, jak i uzyskania zadowalających efektów treningowych. W celu utrzymania prawidłowego nawodnienia warto wybierać wody zmineralizowane, bogate w wapń i magnez. W przypadku treningów trwających dłużej niż 90 minut należy sięgać po napoje izotoniczne.
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego. Fosfor odgrywa ogromną rolę w magazynowaniu i transporcie energii kiedy występuje w [...]
[...] występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego. Fosfor odgrywa ogromną rolę w magazynowaniu i transporcie energii kiedy występuje w [...]
[...] swojemu organizmowi wystarczającą ilość wapnia, powinieneś jeść mnóstwo zielonych warzyw, oleju sezamowego lub orzechów - wszystkie te produkty są niezwykle bogate w wapń i lepiej strawne. Warto też zauważyć, że jeśli człowiek spożywa zbyt dużo wapnia, zaczyna się on gromadzić w nerkach, gdzie z czasem tworzą się kamienie nerkowe. [...]
[...] występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego. Fosfor odgrywa ogromną rolę w magazynowaniu i transporcie energii kiedy występuje w [...]
[...] wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Wapń - jest przede wszystkim budulcem kości i zębów, które zawierają wapń w dwóch postaciach: związanej na stałe, a także "wymiennej". Ponieważ organizm musi zużywać wapń także do innych potrzeb, pobierając go z krwi, dlatego też gdy odczuwa [...]
[...] jaką potrzebuje nasz organizm jest rzeczą nieznaną. Zielone warzywa (oprócz szpinaku) dostarczają wapnia, który jest w równym a nawet większym stopniu bio-przyswajalny niż wapń znajdujący się w mleku. Bogatymi źródłami wapnia są też różne rośliny strączkowe (55, 56, 57, 58). Te roślinne źródła wapnia mają także i inne zalety: dostarczają one [...]
[...] jest blokowana wysokim stężeniem krążących we krwi hormonów tarczycowych. ? przytarczyce - wydzielają parathormon utrzymujący odpowiedni poziom wapnia we krwi (podnosi wapń do wartości prawidłowych, gdy jest on obniżony).Organizm dysponuje trzema głównymi hormonami kalcytropowymi, "dbającymi" o zapewnienie prawidłowych stężeń wapnia, [...]
[...] oraz ATP. Białko z podrobów wykorzystywane jest przez organizm w blisko 80%. Na optymalnym kulturystycznym talerzu powinny również zagościć tłuste żółte sery, bogate w wapń, witaminy z grupy B, wit. K2, wit. A oraz wit. D. Ser żółty zawiera znaczne ilości antyoksydantów np. kwas linolowy (tzw. CLA) wykazujący dużą aktywność biologiczną w [...]
[...] sardynki, rzeżucha, jaja, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy. Zapotrzebowanie: Wapń wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . • wapń stanowi około 2% masy ciała dorosłego człowieka; 99% tej ilości zawarte jest w kościach i zębach, • stopień wchłaniania wapnia zależy od składu pożywienia, zawartości [...]
[...] pokarmowego. Jej kaloryczność jest znikoma. Zawiera dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie ilości witaminy C i z grupy B, poza tym błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez. Bardzo cennymi składnikami dyni są kwasy: asparginowy, nikotynowy i pantotenowy. Odpowiedni ich poziom w organizmie sprawia, że umysł pracuje na wysokich [...]
[...] otwierają się kanały wapniowe, powodując dopływ wapnia spoza komórki do jej wnętrza. Cykliczny AMP może także zwiększać stężenie jonów wapniowych w komórce, uwalniając wapń zmagazynowany w gładkim retikulum endoplazmatycznym. Gdy poziom wapnia w komórce wzrasta, jony wapniowe tworzą połączenia z białkiem kalcytoniną (kalmoduliną). Powstały [...]
[...] żywieniu nie występuje, ale może być skutkiem przedawkowania wit. D u małych dzieci, a także stosowania przez ludzi dorosłych preparatów farmaceutycznych zawierających wapń w dawkach powyżej 3 - 4 g/dzień. Objawy: jadłowstręt, nudności i wymioty oraz zaparcia, może dojść do zwapnień w nerkach. Zapotrzebowanie zależy od tempa wzrostu i jest [...]
[...] i nerwowy wzbogać dietę w łatwo przyswajany magnezu. Przewlekły stres, duży wysiłek fizyczny, nadużywanie kofeiny a także dieta obfitująca w białko, tłuszcz, sól kuchenną, wapń i fosfor sprzyja powstawaniu niedoborów magnezu w organizmie. Produkty fermentacji bakteryjnej inuliny– SCFA (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) – obniżają pH oraz [...]