[...] informacje ujęte w tym poradniku przydadzą Ci niezależnie od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je [...]
[...] to te, które dostarczają mniej niż 45% energii w postaci węglowodanów. Ogólnie, dieta niskowęglowodanowa może dostarczać mniej niż 100 g węglowodanów dziennie, przy czym ogólna dystrybucja makroskładników wynosi 50%–60% z tłuszczów, mniej niż 30% z węglowodanów i 20%–30% z białka. Dieta ketogeniczna polega na jeszcze silniejszej [...]
[...] jest zdrowy, czerpiąc z informacji zamieszczanych przez naukowców opłaconych przez koncerny produkujące wódkę. Poza tym Marion Grillparzer nie czytała żadnych badań, o czym wiem od razu. Dlaczego? Gary D. Foster wcale nie twierdzi, iż migdały odchudzają! Uczestnicy badania dostarczali 1200–1500 kcal/dziennie (kobiety) i [...]
[...] lub śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, konsumpcja tłuszczów oznaczała mniejsze ryzyko pod względem całkowitej śmiertelności (o 23%), przy czym największy spadek odnotowano dla tłuszczów wielonienasyconych - prawie taki sam dla jednonienasyconych i nieco mniejszy dla tłuszczów nasyconych, wyższa konsumpcja [...]
[...] lub śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, konsumpcja tłuszczów oznaczała mniejsze ryzyko pod względem całkowitej śmiertelności (o 23%), przy czym największy spadek odnotowano dla tłuszczów wielonienasyconych, prawie taki sam dla jednonienasyconych i nieco mniejszy dla tłuszczów nasyconych, wyższa konsumpcja kwasów [...]
[...] powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze jest dla człowieka trucizną i wcale tu nie przesadzam - wystarczy zobaczyć, jakie są powikłania nieleczonej cukrzycy). Na czym polega stres oksydacyjny? Patogeneza chorób związanych z wiekiem jest związana z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem [...]
[...] oraz szukanie przyczyn tycia nie ma sensu. Jerzy Zięba: „W swojej praktyce nigdy nie stosuję liczenia kalorii, bo to nie ma sensu”. Komentarz: jeśli nie policzymy zjadanej energii, to wszelkie zabiegi mające na celu schudnięcie będą bezcelowe lub co najmniej szalenie trudne. Podobnie, na ogromne problemy natkniemy się przy próbie [...]
[...] i cholesterolu LDL, ale nie ze zmianami stężenia trójglicerydów lub cholesterolu HDL. Zbadano też związek między spożyciem ultraprzetworzonej żywności a nadciśnieniem tętniczym wśród 14 790 absolwentów hiszpańskich uniwersytetów uczestniczących w badaniu SUN. Osoby jedzące więcej przetworzonej żywności były narażone na rozwój nadciśnienia [...]
[...] lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] spożywać się minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji, a jedną z tych porcji może stanowić również sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] i jajek produkowanych metodami przemysłowymi. Udowodniono, że jajka znacząco różnią się oddziaływaniem na zdrowie, w zależności od tego, w jakich warunkach funkcjonowała i czym była karmiona kura (m.in. zawartością kwasów tłuszczowych). Z pewnością znacząco życie może wydłużyć rezygnacja z palenia tytoniu i sięgania po alkohol etylowy, a [...]
Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]