SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w czym sa cukry proste

  • [...] informacje ujęte w tym poradniku przydadzą Ci niezależnie od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 69992 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] to te, które dostarczają mniej niż 45% energii w postaci węglowodanów. Ogólnie, dieta niskowęglowodanowa może dostarczać mniej niż 100 g węglowodanów dziennie, przy czym ogólna dystrybucja makroskładników wynosi 50%–60% z tłuszczów, mniej niż 30% z węglowodanów i 20%–30% z białka. Dieta ketogeniczna polega na jeszcze silniejszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2967 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest zdrowy, czerpiąc z informacji zamieszczanych przez naukowców opłaconych przez koncerny produkujące wódkę. Poza tym Marion Grillparzer nie czytała żadnych badań, o czym wiem od razu. Dlaczego? Gary D. Foster wcale nie twierdzi, iż migdały odchudzają! Uczestnicy badania dostarczali 1200–1500 kcal/dziennie (kobiety) i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1945 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] lub śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, konsumpcja tłuszczów oznaczała mniejsze ryzyko pod względem całkowitej śmiertelności (o 23%), przy czym największy spadek odnotowano dla tłuszczów wielonienasyconych - prawie taki sam dla jednonienasyconych i nieco mniejszy dla tłuszczów nasyconych, wyższa konsumpcja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6217 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] lub śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, konsumpcja tłuszczów oznaczała mniejsze ryzyko pod względem całkowitej śmiertelności (o 23%), przy czym największy spadek odnotowano dla tłuszczów wielonienasyconych, prawie taki sam dla jednonienasyconych i nieco mniejszy dla tłuszczów nasyconych, wyższa konsumpcja kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3005 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Czy zachodnie diety powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze jest dla człowieka trucizną i wcale tu nie przesadzam - wystarczy zobaczyć, jakie są powikłania nieleczonej cukrzycy). Na czym polega stres oksydacyjny? Patogeneza chorób związanych z wiekiem jest związana z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1040 Data: 2019-05-12 07:24:37
  • [...] oraz szukanie przyczyn tycia nie ma sensu. Jerzy Zięba: „W swojej praktyce nigdy nie stosuję liczenia kalorii, bo to nie ma sensu”. Komentarz: jeśli nie policzymy zjadanej energii, to wszelkie zabiegi mające na celu schudnięcie będą bezcelowe lub co najmniej szalenie trudne. Podobnie, na ogromne problemy natkniemy się przy próbie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4002 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] i cholesterolu LDL, ale nie ze zmianami stężenia trójglicerydów lub cholesterolu HDL. Zbadano też związek między spożyciem ultraprzetworzonej żywności a nadciśnieniem tętniczym wśród 14 790 absolwentów hiszpańskich uniwersytetów uczestniczących w badaniu SUN. Osoby jedzące więcej przetworzonej żywności były narażone na rozwój nadciśnienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2525 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • [...] lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30471 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22870 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • [...] spożywać się minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji, a jedną z tych porcji może stanowić również sok lub nektar”. Tymczasem wytyczne WHO są jasne i mówią o czymś zupełnie innym: „Dla dorosłych. Zdrowa dieta obejmuje: owoce, warzywa, rośliny strączkowe (np. soczewica i fasola), orzechy i produkty pełnoziarniste (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5235 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6621 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16315 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu.  Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2152 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas lubi sobie czasami odpocząć od reżimu dietetycznego i zjeść coś, co wyjątkowo lubi. Dla sporej części osób są to różnego rodzaju słodycze, fast-food czy przekąski. Niektórzy wliczają tego typu odstępstwa w bilans kcal, traktując jako element diety, a inni traktują jak oszukane posiłki zjedzone np. raz w tygodniu jako dodatkowa pula [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26391 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 736 Data: 2024-01-28 10:16:53
  • [...] i jajek produkowanych metodami przemysłowymi. Udowodniono, że jajka znacząco różnią się oddziaływaniem na zdrowie, w zależności od tego, w jakich warunkach funkcjonowała i czym była karmiona kura (m.in. zawartością kwasów tłuszczowych). Z pewnością znacząco życie może wydłużyć rezygnacja z palenia tytoniu i sięgania po alkohol etylowy, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1816 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10451 Data: 2017-05-06 08:55:13
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16791 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34228 Data: 2017-11-01 11:51:35