Informacja dla zawodników Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka [...]
[...] wstanie jest zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci którzy nie tolerują produktów [...]
[...] jest w stanie zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci, którzy nie tolerują produktów [...]
[...] i być przyczyną utraty masy kostnej. Zalecane dzienne spożycie - 700 do 1200 mg ŹRÓDŁA FOSFORU sery podpuszczkowe ok. 500 mg/100g fasola, groch ok. 400 mg/100g sery twarogowe, jaja ok. 200 mg/100g mięso, ryby 150 - 200 mg/100g ciemne pieczywo 100 - 300 mg/100g Fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może być do nich [...]
[...] wstanie jest zrobić, chyba że mu pomożemy i zadbamy o należyty dowóz mleka i chudych produktów mlecznych. Dlatego odżywki starajmy się miksować na mleku, jadajmy chude sery twarogowe i kwaśne przetwory mleczne. Dozwolone jest również spożywanie niewielkiej ilości sera żółtego będącego najlepszym źródłem wapnia. Ci którzy nie tolerują produktów [...]
[...] mi na tym by nie podrażnić żołądka, który jest bardzo delikatny) np. chrom etc.? Dodam jeszcze, że w młodości miałem skazę białkową, teraz jadam jogurty naturalne, serki twarogowe itd., ale nie mogę przesadzać z nimi bo mam dolegliwości alergiczne. Studiuję dziennie (mam sporo zajęć) więc mam też problem z ułożeniem diety i częstotliwością [...]
[...] wolowina, (czasem wieprzowina)ryby morz polnocnych, tunczyka z puszki (duze kawalki w sosie wlasnym, nie czesciej jak 2 razy na tydzien)jaja cale, mleko, sery twarogowe, jogurty, kefiry, odzywki bialkowe Zrodla tluszczy:oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na zimno(gl. zrodlo tluszczy w naszej diecie), orzechy(najlepsze wloskie, [...]
[...] pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na nie. Oprócz węglowodanów zawierają białko, składniki mineralne i śladowe ilości tłuszczu. 2. Mleko i produkty mleczne: Mleko, sery twarogowe, sery podpuszczkowe (żółte). Do tej grupy należą produkty o wysokiej wartości odżywczej, wiąże się to z dużą przyswajalnością składników zawartych w mlekach i jego [...]
[...] od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne 3-3,5%, sery twarogowe 1-9%, sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte) 17-30%, sery topione 30%, a jaja około 11%. Głównym źródłem tłuszczu roślinnego w diecie przeciętnego Polaka są [...]
[...] B , B i PP) *Przetwory z mak ciemnych (razowych) sa bogatsze w witaminy, składniki mineralne i blonnik II Mleko i produkty mleczne. *Naleza do niej: Mleko, sery(twarogowe, podpuszczkowe), napoje mleczne fermentowane - kefiry, jogurty, serwatka, maslanka. *Produkty te maja wysoka wartość odzywcza gdyz zawieraja wysoko wartiosciowe i [...]
[...] niż 3% soli poniżej 2% Sery i twarogi: twarde sery do 20% tłuszczu w masie suchej, mniej tłuste sery kozie i owcze, beztłuszczowa mozzarella, niesłodzony twaróg, sery twarogowe (cottage) * z tego raczej zrezygnuj: Ryby: konserwy o niskiej jakości, ryby w olejach i sosach Mięso: tłuste mięsa wieprzowe, wołowe, baranina, słonina, podroby, [...]
[...] okazjonalnie dżem domowej roboty, granolę czekoladową sante, serki i jogurty wysokobiałkowe. Do smażenia używam niewielkich ilości masła, oliwy z oliwek. Głownie jem omlety twarogowe, spaghetti, kurczaka z ryżem, serki/jogurty wysokobiałkowe. Cheaty 1 posiłek średnio na dwa tygodnie (pizza, kebab itp), czasami podjadam, jednak głównie winogrono [...]
[...] włączać do diety. Podstawą menu powinny być produkty mleczne. Najbogatsze w wapń są sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte). Zawierają 6-10 razy więcej wapnia niż sery twarogowe (to wynik procesów technologicznych). Niestety, żółte sery mają sporo tłuszczu i są kaloryczne, dlatego nie możemy się nimi objadać bez ograniczeń. Dwa plastry [...]
[...] 216 100 g wątroby cielęcej 360 1 płaska łyżeczka masła 15 1 plasterek żółtego sera 30 1 pierś z kurczaka (125 g) 70 1 plaster sera twarogowego 0,1 Błonnik pomaga w obniżaniu cholesterolu Jest on zwany przez niektórych “szczotką fizjologiczną". Nie jest trawiony przez organizm, pełni rolę substancji [...]
[...] lecznicze. Można to powiedzieć o niewielkiej grupie artykułów. Oprócz margaryn ze stanolami i sterolami są to: pieczywo z błonnikiem rozpuszczalnym; margaryny i serki twarogowe z inuliną, która reguluje trawienie i obniża poziom cholesterolu (niedługo w sklepach pojawią się specjalne ciasteczka z tą substancją); jajka i pieczywo z kwasami [...]
[...] tarte używane są do posypywania potraw w celu uzupełnienia wartości odżywczej i nadania im pikantnego smaku. W żywieniu dietetycznym większe zastosowanie znajdują sery twarogowe jako łatwiej strawne i zawierające mniej tłuszczu, choć ogólnie i tak sery kozie zawierają mniej cholesterolu niż analogiczne sery krowie. Systematyczne spożywanie [...]
[...] :-P Główne źródła poszczególnych makroskładników Białko to u mnie chude mięso (pierś z kurczaka, szynka wp, schab wp, czasem jakiś tuńczyk z puszki wpadnie), chude sery twarogowe, odżywka wpc, jaja. Węglowodany to makaron kukurydziany, makaron durum, mąka gryczana, mąka orkiszowa, trochę otrębów żytnich i pszennych, banany, jabłka, od czasu [...]
[...] wszystko własnej roboty więc bez majonezu lub z majonezem light poł na pół z jogurtem naturalnym Lub jakieś placki racuchy Placki cukiniowe, Placki kapuściane, Placki twarogowe, Racuszki malinowe, Racuchy z jabłkiem, lub zupy najróżniejsze na wywarze ze skrzydełek kurczaka lub korpusu Przekąski to pozostałe 100 kalorii plus minus te [...]