Olej lniany jest najlepszym naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zaś kwasy Omega-3 to podstawowa cegiełka używana do budowy zdrowych (posiadających odpowiedni potencjał elektryczny) błon komórkowych dla każdej komórki naszego organizmu. Właściwie zbudowana błona komórkowa decyduje o zdrowiu komórki: to dzięki jej odpowiedniemu ładunkowi [...]
Dieta śródziemnomorska Badania naukowe dowiodły, iż ludzie żyjący w basenie Morza Śródziemnego żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby układu sercowo -naczyniowego. Dzieje się tak ponieważ ich codzienny jadłospis obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe - ważny składnik odżywczy, który występuje w takich produktach jak ryby morskie, owoce [...]
Czynniki warunkujące wzrost masy mięśniowej Budowanie masy mięśniowej to cel każdego kulturysty. Na wzrost tkanki mięśniowej mają wpływ trzy podstawowe czynniki: • odpowiedni trening • właściwie skomponowana dieta • dostateczny wypoczynek i sen Odpowiedni trening: Właściwie dobrane ćwiczenia siłowe, wykonywane w poprawny pod względem technicznym [...]
Codziennie stykamy sie z relacjami osób które były lub są na jakiejś diecie mającej na celu schudnięcie. Wielokrotnie osoby te skarżą się że "ta dieta na mnie nie działa" - waga stoi w miejscu, a czasem nawet rośnie. Nawet gdy niekiedy słyszymy że dieta przyniosła rezultaty i nastąpił spadek wagi, to jakimś cudem osoby takie po niejakim czasie [...]
1.Istota mleka. Mleko-jest to biała nieprzezroczysta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, stanowiąca pokarm dla urodzonego potomstwa. Zgodnie z międzynarodową Federacja mleczarsko mleko to nic innego jak produkt doju krowy w odpowiednim okresie laktacji do którego „produktu" niczego nie dodano i niczego nie odjęto. Mleko to mieszanina [...]
Trochę wiedzy na temat możliwości zepsucia/właściwości tłuszczów, których używamy w kuchni. To mój debiut,więc proszę o wyrozumiałość Zalecenia żywieniowe nakazują zwiększenie spożycia tłuszczów obfitujące kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza NNKT. Aby realizacja tych zaleceń przynosiła korzyści zdrowotne, oleje roślinne i tłuszcze bogate w [...]
Widze, że pojawiaja się tematy o jajku - o jego dobrych i złych stronach - poniższy artykuł powinien nieco pomóc w dykusji zwolennikom jajek:) ( całych). Nie wiem czy juz byl - w kazdym razie na SFD nie znalazlem. Artykuł pochodzi z miesięcznika "Wiedza i Życie" Jajko z niespodzianką Małgorzata T. Załoga 24-02-2005 , ostatnia [...]
Badając zastosowanie oleju słonecznikowego można zaobserwować dwieskrajności. Jedni praktycznie nie włączają go do swego jadłospisu, inni widzą w nim niemalże panaceum na wszystkie biedy. Jestem głęboko przekonany, że oleje roślinne należy koniecznie używać. Powinny one stanowić w przybliżeniu 50% całej ilości używanych tłuszczów. Dzienna norma [...]
Dobre rady Nie wychodź z domu bez śniadania! Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dostarcza nam energii potrzebnej do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu w ciągu całego dnia. O ile rezygnacja z późnej kolacji może mieć korzystny wpływ na redukcję wagi ciała, to w przypadku rezygnacji ze śniadania bywa przeciwnie. [...]
Jest wiele artykułów o jajkach, wiele przestarzałych , pytania wciąż te same, więc odnawiam temat o mitach szkodliwości jajek tymbardziej, że zbliżają się święta wielkanocne i jajka będę górowały na naszych stołach. Wielkanocne śniadanie to jajeczna uczta. Jednak rola jajek w naszym jadłospisie jest kontrowersyjna Jajka są one źródłem [...]
Chciałbym, aby ktoś rzucił okiem na jedzenie jakie spożywam codziennie, dopowiedział coś ciekawego, co zmienić, co usprawnić. Dodam, że stosuje się głównie do zasad żywieniowych i w pierwszej kolejności liczy się dla mnie zasada, że jedzenie ma smakować, potem, że ma dawać efekty. Moje zapotrzebowanie (na 1kg) wyliczyłem na podstawie dzienników [...]
Ziarno sojowe, ze względu na wyjątkowe właściwości, zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę. Soja jest obiektem badań wielu instytutów na całym świecie, zaskakująco obfitym źródłem doskonałego białka, tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz innych cennych substancji jak lecytyna czy witamina E - unikalnego zastawu składników [...]
Artykuł ze strony Gazety Wyborczej - bardzo podstawowy i dyskusyjny pkt. 3 jak dla mnie, ale wrzucam, może się komuś przyda: link: http://www.gazetawyborcza.pl/1,81188,4834719.html autor: Irena Cieślińska tytuł: Chude oczko, czyli 21 sposobów, jak wygrać z nadwagą 1. Jedz mniej, niż spalasz. To jest naprawdę proste. Nie musisz czytać kolejnych [...]
Waga: 76 kg. Wzrost: 176 cm. Wiek: 18 lat. Staż: 1,5 roku na siłowni. Cel: Lekka redukcja, chodzi głównie o fat z brzucha. ZAPOTRZEBOWANIE (dzienne) KALORIE 2088,8 (2188,8 - 100) BIAŁKO 152 2,0g - na kg masy ciała TŁUSZCZE 77 1,0g - na kg masy ciała WEGLOWODANY 199 2,6g - na kg masy ciała Podział : Waga w gramach, Białko, Tłuszcze, [...]
Witam. Proszę o sprawdzenie mojej diety. Dietę ukladałem tak, bym mógł wykorzystać to, co zazwyczaj jest w domu, bym nie musiał dużo dokupywać. W Kwietniu kończe szkołe, zaczne zarabiac wiec dieta bedzie wyglądała o wiele ciekawiej. Jestem ektomorfikiem o wadze ok. 75kg Założenia dietetyczne: Białko: 2,5g x 75 = 187,5g x 4 = 750 kcal Ww: 6g x [...]
Ileż to osób chcąc pozbyć się kilku nadmiernych kilogramów ogranicza spożycie tłuszczów praktycznie do minimum. Tymczasem są one najbardziej wydajnym źródłem energii, która wyzwala się podczas spalania kwasów tłuszczowych. Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do [...]
TO JUZ PEWNIE ZNAMY ALE POSTARAM SIE KILKA SPRAW DODAC I USWIADOMIC OMEGA 3 6 9 http://www.florahealth.com/flora/home/usa/products/R67980.asp Naturalne kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju ludzkich komórek i tkanek. Jeżeli spożywana żywność nie zawiera tych kwasów, musi być w nie wzbogacana. Niezbędne kwasy tłuszczowe [...]
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach To, co jemy każdego dnia - nawet w bardzo małej ilości - ma w dłuższym okresie znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jedną z takich „małych" rzeczy w codziennej diecie są tzw. smarowacze, czyli to, czym smarujemy pieczywo. W zależności od tego, ile i jakiego rodzaju tłuszczu zjadamy, [...]
Witam! Ułożyłem sobie dietę. Mam zamiar przybrać trochę na masie przy użyciu treningu typu FBW. Oto moje wymiary i wiek: 16lat, 53kg, 168cm. Jestem raczej ektomorfikiem. Nie liczyłem sobie zapotrzebowania. To ile kcal będzie mi potrzebne okaże się w praktyce. Zacznę od ilości 3000kcal i będę ją regulował względem potrzeb. No to czas na moje [...]