W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
[...] S. “The effects of McDonalds, Kentucky Fried Chicken and Pizza Hut meals on recommended diets”.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24394337 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
[...] salt intake and gastric cancer incidence in a defined Japanese population: The Hisayama study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.21822 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Hisatomi Arima i in. Mortality patterns in hypertension https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22157565/ Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
[...] to , ze w przypadku diety CKD zdecydowaną większość tłuszczy powinny stanowić nasycone tłuszcze zwierzęce, które właśnie teraz będą podstawowym źródłem energii. Nadmiar nnkt natomiast ulegając procesom oksydacyjnym w ludzkim organizmie spowodowałby liczne problemy zdrowotne, co zostało wyjaśnione w części I. ps znow rozjechala mi sie tabela !
[...] wiązanie między atomami węgla) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone [...]
[...] wiązanie między atomami węgla) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone [...]
[...] i magnezu w poszczególnych produktach Innym sposobem określenia potencjalnej zdolności do zakwaszania lub alkalizowania jest oznaczenie kwasowości miareczkowej popiołu (tabela). Obie metody nie uwzględniają jednak faktu, ze nie wszystkie pierwiastki wykorzystywane są z pożywienia w tym samym stopniu, np. fosfor fitynowy nie wchłania się z [...]
[...] z tabel, których dane pochodzą z produktów nabytych na polskim rynku (tabele instytutu żywności i żywienia człowieka). Jednakże nie każdy ma do nich dostęp tak więc każda tabela będzie dobra, gdyż wartości w produktach zmieniają się w wąskim zakresie. Jeśli ktoś chce odnośnik do którejś z podanych informacji to wrzucę, odeślę do artykułu w [...]
Witam. Właśnie jestem w trakcie układania swojej kolejnej diety na siłownię. Chciałbym bardzo dokładnie się na niej skupić, gdyż jak wiadomo to od niej w głównej mierze zależą nasze wyniki na siłowni oraz liczy się również nasze zdrowie. W związku z tym mam kilka pytań. Pierwszy temat będzie dotyczył kwasów Omega-3. Chciałbym się dowiedzieć z [...]
[...] działa odwrotnie: obniża poziom HDL i podwyższa LDL. Jeśli dieta, ćwiczenia i zaprzestanie palenia nie obniżają poziomu cholesterolu, lekarz może zapisać leki (zob. tabela powyżej). Dobre wiadomości Mały wysiłek daje duże wyniki. Każdy 1 mg obniżonego poziomu cholesterolu zmniejsza ryzyko zawału o 2-3%. Kiedy stężenie chole¬sterolu [...]
[...] wnikałem w ich właścowości. Jestem skłonny zastąpić łososia pstrągiem. Chodzi o dostarczenie w posiłku około 40g białka i 10-15g tłuszczu. I tu jest właśnie problem... każda tabela kaloryczna podaje inne wartości dla tej ryby. A do tego wymienione są dwa rodzaje pstrąga: tęczowy i strumieniowy i wg tabel mają różną zawartość tłuszczu. Jak je [...]
~~Ektomorfik, Mezomorfik, Endomorfik..~~. Ektomorfik - jest to człowiek charakteryzujący się drobną budowa ciała, który ma bardzo duże problemy z budowaniem masy mięśniowej oraz u którego metabolizm przebiega niezwykle szybko. Można powiedzieć, że pozytywnym aspektem organizmu ektomorfika jest fakt iż jego ciało bardzo szybko odbudowuje [...]
[...] drapieżnictwa oraz długości życia ryby. Długo żyjące drapieżniki (miecznik, rekin,marlin) mają większą ilość rtęci podczas gdy mniejsze ryby, żyjące krótki okres czasu (chociażby łosoś) mają dość niską jego ilość (tabela 2) Poziom kwasów omega3 oraz zanieczyszczeń u ryb, skorupiaków i innych http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/296/15/1885