Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
Szałwia to popularne ziele stosowane w ziołolecznictwie. Roślina ta jest od wielu lat ceniona za swoje właściwości prozdrowotne, wśród których warto wymienić działanie antybakteryjne, wykrztuśne oraz przeciwbólowe. Ponadto ziele szałwii warto stosować w przypadku niestrawności czy chwilowych dolegliwościach żołądkowych. Najczęściej spotykaną formą [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] i nie przekraczać dawki 30 mg i wykorzystywać go nie dłużej niż przez 8. tygodni. Korzeń pokrzywy indyjskiej - Coleus forskohlii - forskolina Pochwiatka (Petera) Forskala/szałwia indyjska, znana jest głównie pod nazwą pokrzywa indyjska lub łacińską - Coleus forskohlii. Jej stosowanie datuje się na wiele tysięcy lat wstecz w tradycyjnej [...]
Istnieje wiele rodzajów suplementów diety, które mogą wspomóc odporność. Jednak podstawą zachowania zdrowia (w tym odporności na infekcje) jest racjonalna, zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg [...]
Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]
Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]
Czy wiesz, że rak jelita grubego, rak okrężnicy lub odbytnicy jest trzecią najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet? Na szczęście liczba zgonów spada dzięki lepszemu badaniu przesiewowemu i ulepszonemu leczeniu tych nowotworów. Mimo wszystko statystyki te są niepokojące. Jak wspomniano, przetworzone mięso [...]
Zdolność rozpoznania stadium przeziębienia może pomóc Ci wdrożyć odpowiednie metody leczenia i przewidzieć czas trwania choroby. Będziesz również w stanie ocenić, kiedy możesz leczyć się samodzielnie w domu, a kiedy powinieneś udać się do lekarza. Osoby narażone na powikłania grypy, które bezwzględnie powinny udać się niezwłocznie do lekarza: [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
mam pytanie ;moje oko prawe jest opuchniente nad powieka i pod okiem jest zmniejszone i zaczerwienione a szczegolnie w lewym kaciku i lzawi z rana jest sklejone czy moge zrobic oklad z szalwii.jesli tak czy ten oklad ma byc chlodny czy cieply.i jak dlugo nalezy go trzymac
Witam, od kilku dni regularnie pije sobie herbatkę z szałwii (Salvia officinalis), zastanawiam się tylko czy nie działa ona negatywnie na organizm, gdyż wyczytałem w mądrych internetach :D że ma ona w sobie tujon, który ma wiele negatywnych efektów, przy "dłuższym i częstym stosowaniu". Więc tu moje pytanie: Czy można pić regulanie 2-3 herbatki [...]
Czesc Mialem 3 tygodnie temu wyrwana zatrzymana osemke (dlutowanie, usuwanie kosci). Po tygodniu jak sciagneli mi szwy to rana juz sie ladnie zagoila. Jednak z boku kolo siodemki mam troche naderwane dziaslo i zrobila sie dziura przy zebie ktora powoli zarasta. Czy mozna jakos przyspieszyc to zarastanie np. czy plukac to szalwia czy jesli sie samo [...]
[...] lub ciepła woda z solą glauberską (40 g na 0,75 litra). Soki z każdego owocu, warzywa. Zalecane zioła to trybu-la, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza. Zakończenie kuracji sokowej Dzień pierwszy - nadal pijemy soki ale z dodatkiem [...]