Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] człowieka, a także nawą książkę z przepisami Brian zdefiniował żywe pożywienie (dla tych osób z publiczności, które nie wiedziały) jako pożywienie wegetariańskie i surowe. Każdy pokarm ma inny poziom wibracji energetycznej. Instytut Hipokratesa pracuje nad dopracowaniem sposobów dopasowania poziomów energetycznych żywności do [...]
[...] poziomu cukru i niewielki wyrzut insuliny. Dzięki temu tylko część dostarczonych kalorii zostanie zmagazynowanych w postaci tłuszczu. Niski indeks mają: warzywa (głównie surowe), węglowodany złożone, zwane tez pełzającymi (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie [...]
[...] (przetarte kasze na chudym, rozcieńczonym mleku). W miarę poprawy zdrowia poszerza się dietę o chudy twaróg, chude rozdrobnione mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza [...]
[...] zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych objętościach. Dieta podstawowa jest przeznaczona dla osób [...]
[...] soki. Pije-my dużo, co najmniej 6 szklanek dziennie. Nie pijemy podczas posiłków. To niszczy żołądek. Co najmniej połowę naszego pożywienia powinny stanowić po-karmy surowe. Im mniej obróbki termicznej, tym lepiej. Nie po-winno być dnia bez warzyw i owoców. Umiarkowanie i prostota - nasze posiłki powinny być proste i nie powinniśmy się [...]
[...] białek pełnowartościowych, 1-4 niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, 1-2 cukrowców, 21 składników mineralnych oraz 18 witamin. Ponadto pożywienie powinno zawierać surowe włókna roślinne zwane błonnikiem. Wszystkie te składniki powinny być dostarczane codziennie w poszczególnych posiłkach, ponieważ procesy przemiany materii wymagają [...]
[...] szklankę lekko ciepłej wody mineralnej, a po chwili łykać łyżeczkę siemienia lnianego i łyżkę oliwy z oliwek (mieszając ją ze śliną) Dwa dni przed godziną zero je się tylko surowe warzywa i owoce. Istotne jest też picie świeżo wyciskanych soków z warzyw. Nie nadają się jednak do tego żadne soki z kartonów czy butelek. Ortodoksyjni lekarze [...]
[...] powinno stanowić większą część twojej diety? Musisz pilnować, by siedemdziesiat procent spożywanych przez ciebie posiłków zawierało dużą ilość wody. Powinny to być zatem surowe owoce, warzywa i świeże soki. Niektórzy zalecają picie ośmiu do dwunastu szklanek wody dzienne, by "przepłukać organizm". Czy zdajesz sobie sprawę, jak szalony [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
[...] innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie tęskni za tłuszczami zwierzęcymi ponieważ surowe wegańskie tłuste rośliny są tak satysfakcjonujące jak gotowane tłuste, zwierzęce pożywienie i są bardziej odżywcze. W setkach tysięcy przypadków ludzie, którzy [...]
[...] zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie rosnącego pożywienia 4. Spożywaj pełnotłuste, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych [...]
[...] w diecie - pomagają utrzymać równowagę kwasowo- zasadową w organizmie, szczególnie przy dużej ilości bialek w diecie. - praktycznie wszystkie gotowane(w tym z mrożonek), surowe - soki warzywne (bez zawartości owoców) o zawartości węglowodanów przyswajalnych nie większej, niż 8-10g/100 SUPLEMENTACJA Wszystkich niezbędnych substancji nie [...]
[...] Zauważono, że ptaki jedzą owady o innej porze dnia niż ziarna. Inne zwierzęta mają tendencję do jedzenia jednego pożywienia naraz. Białko zwierząt jedzących mięso jest surowe i czyste. Na wschodzie zgodnie z tradycją spożywa się yang przed yin. Zupa z miso (sfermentowanym białkiem ziarna soi - yang) na śniadanie, surową rybę (więcej białka [...]
[...] a kolacje z białkowo - węglowodanowych, w drugim tygodniu postępuj odwrotnie, a w trzecim - jak w pierwszym. Dozwolone kombinacje białkowo - tłuszczowe - wszystkie surowe warzywa, z wyjątkiem marchwi, buraków, soczewicy, kukurydzy; - wszystkie ryby morskie i słodkowodne, nawet tłuste, z wyłączeniem ryb panierowanych; - wszystkie bez [...]
[...] i na obiady wysyła mnie do stołówki! Wiadomo że stołówkowe jadło (Ustrzycka "bieszczadzka" np) to shit. Codziennie jakies ziemniaki, mieso robione byle jak, byle nie było surowe, surówki ze starych warzyw, i zupy :/.(ale tu was pociesze, mozna trafić na dobry kompocik, żadko ale czasem los się moze usmiechnać ) codzienne sniadanie: mleko- 450 [...]