SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sowiński

  • Mikrobiota jelitowa a odchudzanie

    Artykuł
    Odchudzanie

    Przekonani o swojej wyjątkowości jako gatunku, który niemalże podporządkował sobie cały świat, skłonni jesteśmy uwierzyć, że na tle innych stworzeń charakteryzujemy się daleko posuniętą autonomią i decyzyjnością. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. My, ludzie bezwzględnie potrzebujemy bliskiej obecności innych organizmów, bez niej bow

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4554 Data: 2017-05-18 07:52:11 Ocena: 4,4
  • Dieta redukcyjna a poziom testosteronu

    Artykuł
    Zdrowie

    Chociaż mogłoby się wydawać, że proces redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się po prostu z ograniczeniem spożycia pokarmu, które wywołuje postępujący ubytek tkanki tłuszczowej, to w rzeczywistości sytuacja jest bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że niedobór energii w diecie niesie za sobą szereg konsekwencji metabolicznych oraz

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7677 Data: 2017-06-10 10:07:53 Ocena: 5
  • Zaskakujące korzyści z IIFYM w przypadku trenujących kobiet

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Jak powszechnie wiadomo, podstawą codziennej diety powinny być zdrowe i wartościowe pokarmy charakteryzujące się niską gęstością energetyczną i zarazem wysoką – odżywczą. Dlatego też zaleca się by codzienne posiłki opierać na  produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2987 Data: 2017-05-21 08:22:10 Ocena: 5
  • Trening jako źródło problemów trawiennych

    Artykuł
    Zdrowie

    Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagającyc

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1163 Data: 2017-05-06 08:55:13 Ocena: 4,67
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Upowszechniła się taka praktyka, zgodnie z którą wliczanie do dobowego bilansu kalorii pochodzących z warzyw jest nieuzasadnione. W efekcie wiele osób próbujących zaplanować codzienne menu pomija kwestię spożycia warzyw w ogólnym rozrachunku, koncentrując się tylko i wyłącznie na produktach o wyższej gęstości energetyczn

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10028 Data: 2017-06-21 09:07:08 Ocena: 4,43
  • Mit dużych dawek witaminy C

    Artykuł
    Suplementy

    Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1450 Data: 2017-05-19 08:21:34 Ocena: 5
  • Ranking słodzików: Najlepszy słodzik - TOP 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dos

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2263 Data: 2017-04-14 08:50:41 Ocena: 5
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to aby nie pomyłka? Okazuje się że nie… Mit &bdquo

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7186 Data: 2017-05-27 05:33:25 Ocena: 5
  • Jaja a miażdżyca - nowe badania

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co pa

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2017-04-18 07:29:33 Ocena: 5
  • „Jedzenio-fobia”, czyli niezdrowe podejście do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ulega wątpliwości, że dbanie o zdrowie i sylwetkę poprzez skrupulatne planowanie diety jest praktyką godną pochwały. Niestety podejmowanie takich działań wcale nie należy do łatwych zadań, współcześnie bowiem coraz popularniejsze stają się trendy „straszące” produktami żywnościowymi i niemal śmiertelnymi skutkami związanymi z

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1534 Data: 2017-03-28 11:17:24 Ocena: 5
  • Prosty sposób na dostarczenie wapnia i magnezu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zarówno wapń, jak i magnez należą do tych składników pokarmowych, których często brakuje w naszej diecie. Zapewnienie odpowiedniego spożycia wspomnianych pierwiastków okazuje się być szczególnym wyzwaniem w przypadku osób odchudzających się, a także wszystkich unikających nabiału i pełnoziarnistych produkt&

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1917 Data: 2017-05-26 08:25:40 Ocena: 5
  • Jak z jedzenia dostarczyć 500mg witaminy C?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustro

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4562 Data: 2017-05-23 08:33:49 Ocena: 5
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla stanowczo większej ilości osób niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu nar

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1022 Data: 2017-04-12 08:38:38 Ocena: 5
  • Twój przyjaciel – stres

    Artykuł
    Lifestyle

    Stres w obiegowym postrzeganiu stanowi synonim czegoś ewidentnie szkodliwego, kojarzy się z trudnym położeniem i obciążeniem psychicznym, jakie ono generuje. Sporo też mówi się i pisze o niepożądanych skutkach stresu, które to dotyczą nie tylko obniżenia stanu ogólnie pojętego komfortu, ale obejmują również skutki zdrowo

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5492 Data: 2017-05-22 00:50:09 Ocena: 5
  • Węglowodany i uczucie głodu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjęło się takie przekonanie, które mówi, że o ile posiłki tłuszczowe sycą, to "węglowodany nakręcają łaknienie". Zgodnie z treścią tej plotki spożywanie produktów węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Gorzka prawda W rzeczywistości pr

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2074 Data: 2017-06-02 23:38:36 Ocena: 5
  • Antynowotworowe właściwości oliwy

    Artykuł
    Zdrowie

    Zgodnie z ustalonym stanem wiedzy nowotwory przewodu pokarmowego mogą w dużej mierze być konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Nieodpowiedni sposób odżywiania stanowi przynajmniej współprzyczynę omawianych przypadłości. Warto jednak wiedzieć, że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne ko

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 741 Data: 2017-05-16 06:54:55 Ocena: 5
  • Probiotyki a antybiotykoterapia

    Artykuł
    Zdrowie

    Przyjmowanie antybiotyków, choć bywa niekiedy koniecznie, to  najczęściej negatywnie wpływa na stan jelitowego mikrobiomu. Skutkiem stosowania tych farmaceutyków jest zmniejszenie liczby bakterii będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W efekcie dochodzić może do rozmaitych zaburzeń i zwiększonego ryzyka rozwoju niektór

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 843 Data: 2017-05-31 03:49:35 Ocena: 5
  • Kawa chroni przed cukrzycą

    Artykuł
    Zdrowie

    Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cu

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1303 Data: 2017-05-22 00:46:53 Ocena: 5
  • Kiwi w profilaktyce miażdżycy

    Artykuł
    Zdrowie

    O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularn

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 814 Data: 2017-05-17 08:44:10 Ocena: 5
  • Seminarium: "Przygotowanie do startu w zaw. sylwetkowych" Śliczny&Sowiński 25-26.07

    Temat
    Aktualności - Kulturystyka i Fitness

    http://storage.sfd.pl/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/8f70f560b82e48e296930d4105119c93.jpg http://edukacja.sfd.pl/ SFD.PL, PoTreningu.pl, wraz z PZKFiTS zapraszają na dwudniowe seminarium dotyczące przygotowań do startu w zawodach sylwetkowych. W toku trwania zajęć uczestnicy będą mieli okazję zadobyć pakiet przydatnych informacji z zakresu strategii żywien

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 8065 Data: 2015-06-15 14:07:18 Liczba szacunów: 17