Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
[...] ziarna soi 25% (bez GMO), substancje wiążące: chlorek wapnia, chlorek magnezu), marynata 12% (bezglutenowy sos sojowy (woda, ziarna soi, pszenica, sól), olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, tymianek 1%). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 122 kcal Tłuszcz: 7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1 g) Węglowodany: 1 g (w tym [...]
[...] w proszku, majonez (olej słonecznikowy, ocet spirytusowy, żółtko jaja, gorczyca, sól jodowana, cukier), ocet spirytusowy, cebula w proszku, błonnik z owoców cytrusowych, skrobia kukurydziana, sól, czosnek w proszku, pieprz czarny. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 226 kcal Tłuszcz: 11 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 [...]
[...] do kanapek, ale także do warzyw pokrojonych w słupki. Skład Woda, tofu 21% (nasiona soi 57%, woda), okara (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, suszone drożdże, modyfikowana skrobia kukurydziana, cebula, płatki czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, mieszanka przypraw, chilli 0,3%. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 160 kcal [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] gładki ze względu na dodany czosnek, ale to akurat jest jego zaletą. Nie jest też zbyt intensywny w smaku. Skład Woda, olej rzepakowy, czosnek (5,5%), cukier, cebula, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, syrop palonego [...]
Waxy maize – skrobia kukurydziana - woskowa, charakteryzująca się bardzo dużym udziałem amylopektyny - charakterystycznego węglowodanu o bardzo dużej masie cząsteczkowej i specyficznych właściwościach. Struktura polimerów glukozy (jak np. amylopektyny) ma istotny wpływ na tempo ich trawienia w przewodzie pokarmowym, rozgałęzione łańcuchy [...]
Siema wszystkim, planuje wrócić do treningów na mase po pół roku przerwy i mam pytanko odnośnie odżywek przed i po treningu. Wcześniej używałem 30min przed treningiem gainera; 30g Carnivora + 50g Vitargo, tak jak mi zalecił dietetyk i trener. Okazuje się jednak, że nie stać mnie na Vitargo, które jest o wiele droższe od "zwykłych" węglowodanów. [...]
Witam. Wlasnie rozpoczynam cykl kreatynowy, a skonczylo mi sie carbo. Bezposrednio po treningu pije odzywki (wegle+bialko). Zastanawiam sie miedzy kontynuacja suplementacji carbo i powrotem do skrobii kukurydzianej. Dieta masowa dopieta na ostatni guzik (171cm, 72kg, 3500 kcal, 2,5gB, 1,8gT, 5,2gWW). Jestem typowym sucharem (ektomorfik) ale ze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] i nieodpowiednie posiłki około-treningowe. Porcja po treningu zazwyczaj oscyluje w granicach 30/50 gram np. carbo. Na runku znajdziecie wiele produktów takich jak Waxy Mize (skrobia kukurydziana)/Vitargo/carbo/dextroza (glukoza). W mojej ocenie stosowanie jakiejkolwiek z nich nie ma wielkiego sensu przy odpowiedniej diecie (tak tak podstawą [...]
[...] ...itd. Ale czy to prawda? KIlka slów wstępu Skrobia woskowa moze pochodzic z wielu żródeł - np. z ryzu,jęczmienia,ziemniaka czy kukurydzy. Waxy Maize Starch (WMS) - jest to skrobia z kukurydzy woskowej. Skrobia z kukurydzy woskowej różni się od zwykłej kukurydzy tym, że jej ziarna zbudowane są głównie (niemal w 100%) z amylopektyny. Amylopektyna [...]
[...] charakteryzują się większą dostępnością dla enzymów trawiennych niż to ma miejsce w wypadku amylozy, stąd też waxy maize charakteryzuje się szybszym trawieniem. Choć skrobia woskowa kukurydziana, często przyrównywana jest do vitargo (opatentowana formuła węglowodanowa), to są przesłanki by uważać, że tempo trawienia i szybkość [...]