SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

s

  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Musze przyznać że artykuł jest naprawdę niezły, na pewno informacje w nim zawarte bardzo mi się przydadzą. Powodzenia w walce z tym świństwem. P.s Żarty na temat każdej choroby są nie na miejscu, ale mimo wszystko nie życzę prześmiewcą doświadczyć CANDIDA. Zmieniony przez - Trucido w dniu 2008-04-18 11:09:39

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-04-18 11:06:43 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    fast foody alkohol narkotyki antybiotyki czeste infekcje wszystko masz napisane na głównej stronie czego niejesc i to własnie jadłem mysle ze sie do***ałem tostami z serem i majonezem codziennie przez pare mieszków hehe i tej czekolady co masz na zdjeciu to nie polecam tez bynajmniej nie w duzych ilosciach pamietajta duzo rzeczy jest dla ludzi ale z rozwagą ogólnie candide miałem wykryta przez morfologie chyba tak to sie nazywa w kazdym razie przez badanie krwi i mi wykryli tak ze jak ktos ma taki problem to polecam sie wybrac Zmieniony przez - JFKZ w dniu 2008-07-16 17:49:33

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-16 17:37:23 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Podobno jest też domowy sposób na sprawdzenie tego. Rano jak wstajesz to plujesz do szklanki z wodą i obserwujesz Jak woda zacznie mętnieć a ślina nie opadnie normalnie tylko będzie się tworzyć coś w rodzaju "odnóg" to zaleca się udać na badania. Te z kałem nie zawsze są obiektywne... Jeśli chodzi o leki i nawroty. To leczenie tego jest długo trwałe, podobno długo utrzymuje się to g**** w organizmie, i kuracje 2 tyg lekami i tym podobne dają tylko krótkotrwały efekt, i zbyt szybki powrót do "złej diety" powoduje jej natychmiastowy nawrót. Zmieniony przez - 3nZo w dniu 2009-06-28 21:05:38

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-06-28 21:01:22 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ej ja mam takie mega problemy z masą. Kiedyś zrobiłem badanie kału, bo stwierdziłem że muszę mieć jakieś pasożyty skoro potrafię schudnąć 5kg w 2tyg jedząc 3 posilki " normalnie jem 6 ". Mam sporo uczuleń na Śliwki, Mąkę, Jajka, laktozę" wszystkie sery/jogurty not ", Fasolę, Ziemniaki, czosnek"wszystko ostr ", cytrusy i parę jeszcze.. uczulenie objawia się tym że mam twarz spuchłą, wychodzą mi syfy na twarzy, albo wręcz strupy. WIęc żeby mieć czystą cerę musze się ogarniczyć do tłuszczy, ryzu,makaronu,kaszy,miesa,niektórych warzyw, niektórych owoców i ryb. To wszystko co mogę jeść... 2gi Problem to taki że miałem na wszystko badania, na tarczyce nawet. Wszystko mam pozytywne, jedynie lekki niedosyt mg. Opierniczam 5kal dziennie, jeżeli zjadę do 4kcal to rano się budze juz mega wychudzony. Wody od zawsze pije 4-5l, najgorsze jest to że pracując nad sobą od ponad roku a nic mi się nie rusza, jedynie delikatnie rzeźbi. Teraz od przez tydzien jadłem około 4.5kcal, w łapie mi zjechało 2cm, w klacie 1cm i dupa która mi zawsze mocno odstawała " mam w dupie prawie tyle samo ile w klacie " teraz juz w ogole odstaje -.- Mam grube giery 34/68/dupa106/talia91/klata109/łapy 37.5 i to doprawdy tragicznie wygląda. to tak jak by O -/- /===/ Gdy jestem na poziomie 5kcal +4l wody to niedość że chodze ciągle do kibla to do tego pocę się jak świnia nawet przy szybszym chodzie, nie mówiąc o bieganiu. Dlatego chciałem zmiejszyć trochę WW, ale skutki teraz są tego tragiczne :/1 tydzien i takie zjazdy że szkoda gadać. Robiem na wszystko co możliwe, może low carbo na mase spróbować? A może to ten Candid, ale dlaczego nie wykrylo mi go w badaniach kału, gdy miałem robione badanie na pasożyty? Powiem jedno 2 lata temu byłem otyły, jadłem same chipsy, jogurty, czekolady etc. Później matka straciła pracę i przez 2 miesiące jadłem sam smalec z chlebem + duzo wody. W ten nie zdrowy sposób schudłem 20kg, od tamtego czasu męczę się z każdym KG. Dobrze w 1 rok przytyłem 18kg, trochę się podlałem i coś tam przy okazji zbudowałem. Ale od roku latam miedzy 85a 91. Gdy jestem przy 90 jest spoko ale Pocę się przy każdym wysiłku " a niestety moją miłością jest akrobatyką którą trenuje amatorsko od 2 lat." i te pocenie mi mega przeszkadza, tym bardziej że teraz się robi ciepło, więc to jak się zaczynam topić to jakaś tragedia. Gdy jestem na granicy 85 jedząc 4.5 kcal to średnio się pocę, ale za to jak ze mnie z tydzien na tydzien wszystko schodzi to nie porozumienie, dodatkowo wszystko mi schodzi poza dupą, a ona odstaje jak nie jeden zderzak od stara. kompletnie nie mam pojęcia jak masować, co mi dolega etc ;/ anyone have got idea? Dodam że te uczulenia mam od 2 lat, wlasnie gdy schudłem. Zmieniony przez - L3m0n w dniu 2010-05-29 14:06:13

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-05-29 13:53:11 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    . Zmieniony przez - mAstA87 w dniu 2010-07-22 14:06:00

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-07-22 14:05:42 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Niestety od prawie 2 miesięcy wiem, że mam tego grzyba w jelicie grubym. Do mAstA87 w diecie należy CAŁKOWICIE WYKLUCZYĆ następujące źródła węglowodanów: mąkę i wszelkie produkty jakie ją zawierają (czyli nie tylko chleb i makaron ale też np. bułkę tartą, ciastka itp.) oraz ziemniaki!! Dodatkowo wykluczamy cukier i w miarę możliwości - wszystko co cukier zawiera - soki owocowe, wszelkie słodycze, alkohol!! itp. itd. Przyznam, że trudno się przestawić, a chorobę jeszcze trudniej jest wykryć. Mnie leczono na wszystko - nic nie pomogło. Dopiero pewien zielarz mi pomógł i leczę się ziołami. Trzeba się nastawić na naprawdę długie leczenie, pierwsze efekty widziałam po 2 tygodniach - nie miałam sensacji żołądkowych itp. po miesiącu zmniejszała się opuchlizna brzucha - to dość częsty objaw, choć nie jedyny (a wszystkie objawy są strasznie uciążliwe, część widoczna gołym okiem...). Jeszcze długa droga przede mną, bo jak pisałam wcześniej usunięcie grzyba wymaga czasu i jest on bardzo oporny na leczenie - sami go dokarmiamy nieodpowiednimi produktami. Efektem ubocznym leczenie - ale jakże pożądanym (zwłaszcza u mnie - osoby z nadwagą)była utrata 10 kg. a waga wciąż powolutku spada. Chorym życzę wytrwałości w leczeniu, warto się trochę pomęczyć,żeby się pozbyć tego przerostu candidy w jelicie. Zmieniony przez - miraxyz w dniu 2010-08-23 12:08:48

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-23 12:07:01 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Siema Przeczytalem caly temat, zrobilem test ze szklanka i po opisie choroby mysle ze mam candida albicans (tzn. jest bardzo rozprzestrzeniona w organizmie) Mam bialy jezyk i nie przyjemny zapach z ust, dentysci nie moga nic poradzic. Nie wiem jaka mam odmiane candidy, z tego co przeczytalem i mysle to chodzi o jelito. Nie wiem od czega zaczac, jakie leki i jedzenie kupic. Czy ktos moglby mi pomoc rozpoznac co potrzebuje zeby zaczac leczenie? Zmieniony przez - harman w dniu 2012-09-23 16:01:49

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-23 15:55:56 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Super, że olej kokosowy działa. Słyszałem jednak, że po pewnym czasie grzyb się na niego uodparnia i dupa zbita. Mówisz, że dwa miesiące już na nim jedziesz i dalej candida nie wraca? A dietę jakąś stosujesz? Wczoraj odebrałem wyniki wymazu z języka i wyszło mi, że mam Candida Albicans - pojedyncze. Problem w tym, że te pojedyncze wyhodowano po 5 dniach, a powinno się wysiewać przynajmniej 10 i po tym czasie zapewne miałbym wzrost obfity albo coś koło tego. A jęzor cały mam biały, do tego problemy z trawieniem... Chciałbym się tego pozbyć, bo nie daje mi spać. Zmieniony przez - Tomasson w dniu 2012-11-10 22:38:15

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-10 22:35:50 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Co do diety low-carb: czytałem, że nie ma nic bardziej mylnego jeśli chodzi o leczenie candidy i można męczyć się z tym i tą dietą latami, a nie mieć efektów. Kluczem do sukcesu jest tu rzekomo dieta low-fat, bowiem to tłuszcz utrudnia swobodny przepływ węgli w krwiobiegu i candida może się karmić. Poczytaj na zagranicznych forach, wpisz w google hasło 80/10/10 and candida, ludzie w miesiąc pozbywają się tego cholerstwa. Ja tam nie wiem, czy to prawda, ale brzmi sensownie, ale na razie nie chcę stosować diety innej niż zrównoważonej. Szukam czegoś, czego przyjmowanie pozwoliłoby mi pozbyć się drożdżycy, jednocześnie jedząc jak normalny człowiek, bo nie zamierzam do końca życia być low-fat/low-carb. Zmieniony przez - Tomasson w dniu 2012-11-10 22:49:38

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-10 22:47:57 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    PS: W szklance z wodą i drożdżami jedynym organizmem, który może pożywić się cukrami są drożdże. Cukier w naszym krwiobiegu może odżywiać zarówno candidę, jak i nasze własne komórki. Zmieniony przez - Tomasson w dniu 2012-11-11 16:54:15

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-11 16:53:50 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ravli po co czosnek obrabiasz termicznie? Nie potrzebnie, kroisz kawałeczek z ząbka i szamiesz, po kilku godzinach znów kawałeczek i znów szamiesz, nie przesadzaj. Co za dużo to też nie zdrowo pamiętaj, szczególnie przy ilości 4 ząbki czosnku naraz tragedia jakaś (pamiętaj o żołądku, on takiej ilości na dłuższą metę nie wytrzyma) obciążasz żołądek co może skutkować także wzdęciami. Wyrzuć słonecznik, nic dziwnego że wzdęcia były przy takiej ilości brokułów, masakra z tą dietą miałeś, wszystkie warzywa odkwaszają oprócz brukselki, jakbyś nie wiedział to cytryna odkwasza. Na razie olej probiotyk, a jeśli chodzi o naturalny to kapusta kiszona/sok z kapusty ( oczywiście własnej roboty ). Bomba priobotyczna! Zmieniony przez - Daneku w dniu 2012-11-11 17:51:41

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-11 17:47:22 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    :) Żydo-Masoneria rządzi światem a candida nami:) ps: Witam dawnych znajomych po długiej przerwie:) Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2012-11-12 12:03:51

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-12 12:02:00 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Kombucha grzyb herbaciany Nazwa i pochodzenie kombuchy Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od japońskich słów „kombu” (brązowa alga) i „cha” (napój). Kombucha (kombucza) zwana jest też grzybem herbacianym lub cudownym grzybem. Czasami w sieci słowo „kombucha” jest mylnie wiązane z „grzybkieem tybetańskim”. Jest to zupełnie inny grzyb, służący do fermentacji mleka i produkcji bakterii kefirowych itp., a nie jak kombucha, do produkcji orzeźwiającego napoju w procesie fermentacji herbaty z cukrem. Kombucha wyglądem przypomina naleśnik koloru kremowego i jej wielkość może osiągać nawet około 20 cm średnicy. Z biologicznego punktu widzenia nie jest to jeden organizm, a kilka kolonii drożdży i szczepów bakterii żyjących ze sobą w symbiozie. Można by rzec więc, że kombucha jest porostem. Jednakże przyjęło się ją nazywać po prostu grzybem. Kombucha to także nazwa napoju produkowanego przez grzyb herbaciany. Kombucha jest znana już od ponad dwóch tysięcy lat w różnych regionach kontynentu azjatyckiego. Starożytne przekazy wspominają często o życiodajnym napoju spożywanym przez ludzi i zapewniającym im długowieczność. Do Polski kombucha dotarła z Dalekiego Wschodu przez tereny Rosji. Na Kaukazie na początku XX wieku japońska ekspedycja badająca długowieczność mieszkańców kaukaskich wiosek odkryła, iż spożywają oni regularnie ten napój i cieszą się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym do późnej starości. Wiek wielu z nich przekraczał 100 lat. Badania nad kombuchą i jej dobroczynnym wpływem na zdrowie człowieka trwają po dziś dzień i ciągle odkrywa ona swoje tajemnice przed naukowcami. Godnym odnotowania jest także fakt zainteresowania polskiej nauki kombuchą. Badania prowadzi m.in. Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Jest już dostępna spora literatura poświęcona wpływowi napoju na zdrowie człowieka. W Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych napój zyskał ogromne uznanie i jest produkowany na dużą skalę i dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w sklepach spożywczych na półkach z napojami. Takie napoje są pod stałą kontrolą sanitarną i powinny być wysokiej jakości, jeśli chodzi o ich czystość. Zawierają one jednak różne dodatki. Jeżeli będziemy przestrzegać pewnych zaleceń i wskazówek, to i nasza „domowa” hodowla będzie czysta i sprawi nam dużo radości. Obserwowanie grzyba w słoju to nie lada gratka dla osób lubiących obserwować przyrodę. Sama hodowla nie jest skomplikowana i nie potrzebujemy tu specjalistycznej aparatury czy też linii produkcyjnej. Co produkuje grzyb kombucha? Kombucha to prawdziwa „fabryka” wielu bardzo korzystnych dla zdrowia człowieka związków. Należy zwrócić uwagę na fakt, że końcowy produkt, który jest spożywany, jest „przerobiony” przez bakterie żyjące symbiotycznie z grzybem, którym to zawdzięczamy liczne związki i witaminy w formie organicznej zawarte w napoju. Do potwierdzonych związków produkowanych przez kombuchę należą: -kwasy: kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+), kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy -minerały: - żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe -witaminy: B1, B2, B3, B6, B12 i C Rozmaite niezależne od siebie badania wykazują pewne różnice w składzie przefermentowanego napoju. Dotyczą one głównie proporcji występujących w nim składników. Prawdopodobnie wynika to z rodzaju herbaty użytej do produkcji napoju (zielona, biała, czerwona, ziołowa, czarna, mieszanki herbat itp.). Właściwości napoju z kombuchy Jak już zauważyłeś, grzybek herbaciany produkuje całą gamę niezwykle korzystnych dla zdrowia substancji, domyślasz się zapewne, że jego oddziaływanie na organizm człowieka będzie miało szerokie spektrum. Oto najważniejsze zalety spożywania napoju z kombuchy: -wzmacnia układ immunologiczny -wspomaga zwalczanie łuszczycy -wspiera profilaktykę przeziębień -mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych -hamuje również rozwój grzybicy jelit (zakażenia drożdżakowe, kandydoza itp.) -reguluje przemianę materii -reguluje ciśnienie krwi -odtruwa organizm -wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej -przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu -cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej) -zmniejsza objawy menopauzy -dodaje siły i poprawia koncentrację -wzmacnia organy: serce, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy -łagodzi objawy reumatyzmu -zmniejsza ryzyko nowotworów -efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit -wpływa kojąco na układ nerwowy -skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami -łagodzi objawy astmy -zmniejsza poziom cholesterolu -łagodzi objawy migreny Hodowla grzyba herbacianego Czyż to nie brzmi fascynująco? Nie zostaje już więc nic innego, jak tylko samemu zacząć hodować grzybek herbaciany! Od czego zacząć? Najpierw trzeba zakupić taki grzybek. Jest ich cała masa w Internecie – także na popularnych portalach aukcyjnych. Ceny w zależności od wielkości grzybka w centymetrach wahają się od około 8 zł do nawet ponad 30 przy egzemplarzach przywiezionych z Oceanii. Ja mam zwykły zakupiony z „domowej hodowli” od jednej z osób na portalu aukcyjnym i bardzo sobie chwalę zakupy. Kupując grzybek otrzymamy go w małym naczyniu z cieczą. Płyn ten to tzw. „starter”. Posłuży on nam jako zaczyn do produkcji nowego napoju. Oprócz tego potrzebujemy dosć sporo cukru. Cukier to jedyny nakład, jaki ponosimy hodując grzybek – bez obaw, nie nabawisz się cukrzycy, gdyż grzybek z chęcią pochłania ogromne ilości cukru, dając w zamian za to liczne korzystne substancje. Podam przepis na napój w litrowym słoju. Przy większym słoju należy po prostu odpowiednio proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru i herbaty. Potrzebujemy więc: -litrowy słój z gazą/chusteczką higieniczną z dziurkami oraz gumkę do przykrycia słoja na wierzchu, aby dochodziło powietrze do środka -grzybek dobrze umyty po poprzedniej fermentacji w zimnej, bieżącej wodzie aby nie miał ciemnych nalotów i przebarwień -„starter” (50-100 ml) - bardzo ważny składnik, dzięki któremu nasz napój będzie czysty (prawidłowy starter zawiera dużą ilość bakterii kwasu octowego, które hamują rozwój niepożądanych drobnoustrojów) -około litr zaparzonej (ostudzonej) herbaty – jedna łyżeczka/torebka na około jeden litr wody. Może to być herbata biała, zielona, czerwona, ziołowa, czarna lub mieszanki herbat. Szczególnie polecam dla podniebienia białą z zieloną. To już jest tylko i wyłącznie kwestia Twojego smaku, drogi Czytelniku -100-125g cukru (pół szklanki) na każdy litr herbaty Przygotowanie: Zaparz około litr herbaty, poczekaj aż odpowiednio naciągnie – tak jak lubisz. Odcedź ją/wyjmij torebkę. Wsyp podaną ilość cukru i rozmieszaj go dobrze. Możesz też dodać łyżeczkę prawdziwego miodu z pasieki lub wsypać odrobinę glukozy. Wlej ją do słoja, gdy już będzie chłodna (ewentualnie bardzo letnia). Dolej teraz zaczyn i umieść umyty grzybek w słoju. Słój przykryj gazą lub chusteczką higieniczną z dziurkami, aby dochodziło do niego powietrze (tak jak robi się np. ocet jabłkowy). Odstaw słój jakieś ciemne ale i ciepłe miejsce. Optymalną temperaturą dla fermentacji herbaty jest temperatura pokojowa (ok. +20 stopni Celsjusza lub więcej). Nie wynoś go do piwnicy, zamiast tego możesz po prostu owinąć go jakąś ściereczką, albo włożyć pod jakąś półkę, gdzie jest mniej światła. Ważne jest też, aby słój „oddychał”. Zapytasz teraz kiedy napój jest gotowy do spożycia. Napój jest dobry, gdy nie unoszą się bąbelki przy potrząsaniu słojem. Z reguły jest to około 10-12 dni od rozpoczęcia produkcji nowego napoju. Im dłużej grzybek prowadzi fermentacje tym bardziej wyczuwalny staje się w smaku kwas octowy i napój robi się już cierpki, co nie każdemu smakuje (dzieje się tak dopiero po kilkunastu dniach procesu fermentacji). Sam zobaczysz, jaki napój lepiej Ci zasmakuje. Można końcówkę płynu pozostawić jeszcze na kilka dni z grzybem w środku – zrobi się wtedy mocny starter. Rozlewając napój do picia przefiltruj go przez filtr od kawy itp., aby nie wpadły z nim do szklanki jakieś fragmenty grzybni i malutkie grzybki. Badania wykazały, że warto za każdym razem do nowej produkcji dolewać kwaśny już mocno zaczyn, gdyż jego PH zapobiega rozwojowi niekorzystnych bakterii. Optymalne PH całego dobrze przygotowanego napoju waha się między 2,5 (jeszcze mniej oznacza bardzo kwaśny) a 4,6 (więcej oznacza bardziej zasadowy, który ułatwia namnażanie niekorzystnych bakterii, jeżeli hodowla została zanieczyszczona np. poprzez nieumycie grzyba przed nowym procesem fermentacji). Przyjmuje się, że okres 10-12 dni fermentacji jest wystarczający do uzyskania odpowiedniego odczynu PH. Inne uwagi odnośnie hodowli kombuchy Grzybek powinien być cały czas zanurzony w napoju - gdy wyschnie i nie będzie miał cukru, wtedy umrze. Jeżeli z jakichś powodów chcesz wstrzymać produkcję napoju na pewien czas, umieść grzybek w małym pojemniczku z przefermentowanym napojem, dosyp mu trochę cukru i wsadź go do lodówki (do chłodziarki). W takich warunkach jest on w stanie przeżyć nawet miesiąc czasu i więcej. Grzybek żyje dość długo i w czasie swojego życia zdąży się kilka razy rozmnożyć. Po każdej fermentacji, przed produkcją nowego napoju należy go starannie umyć pod bieżącą, koniecznie zimną, wodą i usunąć brązowe naloty. Gdy już tych nalotów będzie dużo i nie będą one się dawały usunąć, oznacza to, że grzybek jest już stary i zaczyna pleśnieć i obumierać. Należy wtedy bezwzględnie wyrzucić go, gdyż nie nadaje się on do dalszej produkcji. W naczyniu grzybek lubi zmieniać swoje miejsce – raz leży na dnie, innym razem unosi się w połowie, lub wręcz wypływa na powierzchnię. Nie oznacza to, że jest on chory itp. – wszystko jest z nim w porządku. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby nie przebywał on zbyt długo ponad powierzchnią cieczy, gdyż może on wtedy zacząć pleśnieć. Świeżą pleśń z grzybka możemy łatwo usunąć pod wodą - po takim zabiegu należy grzybek na noc odmoczyć w occie. Można go znowu używać do produkcji napoju. Jeżeli nalot nie daje się już usunąć, grzybek jest do wyrzucenia. Jak już wspomnieliśmy, grzybek się dość często rozmnaża, można więc podarować małe grzybki znajomym, albo zwiększyć produkcję, aby zachować jej ciągłość. Mały grzybek tworzy się samoistnie na powierzchni napoju w słoju. Na początku są to jakby plamki i oka w rosole. Z czasem tworzy siez tego jeden większy przezroczysty kształt, który powoli nabiera koloru. Gdy grzybek już się uformuje i jest nieco grubszy, tak, że można go uchwycić bez jego rozerwania, możemy go zebraći umieścić w nowym słoju, gdzie będzie „dorastał”. Proces tworzenia sięmałego grzybka widać doskonale z boku słoja – duży grzyb-matka opada nieco (lub całkiem na dno) i wypuszcza ku górze swoją grzybnię, przypominającą jakieś wstążki, niteczki itp. I rozpoczyna formować na powierzchni nowy grzybek lub kilka grzybków. Czasami (choć to wątpliwe) może się nam zdarzyć zapomnieć o grzybku, który będzie nieprzerwanie prowadził fermentację i powstanie wtedy ocet. Możemy go używać do potraw jak każdy inny ocet. Dawkowanie Napój ten jest bardzo smaczny, należy go jednak traktować bardziej jako napój prozdrowotny i dawkować z umiarem, szczególnie jeżeli nigdy dotychczas nie piłeś napoju z kombuchy. Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów detoksykacji organizmu, rozpocznij spożywanie napoju w dawkach 3 razy dziennie po 1-3 łyżek stołowe przefermentowanego i przefiltrowanego napoju. Z czasem możesz zwiększać stopniowo jego ilość, nie przekraczając jednak maksymalnie około jednej szklanki dziennie. Efekty uboczne kuracji Jak zostało wspomniane napój kombucha jest silnie odtruwający i oczyszczający organizm. Oznacza to, że w początkowym etapie detoksykacji całego ustroju z różnych złogów oraz patogenów (szczególnie grzybic typu candida) możesz się nieco gorzej poczuć. Odstaw wtedy napój, aż objawy miną i zmniejsz jeszcze dawkę. Do najczęstszych objawów, które mogą wystąpić należą: biegunki, zaparcia, wzdęcia itp. Są to naturalne reakcje organizmu na przywracanie mikroflory w jelitach i „walkę” dobrych bakterii z tymi niepożądanymi. Mogą również bardzo rzadko wystąpić chwilowe bóle głowy lub inne reakcje oczyszczania organizmu. Wypicie większej ilości wody skutecznie zmniejsza te dolegliwości rozcieńczając usuwane toksyny i przyspieszając ich wydalanie. Po kilku dniach sytuacja się ustabilizuje i organizm będzie bardzo dobrze znosił spożywanie napoju. Warto nadmienić, iż u większości osób objawy te występują w wyniku znacznego przedawkowania napoju od samego początku, gdyż jest on bardzo smaczny i orzeźwiający. Pamiętajmy jednak, że jego nadrzędnym celem nie jest „niebo w gębie”, a wspieranie naszego zdrowia. Nie poleca się też spożywania kombuchy tuż przed snem, gdyż możemy dostać potężny „zastrzyk energii” i nieprędko zaśniemy. Opinie osób pijących kombuchę Dla zachęcenia Cię do rozpoczęcia produkcji tego „eliksiru życia” pozwolę sobie przytoczyć kilka opinii osób z różnych forów internetowych. -„WiedzmaPL” pisze: „Wczoraj napiłam się jej przed obiadem i efekt był taki, że zjadłam mało a byłam pełna jak bączek albo pijawka. Na mnie ona działa doskonale a co najważniejsze nie mam ochoty na słodycze oraz nie jem słodyczy.”. -„Kombucha lub kombucza” pisze: „Po miesiącu picia kombuczy mojej mamie spadł poziom cholesterolu, mnie przestały boleć stawy, unormowała się praca jelit (nie mam wzdęć i uporczywych fajerwerków ), ogólnie mniej choruję. . Znajomy mamy choruję na DNĘ - miał spuchniętą stopę - po miesiącu picia i okładów praktycznie wyzdrowiał, może chodzić”. -„Kombucha” pisze: „Takich cienkich grzybków kombuczy (grubości 1-2 mm) używam jako plastrów na stłuczone kolana dzieci. Po wyschnięciu jest jak druga skóra - rana pod nią szybko się goi. A potem nie trzeba zdzierać jak plastra - wystarczy trochę pomoczyć wodą i lekko odchodzi”. -„Sąsiad” pisze w temacie o dnie moczanowej: „Mój sąsiad pije taki kwas herbaciany - kombuchę i bardzo mu pomogła. Po miesiącu picia zeszła opuchlizna i wreszcie może normalnie chodzić. Facet szczęśliwy jak dziecko, ciągle o tym wszystkim opowiada”. UWAGA! Osoby cierpiące na pewne rzadkie schorzenia krzepliwości krwi powinny bezwzględnie skonsultować zamiar zażywania napoju z prowadzącym lekarzem, jako, że napój ten oczyszcza i rozrzedza krew! Osoby zażywające leki immunosupresyjne również powinny bezwzględnie skonsultować zamiar spożywania kombuchy z prowadzącym lekarzem, gdyż napój pobudza układ immunologiczny! Zmieniony przez - szelma1 w dniu 2012-11-12 18:56:53

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-12 18:56:08 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Polecam trochę do edukować się na temat kandydozy, nie ze źródeł pochodzących od internetowych znachorów. :-) http://sporothrix.wordpress.com/2010/11/23/kandydoza-i/ http://sporothrix.wordpress.com/2010/12/01/kandydoza-ii/ http://sporothrix.wordpress.com/2010/12/01/kandydoza-iii/ Dosyć wyczerpująco na ten temat. Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2013-02-25 18:40:52

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-25 18:40:37 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Witam was wszystkich. Widzę że poruszono temat Candidy. Chcąc o niej rozmawiać trzeba dużo wiedzieć na jej temat i mieć bezpośredni z nią kontakt. A nie jedynie teoretyzować jak to niektórzy tutaj robią. Przetłumaczyłem kilka lat temu książkę amerykańskiej doktorki Daniels która używa dawnej receptury używanej przez niewolników. Skutecznie leczy nią kandydozę, podaje cały protokół leczenia, doświadczenia osób które się wyleczyły, oraz historię jak doszła do odkrycia tej substancji w leczeniu grzybic. Gdybyście byli zainteresowani tą lekturą, proszę o kontakt meilowy. Zmieniony przez - domer w dniu 2016-12-20 11:16:45

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-12-20 11:02:17 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Witam Candida albicans to rodzaj grzybów, który zaliczamy do drożdżaków. Wywołuje on zakażenia u chorych z obniżoną odpornością. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów grzybic, także tutaj infekcji może sprzyjać przewlekła antybiotykoterapia, słaba odpornośc, zabiegi inwazyjne...itd. Jakie leki zastosować w przypadku zakażenia ? Wówczas najcześciej stosujemy preparaty przeciwgrzybicze takie jak: -Polieny -Imidazole -amfoterycyna B i jej mniej nefrotoksyczne pochodne: Ambisome, Amphocil oraz Abelcet -Nystatyna W przypadku rozpoznania u nas tej przypadłości najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który określi odpowiednią drogę leczenia. Pozdrawiam /SFD/2018/1/12/1a52fb0934e04f3085a8434defe4acf7.jpg Zmieniony przez - ronie220 w dniu 2018-01-19 16:07:32

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2018-01-12 21:12:47 Liczba szacunów: 1
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    napisz cos wiecej o tym leczeniu wodą utleniona to sie dodaje do wody czy jak ? jesli chodzi o tabletki na candide to ja uzywam ParaProtex ponoc naturalne narazie skutków niema ale sam sobie winien jestem zarciem które spozywam a raczej spozywałem po przeczytaniu tego troche sie ****a uswiadomilem SHEFU : mi ten lek zalecany jest brac godzine przed posiłkiem i dwie po mniej wiecej mysle ze mozesz sie zastosowac aczkolwiek ****a pewien nie jestem Zmieniony przez - JFKZ w dniu 2008-07-16 17:33:37

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-16 17:30:57 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Shefu i jakie efekty ? Jak sie wyleczymy z przerostu candidy to mozna pic alkohol 2-3 razy w tygodniu ??? wiadomoze alkohol ma w sobie dużo cukru im wieksze stężeniu alkoholu tym wiecej cukru ale co jest lepsze 500 ml wódki czy 7-8 piw ? (taka ilosc daje podobny efekt) czy nie powrócimy wtedy do tej choroby a jak jest z thc (zawarte w marihuanie w sumie nie pale juz 2 lata ale moze thc ma na to jakis wpływ ? Zmieniony przez - JFKZ w dniu 2008-11-02 23:14:30

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-02 22:02:57 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    http://www.merlin-zdrowie.pl/?id=pasozyty Wspaniały filmik. Motywacja do unikania złych produktów oraz dbania o higienę. Nawet założyłem temat, bardzo mi się podoba film. Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2008-11-19 00:30:37

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-11-19 00:07:18 Liczba szacunów: 0
  • Candida - najważniejsze informacje

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Siemka. Walczylem z candida juz od dluzszego czas, niestety z marnym skutkiem, diety i jakies tabletki gowno pomagaly, a jak juz to na krotko. Candidia nie tylko siedzi w srodku, grzybice stop, penisa czesto powracajace to jeden objaw na to ze jestesmy zaatakowani przez grzyba. Od dwoch miesiecy i pisze to z czystym sumieniem, jednoczesnie polecajac z reka na sercu, zajadam sie olejem kokosowym. To co potrafi ten olej to czysta poezja, duzo objawow minelo, mam jasniejszy umysl, depresja poszla w zapomninie, czesciej sie usmiecham, o roznych bolach nie wspomne. Grzybice stop leczylem latami, zawsze wracala. Olejem kokosowym wyleczylem w dwa tygodnie smarujac raz dziennie stopy. Coz za komfort, jak nic nie piecze/swedzi miedzy palcami. Nie chce to sie rozpisywac, bo po co. Jak ktos jest zainteresowany, szybko znajdzie cudowne wlasciwosci oleju kokosowego. U mnie teraz w domu nie uzywamy zadnego innego tluszczu jak oleju z kokosa i oliwy z oliwek. Na kokosie wszystko smazymy, smarujemy pieczywo. Ja sam zjadam trzy lyzki dziennie oleju i z dnia na dzien czuje sie lepiej, wiem ze do konca jeszcze grzyba nie zabilem, ale juz jest dobrze i bede cierpliwie kilowal dalej ten syf. Poczytajcie o oleju kokosowym, malo jaki produkt ma takie wlasciwosci bakteriobojcze i grzybobojcze. Zmieniony przez - szelma1 w dniu 2012-11-10 19:07:49

    Odpowiedzi: 189 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-10 18:55:38 Liczba szacunów: 0