[...] buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, [...]
[...] - pręciki smakowe. Stykają się z pokarmem i odbierają bodźce, które są przekazywane do ośrodków smakowych mózgu. Kubki smakowe odróżniają cztery podstawowe smaki: słony, słodki, gorzki i kwaśny, jednak znamy ich znacznie więcej, niekiedy wręcz wyrafinowanych. To efekt mieszania się podstawowych smaków z wrażeniami węchowymi, wzrokowymi, [...]
[...] Przeciętnie 100-gramowa porcja mięsa zawiera ok.4g Gln. Kazeina zawiera jej aż 24%. Z ciekawostek warto napomknąć, iż człowiek jest zdolny odczuwać 5 różnych smaków. Są to słodki, słony, kwaśny, gorzki oraz tzw. umami – smak mięsny charakteryzujący glutaminian blisko związany z opisywaną glutaminą. Glutamina stosowana jest głównie [...]