[...] Pomyśl: czy naprawdę musisz wypić litr Coca-coli za jednym posiedzeniem? Jeśli chcesz schudnąć trzymaj się porcji, które pasują do Twej dłoni. Porcja mięsa lub ryby powinna mieć wielkość talii kart, porcja ryżu czy makaronu – zaciśniętej pięści, pieczony ziemniak – myszy komputerowej, ser – czterech [...]
To i ja dodam artykuł. Źródło SHAPE nr 12/2004 Od supermarketu do superfigury. Zdrowe odżywianie zaczyna się już w sklepie. Jeśli nauczysz się mądrze robić zakupy, będzie ci łatwiej stracić nadprogramowe kilogramy. Tekst Anna Żuk Czy pomyślałaś kiedyś, że źródłem twoich dietetycznych niepowodzeń mogą być... zakupy w supermarkecie? Sklepy kuszą [...]
[...] białka po treningu należy więc zwrócić uwagę aby dieta dominowała w produkty zwierzęce o niskiej zawartości tłuszczu takie jak chude mięso wołowe, drobiowe i wędliny, chude ryby ( np. dorsz, tuńczyk, mintaj, morszczuk) oraz chude mleko i produkty mleczne. Do najgorszych źródeł białka należy zaliczyć te produkty, które w swoim składzie zawierają [...]
[...] i wielkość wydatkowanej energii w czasie pracy i treningu. Pozwoli to na świadome zaplanowanie posiłków od strony ilościowej i jakościowej. Białka pełnowartościowe: mięso, ryby, wędliny, konserwy rybne i mięsne, drób, podroby dziczyzna — zawierają około 15% białka Jaja—11% białka sery — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i [...]
[...] i wielkość wydatkowanej energii w czasie pracy i treningu. Pozwoli to na świadome zaplanowanie posiłków od strony ilościowej i jakościowej. Białka pełnowartościowe: mięso, ryby, wędliny, konserwy rybne i mięsne, drób, podroby dziczyzna - zawierają około 15% białka Jaja-11% białka sery - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i [...]
[...] starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran. W niektórych przypadkach lekarz może zlecić dodatkowe zażywanie preparatów witaminy D. • [...]
[...] zwierzęce zawierają witaminę B-12, która została wytworzona przez mikroby zamieszkujące jelita zwierząt. Niektóre osoby uzyskują więc B-12 ze źródeł zwierzęcych takich jak : ryby, skorupiaki, drób, mięso czy produkty mleczne, jednakże odpowiednie ilości witaminy B-12 są łatwo dostępne w płatkach śniadaniowych, napojach sojowych i innych [...]
I tak: Śniadanko: - kawka ricore 1:1 z mlekiem 1,5% - 2 jajka gotowane na twardo lub jajecznica z dwóch jaj - 1 kromka chlebka razowego z chrzanem i wedliną mało białka, brak zdrowych tłusczów, to jest posiłek dający power na cały dzień i możesz do niego wsadzić aż 30% swojego dziennego zapotrzebowania i dobrze jak jest w nim wszystko II [...]
[...] szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto [...]
[...] jak juz to opanujesz to w swojej diecie wykorzystuj produkty o bardzo niskiej zawartosci tluszczu zwierzecego (przede wszysktim ryby, filety z piersi kurczaka, chuda wolowina), zrodlem energii (weglowodanow)powinny byc pelnowartosciowe nieprzetworzone produkty zbozowe (ciemny ryz, kasza gryczana, [...]
Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
No... A teraz uważnie przeczytaj to: "1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed [...]
wklejam z linku o zbilansowanej diecie redukcyjnej : Składniki odżywcze Białko -tylko areoby - minimum 1,6 g na kg masy ciała -trening siłowy - minimum 1,8 g na kg masy ciała Co jemy? W miarę chude gotowane/parowane mięso(pierś kurczaka, ale także czerwone mięso posiadające pewną przewagę jeśli chodzi o hamowanie głodu). Ryby najlepiej z [...]
[...] białka po treningu należy więc zwrócić uwagę aby dieta dominowała w produkty zwierzęce o niskiej zawartości tłuszczu takie jak chude mięso wołowe, drobiowe i wędliny, chude ryby ( np. dorsz, tuńczyk, mintaj, morszczuk) oraz chude mleko i produkty mleczne. Poddając produkty obróbce termicznej, należy także pamiętać aby unikać procesów smażenia [...]
[...] źródłem były by ziemniaki Przykładową dietą była by DIETA mojego dobrego sfdoskiego kumpla TYKI "I Sniadanie: około 30-40 gram białka z dobrych źródeł (jaja,wołowina, ryby, pierś kurczaka lub indyka) około 10-15 gram tłuszczy z dobrych źródeł (żółtko jaja, oliwa z oliwek, olej lniany) 1 jabłko lub podobny owoc II śniadanie: 25-40 gram [...]
Witam, Od jakiegoś czasu szukam miejsca odpowiedniego na zadanie rozległego pytania i w końcu zdecydowałem się na SFD, chociaż nie jestem przekonany co do działu. Koniec końców w moich wypocinach kluczową sprawą będzie spalenie tkanki tłuszczowej i doprowadzenie do ładu i składu brzucha. Zatem główne pytanie brzmi: Czy da się połączyć budowanie [...]
[...] omletu. Może być również kogel-mogel, ale jajka muszą być dobrze sparzone w celu uniknięcia salmonelli. Nie polecane są jaja na twardo i smażone na tłuszczu. Mięso, drób, ryby Wybieramy chude gatunki mięs, np. cielęcina, wołowina, królik. Unikamy mięs tłustych, czyli baraniny, wieprzowiny czy tłustej wołowiny. Z drobiu jedzmy przede wszystkim [...]
[...] olej ryżowy, może też być oliwa z oliwek polewana łyżką na warzywa czy ogólnie do posiłków. Poza tym : tłuste mięsa, tłuste sery (polecam żółte wędzone) całe jaja, tłuste ryby. Orzechy, nasiona. Tłuszcze wbrew pozorom bardzo łatwo pokryć i też są, że się tak wyrażę "bardzo wygodne", gdyż 100g oleju to zawsze 100g tłuszczu, a 100g ryżu to 77g [...]
[...] grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na [...]