[...] Podsumowanie Wśród testowanych produktów typu musli żaden nie powinien być stałym elementem diety. Bez wątpienia musli warto przygotować samemu, dodając różnego rodzaju płatki zbożowe, orzechy dobrej jakości, świeże owoce, ksylitol. Wybierając jednak produkt najlepszy pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g. Mimo sporej [...]
[...] egzekwowane, nie działa. Dlatego większy pożytek może przynieść edukowanie ludzi w zakresie żywieniowym, a nie narzucanie im określonych wzorców poprzez nakazy i zakazy. Czy płatki śniadaniowe są przyjacielem, czy może wrogiem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę? Cóż, postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” [...]
[...] dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
[...] Group) jedną z największych firm produkującej żywność w USA, General Mills (wytwarzają masę produktów o udowodnionym negatywnym wpływie na zdrowie człowieka, np. lody, płatki śniadaniowe, pizze, przekąski itd.) Nestle, czyli jednego z największych producentów płatków śniadaniowych, deserów i produktów zbożowych, słodyczy (np. marki takie, [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] tradycyjne obiady, przygotowywane przez rodziców, nie zachęcają do porzucenia wygody. A co z węglowodanami? Węglowodany należą do stosunkowo niedrogiej grupy produktów, płatki owsiane, ryże, kasze czy makaron z pszenicy durum, pieczywo graham, czy nawet tradycyjne pszenne są stosunkowo niedrogimi elementami diety. Wiele kontrowersji [...]
[...] w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co więcej ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, nie wyższy, niż inne źródła „dobrych” węglowodanów takich, jak chociażby płatki owsiane. Okazuje się, że spożywanie makaronu do trzech razy w tygodniu nie powoduje otyłości, a może wręcz sprzyjać utracie tkanki tłuszczowej. W dzisiejszym artykule [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Witam czy pszenica Dingo z miodem i witaminami z biedronki jest lepsza do budowania masy niz płatki kukurydziane? pytam poniewaz jest bardzo dobra i tania, a gdzies przeczytałem ze jest lepsza od kukurydzianych. wartosci odzywcze w 100g: 396kcal białko 8,6g weglowodany 81,2g tłuszcz 3,3g błonnik 4,7g prosze o szybka odp.
w wielu dietach zaobserwowałem platki owsiane jako dodatek do śniadania. A co myslicie o platkach pszennych np od nestle czy cini minis Mr. Green ? troche wysokiego IG w celu dostarczenia węglowodanów do organizmu po nocy. Do tego ciemne pieczywo z niskim IG i oczywiście kombinacja białek
Tak jak w temacie, jakie są lepsze? Bo patrzyłem na zawartość tych pszennych i mają prawie tyle samo ww, mowa o pszennych błyskawicznych. Ktoś powie coś na ten temat?
[...] SFD :P), jak to przygotowywałem to mi ztego wychodziła nie zła papka, ale płatków owsianych nie widziałem w sklepach? To nie jest to samo? Na śniadanie dobrze jest zjeść płatki kukurydziane zamiast tych otrębów? Bo bardziej mi smakują płatki kukurydziane z ok. 500ml mleka + rodzynki I jeszcze odnośnie zarodków pszennych, kupiłem je dzisiaj, [...]