[...] jest gainer czy białko serwatkowe? Czy powinienem bazować na produktach polskich czy zagranicznych? Czy kreatyna nie jest przypadkiem szkodliwa dla zdrowia? A czy duża ilość protein nie szkodzi? Czy warto dokonywać zakupów w sieci? Wiele osób nadal obawia się zakupów w internecie. Przede wszystkim, jeśli korzystamy ze sklepu w wydaniu [...]
[...] efekt był znaczący, jeśli dołożono do tego restrykcje kaloryczne oraz wysiłek fizyczny (np. trening aerobowy, siłowy). Nie ma co oczekiwać cudów, iż sama zwiększona podaż protein czy wartościowych tłuszczów przyczyni się do odchudzania, ale z pewnością efekty będą znaczące przy zmianie w trybie życia i aktywności (np. chodzenie, trening, jazda [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym. Gdy naszym celem jest zdobycie atletycznej, umięśnionej sylwetki, musimy wykorzystać odpowiedni plan treningowy, który będzie stymulował wzrost mięśni. Jednak nie tylko sam trening pomoże zbudować nam muskulaturę. Ważnym aspektem jest odpowiednia dieta, która będzie posiadała dodatni bilans [...]
[...] wpłyną na lipolizę i anabolizm w ustroju człowieka. 24 otyłe osoby (22 kobiety i 2 mężczyzn; 22-46 lat) otrzymały dietę 25 kcal / kg idealnej masy ciała (IBW), z 1.2 g protein na kg IBW dziennie oraz przy podawaniu 0,18 U / kg IBW / tydzień rhGH lub placebo. Czy to dużo? Dla osoby, której idealna waga wynosi np. 70 kg, podawano by 12.6 IU [...]
[...] 30. Paulsen G1, Hamarsland H2, Cumming KT2, Johansen RE2, Hulmi JJ3, Børsheim E4, Wiig H2, Garthe I5, Raastad T2. „Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384788 31. Paulsen G. “Vitamin [...]
[...] sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z [...]
[...] populacji). Po trzecie, w innym badaniu ta sama grupa autorów wykazała, iż zawodnicy z grupy niskowęglowodanowej dostarczający: 10.4% energii z węglowodanów, 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co [...]
[...] iż diety, w których deficyt kaloryczny jest stały lub zmienny, wywołują podobne straty w beztłuszczowej masie ciała (FFM). Większą ochronę FFM zapewnia zwiększona podaż protein w czasie redukcji. Przykładowo, odnotowano tylko 20% stratę FFM przy podaży 1,2 g protein na kg masy ciała, w porównaniu do straty 30% FFM przy podaży 1,0 g protein [...]
[...] białek mięśniowych, czyli miało wpływ anaboliczny. Jednak dla uzyskania maksymalnej odpowiedzi konieczne jest spożycie aminokwasów. Podsumowanie Zarówno węglowodany, jak i proteiny, są ważne dla syntezy białek mięśniowych, równowagi hormonalnej, odbudowy i regeneracji mięśni. Prawdopodobnie dla syntezy białek mięśniowych ważny jest dowóz [...]
[...] potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest najlepsza pora na proteiny? Co jest ważniejsze: białko czy węglowodany? A czy można stworzyć nadwyżkę energetyczną proteinami? Wbrew temu, co mówił kiedyś np. jeden z najlepiej rozpoznawalnych [...]
[...] tych ludzi np. na białko, węglowodany i tłuszcze, jest znikome, bo mają małą masę mięśniową, a to mięśnie w największym stopniu konsumują energię i potrzebują, chociażby protein czy węglowodanów. Przykład: w badaniu opublikowanym na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition” Oliver C Witard i in. zaprosili 48 osób. Ochotnicy [...]
[...] podskórnego przy zadanej intensywności. Aż 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszczy wewnątrzmięśniowych (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi jako VLDL-TG). Dodatkowo patrząc na bilans energii i utlenianie tłuszczu w ciągu 24 h wpływ treningu [...]
[...] spoczynkowego (ilości energii potrzebnej do podtrzymania funkcji życiowych). Efekt = chudniesz. To tylko ogólny zapis, gdyż są wyjątki od reguły. Ma np. znaczenie ile protein dostarczasz w diecie. Gdybyś stworzył deficyt kaloryczny znacznie zmniejszając ilość zjadanego kurczaka, wołowiny, ryb, wieprzowiny czy białka serwatkowego (WPC, WPI, [...]
[...] po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a za mało protein, a to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera kształtu ludzika Michelin. Masa [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] between men and women: a systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/obr.12241 Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond) 2008; 5: 8. Yin J., Gao Z., Liu D., Liu [...]
[...] powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, [...]
[...] mięśniowego miał wpływ na hipertrofię! W badaniach Camera DM i wsp. zbadano wpływ poziomu glikogenu mięśniowego oraz posiłku potreningowego na anabolizm i szybkość syntezy protein mięśniowych po treningu oporowym. Szesnastu młodych, zdrowych mężczyzn dobrano względem wieku, masy ciała, szczytowego pochłaniania tlenu oraz siły i przydzielono do [...]