[...] sięgają po nie najczęściej, ze względu na udział dekstrozy w składzie, którą poleca się najczęściej po treningu, oczywiście w rozsądnej ilości. Jeśli chodzi o skład, polecam skosztować żelków z firmy Veri Beri, które mają przejrzysty skład, z naturalnymi składnikami, bez zbędnych dodatków. Ponadto nie zawierają dodatkowego udziału cukru, [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
[...] Ciebie lipidemie, jesteś w grupie zagrożenia (mama, babcia, siostra zostały zdiagnozowane), bądź podejrzewasz u siebie lipodemie (zanim pójdziesz do lekarza z samodiagnozą, polecam zapoznanie się z literaturę podana poniżej, “mam grube uda jestem chora” niestety nie wystarczy) nasuwa Ci się pewnie pytanie co robić, jak nie doporowadzić do [...]
[...] sytości na długo dzięki temu nie zmagamy się z głodem. -w każdym posiłku musimy mieć porcje białka, najlepszymi jego źródłami są: mięso drobiowe i wołowe, jaja, ryby(polecam głównie makrele, śledzia i łososia z racji zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3, którego znaczenie pro zdrowotne jest olbrzymie). -unikamy jako źródła [...]
[...] im przejść pierw na racjonalne żywienie a w trakcie poszerzania wiedzy ulepszania swojego jadłospisu. Oto kilka linków wartych uwagi. 10 wskazówek żywieniowych. Wszystkim je polecam, krótko i w prosty sposób wytłumaczone jak powinno się odżywiać. http://www.sfd.pl/10_wskaz%F3wek_%BFywieniowych-t315293.html A tutaj zbiór artykułów z zakresu [...]
[...] zdrowszych niż wegetarianie z tej prostej przyczyny, że ci ostatni czasem skłonni są wierzyć, iż skoro nie jedzą mięsa, mogą jeść wszystko inne. Ja z pewnością tego nie polecam. Czy zatem nabiał jest lepszy? Pod pewnymi względami jest nawet gorszy. Każde zwierzę spożywa mleko w odpowiednich, właściwych dla swojego gatunku proporcjach w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] młodszych a jeszcze inna dla osób dotkniętych chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca oraz inna dla sportowców!!! D. Podstawy treningu Na początek przygody z siłownią polecam jednak FBW (Full Body Workout – tzw. „ogólno-rozwojowy”). W mojej ocenie właśnie FBW jest najlepszą opcją na początek treningów – zapewnia on bowiem najlepszy wzrost [...]
[...] nie istnieje różnica w efektach odchudzania gdy porównujemy diety niskoweglowodanowe i węglowodanowe. Osobiście uważam,ze jeżeli nie istnieją ku temu szczególne wskazania, polecam trzymanie się z dala od wszelkich diet które każą wykluczyć, lub jeść w nadmiarze któryś z naturalnych składników odżywczych powszechnie spożywany przez ludzi na [...]
[...] Dla niektórych może to być zaskoczeniem. Największe spustoszenie, a tym samym najwięcej bodźców do rozwoju daje faza negatywna. Jest to niezwykle intensywna metoda i nie polecam stosowania jest słabo wytrenowanym kulturystom. W trakcie tej fazy następują również poważne przeciążenia stawów i ścięgien, więc nie można jej stosować często. [...]
[...] do wiecznego głodu a ograniczenie tłuszczy powodowało bóle stawów, pogorszenie się stanu włosów i paznokci oraz szczególnie u kobiet zachwiań hormonalnych. Gorąco nie polecam!!! Dieta TKD - http://www.sfd.pl/TKD_-_Target_ketogenic_diet-t218441.html Jak nazwa wskazuje jest to dieta ektogeniczna, a więc należy do grupy diet ograniczających [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
[...] wyglądałby on jeśli tylko i wyłącznie pochodziłby z naszej diety i jedzenia jak najmniejszych ilości posiłków. Słowem zakreślenia pory wykonywania tego rodzaju treningów nie polecam biegow na czczo, po nocnej glodowce organizmu, narazamy bowiem wtedy go na najwieksze starty w miesniu. Kiedys mit ten trwal i uwazano aeroby z samego rana za sukces [...]
[...] NAJWAŻNIEJSZE SĄ WĘGLOWODANY I WITAMINY, potem białka (białka roślinne są łatwiej przyswajalne). Jest szereg badań które to potwierdzają. FANATYKOM golonki i smalcu polecam także BSE, pryszczycę, salmonellę, ptasią grypę, zawały, otyłość, alergie (od nadmiaru dodatków w mięsie w tym antybiotyków i hormonów przyspieszających tucz itd.) [...]
[...] niskiej ilości powtórzeń ( a sporym ciężarze ) i dość krótkimi przerwami pomiędzy seriami w połączeniu z ćwiczeniami interwałowymi. Jest to jednak dość ciężka metoda i nie polecam jej zdecydowanie z kimś nie mającym wcześniej do czynienia z tego typu wysiłkiem. Na początek skupiłbym się na ćwiczeniach aerobowych na miarę naszych możliwości. [...]
[...] hard gainerom proponuję dodawanie oliwy do potraw. Jeżeli ktoś nie ma tego opanowanego (nie zna swojego zapotrzebowania, bilansu kalorycznego) a chce iść krok dalej to polecam lekture: http://www.sfd.pl/temat95962/ http://www.google.pl/search?hl=pl&q=podstawowa+przemiana+materii&lr= Do opanowania zdoności kontrolowania bilansu kalorycznego [...]
[...] zapotrzebowanie na białko u trenującego wynosi około 2g na każdy kg masy. Gdzie znajdziemy odpowiednie źródła białek? Przede wszystkim drób, czerwone mięso, wołowina( nie polecam wieprzowiny, która ma dużo zwierzęcego tłuszczu, spowalniającego procesu trawienia białek), ryby, jaja oraz twaróg. Węglowodany To główne żródła energii.Organizm [...]
[...] produktów. Nie używam cukru, unikam przetworzonej żywności. Sama piekę chleb na zakwasie, przeważnie żytnio-orkiszowy, ale lubię także dodatek innych mąk, jak amarantusowa – polecam !!!, jęcznienna, gryczana. Czasem domowe bułeczki- te już na drożdżach. Zdrowe tłuszcze- masło, olej kokosowy, sezamowy, ghee, oliwa z oliwek. Kasze, mąki, [...]
[...] nasze mięśnie przed rozpadem w trakcie treningu siłowego czy aerobowego co dla osoby pragnącej zwiększyć lub zredukować masę jest bardzo ważne. Jeśli środki na to pozwalają polecam stosowanie BCAA nie tylko na redukcji ( poprzez niedobór kalorii jesteśmy szczególnie narażeni na „spalanie" mięśni ) ale również przy budowaniu masy mięśniowej. BCAA [...]
JEDZENIE BEZ MIĘSA)o95%MNIEJSZE RYZYKO RAKA,o 99%CHORÓB SERCA,o90%-PRZEDWCZESNEJ ŚMIERCI Wśród wegetarian aż o 95%. mniejsze jest ryzyko zachorowania na raka, o 99% ryzyko choroby wieńcowej serca, wreszcie o 90% - przedwczesnej śmierci - to dane z najszacowniejszego pisma medycznego "British Medical Journal"=wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 [...]