Jesień i zima to takie pory roku, które sprzyjają mniejszej aktywności fizycznej. Szybciej robi się ciemno, dając nam poczucie krótszego dnia, co jednocześnie wpływa na nasz poziom energii. Co więcej, jest coraz zimniej i wiele osób myśli tylko o herbatce i ciepłym kocyku. Nic dziwnego, że takie pory roku sprzyjają dodatkowym kilogramom.
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Osoby trenujące, które poważnie myślą o startach w zawodach, niestety prędzej czy później wykorzystują wsparcie hormonalne. Celem kuracji jest podniesienie poziomu testosteronu, co ma za zadanie ułatwić kształtowanie sylwetki. Zastosowanie wsparcia farmakologicznego wiąże się niestety z lękiem o kondycję zdrowotną organizmu, które dotyczą [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Rafinowane węglowodany Rafinowane węglowodany są szybko wchłaniane przez organizm, co prowadzi do [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Niektórzy naukowcy twierdzą, iż COVID zabił nawet trzykrotnie więcej ludzi, niż to się oficjalnie podaje. Oficjalne statystyki mówią o 5-6 mln osób, wg statista.com na 21 marca 2022 na świecie odnotowano 6.1 mln zgonów z powodu COVID. Niedocenianym wpływem epidemii jest zwiększone spożycie alkoholu etylowego. Alkohol a pandemia Wyniki prac [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
Wraz z nadejściem zimy wiele osób częściej zauważa problem z zatkanym nosem tuż po przebudzeniu. Jednak pogoda i jakość powietrza zmieniają się w ciągu roku, więc w przypadku osób wrażliwych problem nie musi dotyczyć tylko obecnej pory. Zatkany nos i przekrwienie błony śluzowej nosa występuje, gdy we wnętrzu nosa pojawia się stan zapalny i gdy [...]
Flora bakteryjna jelit ma bez wątpienia ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Ma to przełożenie na to, jak ważna jest dieta w profilaktyce i leczeniu różnych stanów chorobowych. Jedną z chorób, która ma swój początek w naszych jelitach, jest otyłość. Chociaż to jasne, że otyłość wiąże się często z nadmiernym spożyciem pokarmów, może mieć [...]
Nie ulega wątpliwości, że żyjemy w początkach ery cyfrowej. Nie tej rozumianej jako upowszechnienie wykorzystywania narzędzi internetowych, ale jako dominującej formie aktywności kontaktów międzyludzkich. Jest to zjawisko niespotykane dotąd, w historii naszego gatunku. Oczywiście możemy winić za to zalecaną izolację społeczną wynikającą z pandemii [...]
Ostatnie miesiące dla wielu z nas były bardzo stresujące. Pandemia sprawiła, że wiele osób nadal odczuwa niepokój zarówno ten związany ze zdrowiem, jak i z wielką niewiadomą wywołaną różnymi restrykcjami. Izolowanie się w domu wpływa niekorzystnie na nasze społeczeństwo, w związku z czym powinniśmy podjąć pewne środki, aby zadbać o swoje dobre [...]
Nie jest tajemnicą, że zdrowa dieta wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego życia, czy to zdrowie czy kondycja fizyczna, nastrój, zdolność uczenia się i wiele innych. Nie ma też wątpliwości, że dbałość o to, co ląduje na naszych talerzach, jest ważne w każdym wieku. Do ciekawych wniosków doszli epidemiologowie z Uniwersytetu w Auckland w Nowej [...]
Przeprowadzone przez naukowców badanie miało na celu ustalenie, które czynniki stylu życia i kombinacje tych czynników, związane są z jak najdłuższym życiem w zdrowiu. Wyniki badania dowodzą, że masa ciała jest ściśle związana z zachowaniem zdrowia i dłuższym życiem. Naukowcy zauważyli również, że ludzie z lepszym wynikiem w zakresie zdrowego [...]
Bieganie to najbardziej dostępna dyscyplina sportowa. Dlaczego? Można trenować wszędzie, o każdej porze roku i nie potrzeba niczego poza wygodnymi butami i strojem. Wystarczy wyjść na dwór albo stanąć na bieżni i po prostu biec. Wydaje się też, że jest to najczęściej stosowane "narzędzie" gdy naszym celem jest redukcja wagi. Niewielkie trudności [...]