Czas diety redukcyjnej jest okresem bardzo trudnym, dla każdej osoby pragnącej zredukować ilość tkanki tłuszczowej. Ciągle musimy zmagać się z głodem, pokusami - jakże łatwiej byłoby przeprowadzać redukcję, żyjąc w pustelni, gdzie nie bylibyśmy kuszeni zapachami ulubionych potraw i widokiem rodziny pałaszującej swoje przysmaki - mamy problem z [...]
Zapalenie powięzi podeszwowej jest jedną z najczęstszych przyczyn bólu pięty i stopy, która dotyka aż 10% społeczeństwa. Ból i sztywność stóp nasilają się rano, a następnie w ciągu dnia, gdy nieco rozruszamy kończyny, ustępuje. Dlatego też często bagatelizujemy problem, pozwalając mu się rozwijać, co może prowadzić do rozwoju poważniejszych [...]
Otyłość jest chorobą ciała, ale też umysłu. Podstawową przyczyną jej występowania jest długotrwały brak równowagi w spożyciu i wydatkowaniu energii (tj. dodatni bilans energetyczny) prowadzący do wzrostu masy ciała, w tym akumulacji podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Chociaż otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w kilku [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Zmniejszenie stężenia glukozy, insuliny i lipidów w surowicy oraz oddziaływanie ekstraktu TT na kluczowe szlaki metaboliczne. W toku eksperymentu wykazano również łagodzący wpływ T. terrestris na insulinooporność. Oceniono to poprzez wartości np. HOMA-IR. Zatem ekstrakt T. terrestris można uznać za [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Utrzymanie nadmiernego odtłuszczenia ustroju wiąże się z koniecznością stosowania długotrwałych restrykcji kalorycznych, które zwykle powodują spadek stężenia testosteronu (u mężczyzn), testosteronu i estrogenów (u kobiet), zaburzenia pracy tarczycy, wzrost ilości kortyzolu (stres, stan zapalny). Na domiar złego w takich okolicznościach łatwo [...]
W fizjologii wszystko ma swoją cenę. Ogólnie kulturystyka w wydaniu wyczynowym może wydatnie skrócić życie z kilku powodów, m.in. dlatego iż nadmiar kalorii w diecie nie sprzyja długowieczności. Osobną kwestią jest powszechne nadużywanie farmakologii oraz silne odtłuszczanie się i odwadnianie, które mogą spowodować rozmaite incydenty, a nawet [...]
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
Przejściowy wzrost stanu zapalnego ma kluczowe znaczenie dla przeżycia podczas urazów fizycznych i infekcji, jednak utrzymujący się stan zapalny staje się niebezpieczny dla naszego organizmu. Ostatnie badania wykazały, że pewne czynniki społeczne, środowiskowe i związane ze stylem życia (np. niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej) mogą [...]
Niektóre osoby zdecydowanie częściej od pozostałych „łapią” przeziębienia. Stan wzmożonej podatności na nie znacząco utrudnia życie, gdyż uniemożliwia zarówno naukę, jak i pracę, czy dobrowolne aktywności w czasie wolnym, a także uprzykrza relacje międzyludzkie. Istnieje szereg czynników, które osłabiają odporność organizmu, zatem warto zadbać [...]
Czy należysz do osób, które ciągle coś podjadają? Czy masz nadwagę i za żadne skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i [...]
Problemy z postawą ciała u dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych nie były tak mocno nasilone, jak obecnymi czasy. Otyłość, bezczynność ruchowa, spędzanie zbyt dużej ilości czasu przed TV czy smartfonami są czynnikami, które najczęściej są wymieniane w kontekście nasilania samych wad. Znaczna część osób nie tylko przesiaduje w pracy, ale i po [...]
Mity, które nie chcą umrzeć Myślenie zero-jedynkowe sprawdza się, gdy jako dowódca kompanii chcesz sprawdzić, czy na apelu masz wszystkich podwładnych, ze wszystkich plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów [...]
Nadwaga i otyłość są coraz większym problemem w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania [...]