Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek zacząć coś chrupać np. przed telewizorem albo na posiedzeniu ze znajomymi i czułeś, że chcesz więcej i więcej, choć wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
[...] substancji pobudzających apetyt. Im więcej takich produktów w naszym menu, tym większy pociąg możemy czuć do słonych potraw, a szczególnie przekąsek takich jak chipsy, orzeszki solone itp. Pomyśl zatem o ograniczeniu soli, a szczególnie żywności przetworzonej. Zamiast tego używaj ziół i staraj się czerpać więcej przyjemności z naturalnych [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] (zwłaszcza kapusta, rzepa, szpinak i jarmuż) brokuły rośliny strączkowe (zwłaszcza soja i edamame) dynia owoce (zwłaszcza jagody, winogrona i figi) orzechy (takie jak orzeszki pinii i orzechy nerkowca) sery (np. cheddar i mozzarella) marchewki wołowina wątróbka z kurczaka szynka wieprzowa jajka. Źródła potasu owoce (zwłaszcza morele, [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi (działać przeciwzakrzepowo). Resweratrol wchodzi w skład rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] Zostawić na około 2 h - akurat spód zdąży się zmrozić. Odlać wodę i zmiksować na gładko. Dodać masło orzechowe, izolat i sól - zmiksować. Na zamrożonym spodzie ułożyć orzeszki i zalać karmelem. Foremkę ponownie włożyć do zamrażalnika na min 5 h - ja wkładam na całą noc. Wyjąć zmrożony blok i pokroić na kawałki Czekoladę razem z olejem i [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w większych ilościach w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i w czerwonym winie. Wbrew potocznej opinii ten ostatni produkt nie jest zalecany, ze względu na zawartość etanolu, przynoszącego liczne skutki uboczne dla ustroju człowieka. Referencje: Zheng, X., Hai, J., Yang, Y. et al. Effects of [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] Co więcej, ciastka te nie zawierają tłuszczy utwardzonych, a olej palmowy zastąpiony jest mieszanką olejów: kokosowego i rzepakowego. Chrupkości oraz błonnika nadają im orzeszki arachidowe, natomiast gładkiej konsystencji sprzyja zawartość tłuszczu kakaowego. Tego typu ciastek spróbować powinien każdy, kto przepada za słodyczami, ale nie [...]
Ilę gram orzeszków ziemnych ma szklanka 250ml ? Albo jak mam odliczyć ich 100 gram,w co je wsypać ? Czy wie ktos cokolwiek o nich ile mogą mieć gram w jakimś konkretnym naczyniu ? Na pewno je jecie, dlatego wiecie, pomóżcie
Pewnie ten temat byl walkowany mnostwo razy, ale czy ktos z was moze wie, gdzie mozna kupic orzeszki ziemne surowe??? Bo wszedzie prazone albo smazone tylko...nawet w łupinach sprzedaja juz wyprazone... Chyba, ze prazone niesolone moga byc - czy takie tez sa raczej niewskazane? Z góry mowie ze jadam raczej niemale ilosci - czasem i pol kilo zjem [...]
witam jak wiecie wyjeźdzam i mam pytanie czy kupienbie orzeszków ziemnych i jedzeniu ich wilościach 200=-300 gr dziennie pomorze w utryzmaniu kalorycznosci:D?? będę duzo biegał wysilku miał i tylko 3 posiłki!!! skład orzeszków 100 gr 602 kcal 24 g białka21 gr węgla 53 tłuszczy:)?? i co myślicie?? chodiz o zatrzymanie katabolizmu by organizm miał [...]
Jestem chudy i nie moge dostarczyc na dzien wystaraczajacej liczby kcal. Kolega doradzil mi jesc 0,5-1 kg orzeszkow solonych przed snem gdyz podobno dostarczaja duzo kalorii a poza tym wszyscy je lubia :) Poradzcie.