Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
[...] je, należy uwzględnić te kalorie w swoim zapotrzebowaniu. Warto dodawać je do owsianki, jogurtu, sałatki itp. Ile jest żelaza w orzechach i nasionach? Oto kilka przykładów: orzechy nerkowca 6,7 mg orzechy pinii 5,5 mg orzechy laskowe 4,7 mg orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
[...] magnezu jest również ograniczenie lub pozbycie się dopadających nas skurczy. Do produktów, w których możemy znaleźć należy zaliczyć m.in. kakao, kaszę gryczaną, fasolę, orzechy laskowe czy odpowiednią wodę źródlaną. Warto również wzbogacić dietę o chociażby kompleks witamin i minerałów. Ashwagandha Ashwagandha, czyli witania ospała lub [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 g suszone figi - około 200 mg na 100 g natka pietruszki - ponad 190 mg na 100 g amarantus - prawie 190 mg wapnia na 100 g orzechy laskowe - ponad 180 mg wapnia na 100 g czosnek - około 180 mg na 100 g jarmuż - ponad 150 mg na 100 g rukola - zawiera około 150 mg na 100 g suszone morele - ponad [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
[...] Kategorie żywności o najwyższej zawartości spermidyny to zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzące z soi. Znaczące ilości spermidyny zawierają również grzyby, groch, orzechy laskowe, pistacje, szpinak, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (do 398 nmol/g). Najniższe poziomy notowane były w kategorii owoców; przykładowo w jabłkach, [...]
[...] smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu nie tylko wzbogacają smak, ale również podnoszą walory zdrowotne. W NUTLOVE SAUCE CHOCO HAZELNUT [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] gdyż w pewnym stopniu mogą modulować mikrobiotę jelitową. Zdrowsze alternatywy dla zwykłych słodyczy często zawierają też więcej dodatków o charakterze odżywczym, takich jak orzechy laskowe, migdały czy wiórki kokosowe. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom bezcukrowe pralinki mogą stanowić zarówno przekąskę samodzielną, jak i dodatek do potraw [...]
[...] (jest to około 3,7 mg wchłoniętego żelaza). Jeśli chodzi o wchłanialność żelaza z roślin, można uśrednić, że wchłanialność ta stanowi około 2,5%, czyli biorąc pod uwagę np. orzechy włoskie, które zawierają żelaza 3,5 mg na 100 g, zatem wchłonie się 0,08 mg, z kolei soja, która żelaza ma równie sporo co wątróbka, bo aż 15,7 mg, a to daje prawie [...]
[...] powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, a każdy, kto ma alergię na soję, musi bardzo uważnie czytać skład produktów, które kupuje. Orzeszki ziemne Alergia na orzechy zaczyna się najczęściej w dzieciństwie. Z tego rodzaju uczulenia wyrasta tylko 1 na 5 osób. Wystarczy naprawdę niewielka ilość orzechów, aby pojawiła się reakcja [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] kakao, cynamon, lub niskokaloryczne substancje słodzące. Jednym z przykładów dla zdrowej i słodkiej przekąski jest mieszanka orzechów z suszonymi owocami. Orzechy takie jak orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, czy migdały połączone mogą być z suszoną żurawiną, wiśniami, czy rodzynkami. Połączenie takie zapewnić może wartościową porcję białka, [...]