Ostatnio szukałam różnego rodzaju mąk o obniżej zawartości węglowodanów, zamówiłam łubinową z której powstały tytułowe mini omlety :) Składniki: Mąka Łubinowa, 50 g Proszek do pieczenia Jajka 3 - 150g Białko jaja (opcjonalnie, po prostu miałam w lodówce) Słodzik Kakao 15g (opcja) Masło orzechowe 20g (opcja) Wykonanie: Białka z jaj delikatnie [...]
Witam mam takie pytanie czy jedzenie 10 jajek całych jest zdrowe ? zawsze jadłem 5 całych jaj na śniadanie w postaci omleta i nie miałem problemów żołądkowych itp .Czy mogę na przykład posiłek 4 lub 5 zastąpić omletem z płatkami owsianymi rodzynkami orzechami itp . Czyli 2 razy dzienie jadł bym omleta z 5 całych jaj , płatki owsiane , rodzynki , [...]
ostatnio często jem omlety, robie z 6 jaj 150 ml mleka i 5-6 łyżek mąki. Do tego szynka i czasem pieczarki albo tuńczyk, na koniec jeszcze jeden albo 2 plasterki sera, czy moge jesć takie cos po treningu, dodam, że to ma około 1100 kcal. I czy wogóle można to wstawicdo diety czy raczej unikaćtakich rzeczy
Cześć wszystkim. Zastanawiam się czy jest sens kupienia kilku rodzajów płatków (owsiane, ryżowe, jaglane, jęczmienne, gryczane i żytnie) i wsypania wszystkiego do jednego pojemnika, a następnie wymieszania wszystkiego? Z tego pojemnika wyciągałbym mieszankę do musli i do omletów.
Witam Mam pytanie dotyczące składników odżywczych występujących w jajkach po usmażeniu z nich omleta czy zrobieniu jajecznicy ...tzn czy ilość białka i ww spada przez obróbkę termiczną czy zostaje taka sama czy zwiększa sie...?
Cześć. W mojej ulubionej restauracji zawsze jem omlety. Teraz postanowiłam je zrobic sama w domu. Chciałabym się dowiedzieć jakie są wasze przepisy na omlety? Wolicie je na słodko czy np. z mięsem i warzywami? I kiedy się je dodaje?
Dajcie jakieś przepisy jak robicie omlety śniadaniowe składające się z jajek i płatków, jak smażycie ile czasu itp. Ja niestety nie posiadam teflonu. Jak to można zrobic na zwykłej patelni i czy to bedzie zdrowe?
Siema, słyszałem o czymś takim jak omlet zrobiony z samych białek z jajka + musli. Jak myślicie? Działa coś takiego? Bo żadnych prochów białkowych nie będę brał na razie.
Witam, jak długo mogę trzymać w lodówce masę na omlety? Poniżej zamieszczam mój przepis: Ubijam 5 białek jaj, dodaje 2 zółtka, ok.80g płatków owsianych + łyżka cukru waniliowego. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Może ktoś mi pomóc? Chodzi mi o smażenie omletów z płatków owsianymi (z dodatkiem mąki i mleka). Robię metodą ubijania białka. Jak smażyć żeby się nie przypalało i żeby podczas przewracania nie pękały? Na oleju czy jak? Smaże na małej patelni.
Czy, jeśli zrobię omleta wieczorem i później go wsadzę do lodówki i rano odgrzeję na patelni, tylko tak aby nie był zimny z lodówki to będzie dobrze, czy się zepsuje ?, słyszałem, że odgrzewanie jajek nie jest dobrym pomysłem.
jak smazyc omlety bialkowe (robie je blendujac wszystko razem czyli platki owsiane , jaja , banany i odzywke) ? przyklejaja sie i ciezko je przewracac, daje olej jak cos :)
Jak robić omleta z płatków owsianych, aby miał konsystencję jak np chleb/ciasto ?. Mój omlet jest z zewnątrz elegancki, ale wewnątrz ma konsystencje jak jajecznica.
[...] oczyścić, sparzyć wrzątkiem. Ma ono smak przyjemny, korzenno-gorzkawy, przypominający szpinak. W temp 60 C włoski tracą właściwości parzące. Z pokrzyw sporządza się; omlety, zupy, farsze, sałatki itp. Pokrzywa ma duże znaczenie lecznicze, oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, odprowadza złogi żółciowe, poprawia stan wątroby, [...]