[...] and vegetable intake with adiposity: a systematic review https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2010.00786.x H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Simopoulos AP1. “The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
[...] stanu zapalnego. Tak można utuczyć każdego i zaszkodzić nawet najzdrowszej osobie. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2025Data: 12/29/2022 10:58:48 AM
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] białka, ryby i owoce morza zasługują na szczególną uwagę ze względu na ich wysoką wartość odżywczą, niską zawartość tłuszczu oraz obecność korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. W tym artykule omawiamy zalety spożywania ryb i owoców morza jako źródła białka dla sportowców i porównujemy je z innymi źródłami tego niezwykłego makroskładnika. [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 571Data: 7/18/2024 11:49:16 AM
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3366Data: 11/22/2017 10:41:11 AM
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 9245Data: 4/29/2020 10:09:16 AM
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 24747Data: 1/12/2018 10:47:27 AM
[...] niedawno odbytego urlopu czy tłumów na siłowni. Problemy z nastrojem potęgować mogą niedobory ważnych substancji odżywczych, w tym magnezu, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, czy witamin z grupy B, a także nadmiar szeroko pojętej żywności wysoko przetworzonej i zaburzenia mikrobioty, czy sięganie po niektóre używki i [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1038Data: 10/20/2021 6:29:11 AM
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2479Data: 1/31/2019 9:50:49 AM
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] utrzymać wysokie tempo przemiany materii. Do dziennej dawki suplementów warto takie dodać łyżkę stołową oleju lnianego lub 7-8 kapsułek zawierających kwasy tłuszczowe omega-3. Zaczerpnięte z: http://www.kulturystyka.org.pl SUPLEMENTY WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE Czy suplementy spalające tłuszcz działają? Często słyszę to pytanie, ale nie ma na [...]
No w koncu sie udalo chcialem zamiescic kilka dobrych diet, moze zaoszczedzi to wielu osoba czasu na ukladanie wlasnej. Zamieszczalem juz poprawione przez danego uzytkownika wersje diet. Mam nadzieje ze autorzy nie maja nic przeciwko ze ich dieta bedzie wlepiona do tego postu, a nawet gdyby to co mi tam ;P Diety upozadkowane wagowo rosnaco. by [...]
[...] organicznego ( mleczan, cytrynian, asparaginian) podane po treningu lub na noc przed snem. ACE - standardowa dawka antyoksydantów podana przed treningiem. Kwasy tłuszczowe omega 3, w ilości od 0,5 do 1g (aktywnego EPA i DHA) podane w dwóch porcjach najlepiej do śniadania i do posiłku po treningu. Fat burner oparty na: lecytynie, cholinie i [...]
[...] tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże... Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy [...]
[...] sojowy został odtłuszczony lub w inny sposób zmodyfikowany, znacznie traci na tym jego wartość odżywcza. Co więcej, większość tłuszczów sojowych to tłuszcze nienasycone oraz omega-3-kwasy tłuszczowe, a wiec substancje pożyteczne i pożądane. Badania dowodzą, że zapobiegają one zawałom serca oraz przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. [...]
[...] treningowego. Każdy z nas chcących budowa masę mięśniową powinien sięga po suplementy, które uzupełnią braki w diecie, godne polecenia są następujące produkty : - tłuszcze omega 3 - najlepiej przyjmować 3 razy dziennie po 2 g - kreatyna - w dowolnej formie czy to monowodzianu, jabłczanu, estru lub innej formie, kreatyna jest suplementem godnym [...]
[...] porcje białka, najlepszymi jego źródłami są: mięso drobiowe i wołowe, jaja, ryby(polecam głównie makrele, śledzia i łososia z racji zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3, którego znaczenie pro zdrowotne jest olbrzymie). -unikamy jako źródła białka soi oraz sera( jeśli mamy problemy z trawieniem laktozy). -każdy posiłek oprócz około [...]