[...] one na utrzymanie odpowiedniego funkcjonowania jelit, układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Zmniejsz stan zapalny w ustroju. Ograniczenie podaży kwasów z grupy omega-6 (np. olej słonecznikowy), a większa podaż kwasów omega-3 (ryby, suplementy diety, orzechy włoskie) sprzyja obniżeniu stanu zapalnego i pośrednio ryzyka [...]
[...] 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, [...]
[...] odniesienie do ludzi dostarczających np. orzechy, migdały, pestki, awokado, olej lniany, oliwę z oliwek, tłuszcze z jajek, ryb, nabiału, tłuszcze zawarte w mięsie, kwasy omega-3 w postaci suplementów? OK, szybkie porównanie: smalec: 46 g tłuszczów nasyconych, 42 g jednonienasyconych oraz 6,5 g wielonienasyconych, oliwa z oliwek: 15 g [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne na dobre zadomowiły się na świecie, mimo iż np. w USA zrównano je z narkotykami i obłożono drastycznymi karami. W USA około 3 milionów osób używa SAA w celach nieterapeutycznych i dawkach ponadfizjologicznych, a 60% z nich nie startuje w żadnych zawodach – tylko trenuje rekreacyjnie, w celach sylwetkowych (Evans, [...]
[...] endothelial vasoreactivity and reduces thrombogenicity after thrombolysis in experimental deep venous thrombosis. J Vasc Surg. 2003 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 W badaniu wykonanym z udziałem 452 pacjentów w starszym wieku, którzy przyjmowali przez miesiąc 1000 mg kwasów omega 3 dziennie, ustalono, że codzienna suplementacja [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku godzin po treningu, ale to nie znaczy, że [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy z [...]
Niektórzy ludzie przypominają sobie o zgromadzonej tkance tłuszczowej 1-2 miesiące przed wakacjami, inni rozpoczynają walkę w styczniu. Najwięksi desperaci pytają na forach dyskusyjnych, czy da się „zrobić formę” przez miesiąc. Spotyka się również osoby, które chcą się pochwalić przed rodziną świetną sytuacją, nierzadko widać ogłoszenia dotyczące [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
[...] niezdrowych tłuszczy i wszystkiego, co może prowadzić do przyrostu masy ciała. Jeśli chodzi o suplementy, to oprócz wspomnianej glutaminy przyjmuje odżywkę białkową, kwasy omega-3 i multiwitaminę. Cath Bastien pokazuje, że konsekwencja jest kluczem do sukcesu. Przez lata poświęcenia i ciężkiej pracy udało jej się odnieść sukces jako [...]
[...] niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]