[...] tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie przypomnienie, co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów [...]
[...] się” komórek raka okrężnicy, a także związków fenolowych, obniżających stres oksydacyjny w komórkach i ograniczających uszkodzenia DNA. Podsumowując Wydaje się, iż oliwa z oliwek ma nie tylko potencjał przeciwcukrzycowy, antymiażdżycowy i przeciwzapalny, ale może mieć też wpływ na łagodzenie objawów np. wrzodziejącego zapalenia jelita [...]
[...] ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68.97 g, 13.5 g kwasów nasyconych (kwas palmitynowy); inne źródła [...]
[...] (100 g węglowodanów zawiera np. 940 ml napoju typu cola), jednak wpływ chociażby piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] g soku z marchwi (35), mleko (33), jajka (31 ± 6). Niskie wartości indeksu insulinowego mają: kurczak (20), tuńczyk (16), orzechy (7), awokado (6), białe wino (3), oliwa z oliwek (3). M.in. na podstawie: Jiansong Bao Vanessa de Jong Fiona Atkinson Peter Petocz Jennie C Brand-Miller “Food insulin index: physiologic basis for [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] negatywnie wpłynąć na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, [...]
[...] białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg żelaza w 1 kg oliwa z oliwek z Arabii Saudyjskiej maksymalnie zawierała ~7,9 mg żelaza w 1 kg olej z drzewipestu orzechodajnego (Pequi oil) z Chin zawierał maksymalnie 9,64 mg żelaza w 1 [...]
[...] obszarach wiejskich w Iranie. Niestety brakuje tu dobrze kontrolowanych badań, a dostępne są nieliczne doniesienia, w tym dotyczące zwierząt. Z drugiej strony wiemy, iż oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów omega-6, a kiepskim omega-3 co może mieć wpływ na prozapalne właściwości tego produktu (gdyby był podawany w nadmiarze). Metionina [...]