Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]
[...] omega-3. Wpływa ona szczególnie na płynność błony komórkowej, a do tego ma działanie przeciwzapalne. Właśnie dlatego tak wielu ludzi stosuje ich suplementację w postaci oleju z ryb. W ostatnich latach pojawił się kolejny mocny gracz - olej z kryla, jako alternatywa dla oleju rybiego. Co to jest olej z kryla? Olej rybny pochodzi z tłustych [...]
[...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]
[...] Mimo że zarówno ryby, jak i len zapewniają podaż kwasów omega-3, to występują pewne różnice strukturalne w obrębie poszczególnych kwasów w tej grupie. W przypadku oleju lnianego głównym kwasem tłuszczowym jest kwas alfa-liponowy (ALA), który charakteryzuje się nieco inną budową molekularną, niż EPA i DHA. Z różnicami w budowie wiążą [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
[...] temat są jednak mocno podzielone. Dla jednych jest podstawowym źródłem tłuszczu, dla innych produktem, który w zdrowej diecie nie powinien mieć miejsca. Kto ma rację? Czy olej kokosowy to super food, a może zwykły mit, na którym zarabiają jedynie producenci? Z drugiej jednak strony, ze względu na wysoki proces przetworzenia dużo bogatszym w [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]
[...] tkanek, nadmierne korzystanie ze słońca potrafi wywołać raka i uszkodzenia DNA, a w literaturze opisano wiele przypadków śmierci związanych z nadmiernym piciem wody. Czy olej sojowy jest gorszy od smalcu? Naukowcy przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, którego nie tłumaczę w całości, by nikogo nie zanudzać. Wyciągnijmy tylko istotne dla [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
[...] z ekspozycją na słońce (Yamada, 2008). Naukowcy testowali na tych gryzoniach strategię dietetyczną, opartą na współdziałaniu aktywnych biologicznie składników palmy olejowej i sezamu. Surowy olej palmowy (nie mówimy tutaj o oleju rafinowanym i utwardzanym) to niezwykle cenny zdrowotnie produkt spożywczy i o tyle unikatowy, że obfitujący [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] to już stłuszczenie wątroby nie wróży danej osobie długiego życia. Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i [...]
[...] nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. Mowa tutaj o oleju MCT, czyli tłuszczu, który jest zbudowany ze średniej długości łańcuchów. Działanie profilaktyczne Badania naukowe wykazują, że regularne stosowanie oleju MCT [...]
[...] produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani potraw wytrawnych zapewne częściej sięgać będą po wersje [...]
[...] w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób korzysta z niego w celu nawilżenia skóry. Czy może on pomóc również w walce z cellulitem? Bezpieczeństwo i zagrożenia związane z olejem kokosowym Jeśli jesteś uczulony na kokos, możesz być również uczulony na jego olej. Pamiętaj, aby zawsze wykonać test na niewielkiej powierzchni skóry, aby sprawdzić, [...]
Stosowanie samego oleju z ryb lub w połączeniu z olejem z wiesiołka zmniejsza bóle stawów u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Sugeruje to jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z Serbii z University of Kragujevac. Wyniki były publikowane w Nutrients. Badanie Naukowcy podzielili 60 kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów [...]