[...] pokarm ma dużą gęstość energetyczną, czyli z małej ilości uzyskujesz dużo energii, to należy odpowiednio go dawkować, czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz polewać kolejne posiłki. Bardzo dobrze tuczą masło, jajka, makarony, kasze, miód itd. Cardio wpływa na [...]
[...] pod różnym względem, wybrałbym musli Vitanella Premium 420 g. Mimo sporej ilości cukrów prostych wynikającej z dodatku suszonych owoców produkt nie ma dodanego dodatkowo cukru, syropu glukozowego czy oleju słonecznikowego. Nie ma w nim również słonecznika i orzechów ziemnych, których warto unikać, a cena i dostępność są jednymi z lepszych.
[...] dodatków, ma piękny zapach i bardzo pyszny posmak migdałów. Minusy: nie jest to produkt ogólnodostępny. Enerbio napój ryżowy o smaku waniliowym Składniki: woda ryż 12% olej słonecznikowy naturalny aromat waniliowy 0,12% sól morska regulator kwasowości: węglan wapnia Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 52 kcal, w tym: 1,2 g [...]
[...] jest prawdą, iż większa objętość w jednostce treningowej lub w skali tygodnia zawsze przynosi większe efekty hipertroficzne. Istnieje pewna granica, po której przekroczeniu kolejne serie wcale nie przynoszą oczekiwanych zysków. Identyczny mechanizm dotyczy ciężaru roboczego. W większości przypadków opłaca się zmniejszyć obciążenie o 10-20 kg, a [...]
[...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne i marihuana budzą niemałe emocje, tym bardziej iż znajdują się na czarnej liście zarówno WADA: marihuana, sterydy anaboliczno-androgenne, jak i w polskim prawie, zaś w przypadku konopii indyjskiej np. w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii. W USA kwestia jest regulowana przez prawo federalne, konopie indyjskie i SAA [...]
[...] kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Tłuszcz Tłuszcze znajdziemy np. w olejach, orzechach i nasionach, ale również tłustych rybach, nabiale czy mięsie i jajkach. Przykładowe produkty dostarczające tłuszczów, które warto uwzględnić w jadłospisie: [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] w większości błędne odpowiedzi. Y.B. Che Man i wsp. na łamach „Food Chemistry” już w 2003 r. udowodnili, iż w wielu krajach spotyka się dodawanie, zamiast oleju roślinnego, mieszanki z tłuszczem zwierzęcym, smalcem. Tak samo smalec może być używany do produkcji margaryn lub innych mieszanek tłuszczowych. Jak więc się okazuje, w [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] ich podaży w diecie będą się wydawały znacząco za słodkie. Da się przejść na zwykłą wodę. Podobnie z czasem możesz zacząć gustować np. w smaku awokado, oliwy z oliwek, oleju lnianego, migdałów czy orzechów. Smakową pułapką są lody, czekolady, ciastka, chałwa, torty - te produkty co prawda podbijają kaloryczność diety, ale kosztem zdrowia. [...]
[...] ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu Islandzkiego Naturalny: [...]
[...] nawet, czy był to buzdyganek ziemny czy zupełnie inna roślina (tak, nawet tego nie ustalono). Dlatego podchodzę z dużą nieufnością do obserwacji pochodzących z Iranu. Oto kolejny przykład, który należałoby oprawić w złotą ramkę, powiesić na ścianie i pokazywać, jako wzór. Sabah A. Hameid, A.Rahman, Areej A. Zabbon oraz Firas Salih Abdulhadi, [...]
[...] Każdy puls GnRH stymuluje sekrecję i biosyntezę LH i FSH (Millar i wsp., 2004) podwzgórze => GnRH => przysadka mózgowa => LH/FSH => jądra/jajniki. Na kolejnym etapie w przysadce mózgowej wydzielane są: LH (hormon luteinizujący), FSH (hormon folikulotropowy). LH odpowiada za syntezę testosteronu w jądrach (komórkach [...]
[...] Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu [...]
[...] Pod względem skutków ubocznych trenbolone acetate może być jednym z bardziej odczuwalnych preparatów na rynku. Nie był i nie jest przeznaczony do stosowania u ludzi, więc kolejny problem wiąże się z brakiem produktów aptecznych. Jest oficjalnie dostępny w obrocie w USA, gdyż służy do tuczu bydła. Środki dostępne w Polsce pochodzą z różnorakich [...]
[...] tylko dlaczego? Jaką rolę pełnią poszczególne grupy kwasów? Dlaczego w naszej diecie jest zbyt dużo kwasów Omega 6? Jest to spowodowane tym, że występują one m.in. w olejach roślinnych, na których bardzo często smażymy, używanych również do produkcji, ciastek, ciast oraz różnych wypieków, produkuje się z nich margaryny, występują również [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]