SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obróbka termiczna

  • [...] na temat szkodliwości nitrozoamin). Mogę tylko pogratulować głównemu bohaterowi filmu, iż w dobie nielimitowanego dostępu do informacji w sieci nie zdawał sobie sprawy, iż obróbka mięsa wiąże się z ryzykiem nowotworów. „Najbardziej niebezpieczną, bo najpowszechniej występującą w pożywieniu nitrozoaminą jest NDMA, czyli N-nitrozodimetyloamina. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13955 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż obfitują w tłuszcze nasycone, a powinno dostarczać się więcej tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Ponadto obróbka termiczna ziemniaków (frytki) wiąże się w akumulacją potencjalnie rakotwórczego akryloamidu. Poza tym nadmiar kwasów o-6 (które dostają się do żywności np. przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28538 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2881 Data: 2020-02-03 16:58:54
  • W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3181 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • [...] fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż obfitują w tłuszcze nasycone, a powinno dostarczać się więcej tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Ponadto obróbka termiczna ziemniaków (frytki) wiąże się z akumulacją potencjalnie rakotwórczego akryloamidu. Poza tym nadmiar kwasów o-6 (które dostają się do żywności np. przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6217 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6651 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 465 Data: 2023-08-20 11:43:28
  • Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18460 Data: 2018-08-19 18:10:54
  • Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3170 Data: 2019-07-08 08:59:17
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2705 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7616 Data: 2019-02-26 11:34:19
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Surowe jajka zawierają awidynę, białko, które może wywołać braki przez wiązanie biotyny. Ponadto przyswajalność surowych jajek jest znikoma, mogą być też skażone salmonellą (obróbka termiczna niszczy te bakterie). Niektórzy ludzie cierpią na tak poważne zaburzenia, iż wybierają dietę składającą się tylko z owoców (frutarianizm, który opisałem w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2578 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4508 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2396 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ  Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1078 Data: 2023-06-19 15:56:02
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27818 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1443 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Produkty z yerba mate sprzedają się jak ciepłe bułeczki, sprzedaż w serwisach aukcyjnych jest liczona w setkach, ba, w tysiącach opakowań. Czy to możliwe, że napary z tej rośliny wcale nie są takie zdrowe? Cóż. Przyjrzymy się badaniom naukowym i wyciągnijmy z nich wnioski. Na początku potrzebne jest wprowadzenie do tematu nowotworów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 689 Data: 2023-09-05 18:22:33
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17538 Data: 2017-09-24 10:48:43