Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] by przyswoić np. chleb razowy, a wysoko przetworzone np. bułki. W jednym z badań posiłek pełnoziarnisty składał się z chleba wieloziarnistego (który zawierał całe nasiona słonecznika i inne ziarna) i sera cheddar, podczas gdy posiłek kontrolny składał się z białego chleba i produktu z sera przetworzonego. Oba rodzaje posiłków zostały [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] porównać. Nie jest zbyt intensywny, ale to chyba dobrze, bo dzięki temu chłonie różnego rodzaju przyprawy. Z łatwością można tutaj wyczuć pomidora i suszoną paprykę, a także nasiona czarnuszki. Kiełbaski dobrze się komponują z ketchupem i musztardą. Pasują właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład [...]
[...] produkty lubiane przez osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona słonecznika, czy też rośliny strączkowe. W tym momencie można zadać pytanie: skoro możemy zjadać cysteinę, po co w ogóle zawracać sobie głowę - N-acetylocysteiną…? [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
[...] nie ma w tym nic złego, bo danie jest niskokaloryczne - tylko 182 kcal w 100 g. Skład Kuskus perłowy 26%, ciecierzyca 20%, marchew 17%, papryka czerwona 7%, cebula 6%, nasiona słonecznika 5,6%, groszek zielony 4%, olej rzepakowy, woda, sos sojowy (soja, pszenica), pasta orzechowa (z orzechów arachidowych), koncentrat soku jabłkowego, sól [...]
[...] wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to spowodować ich pleśnienie. Nasiona najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Zakupione nasiona przebieramy dokładnie, by pozbyć się połamanych lub przebarwionych. Zdrowe nasiona płuczemy delikatnie w przegotowanej, ale niegorącej wodzie. I takiej też używamy do [...]
[...] którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie [...]
[...] te są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej łyżce stołowej znajdują się 2 g białka. Nasiona konopii Nasiona konopi, podobnie jak nasiona chia, są kompletnym białkiem. Nasiona konopi zawierają 5 g białka na łyżkę stołową. Można je stosować w podobny sposób, jak nasiona chia, czyli do wszelkiego rodzaju [...]
[...] o nadmiarze kalorii. Jednak znamy przecież znacznie lepsze, a przy okazji bardziej odżywcze, pokarmy/produkty, również cechujące się wysoką gęstością kaloryczną. Orzechy i nasiona są znakomitym przedstawicielem takich produktów. Zawierają bogactwo mikroelementów, a przy okazji dostarczają dużą ilość kalorii. Ze względu na to, że nie zajmują [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]