Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
[...] źródło białka, jeśli nie jest się weganinem i nie ma się uczulenia na proteiny mleka krowiego albo laktozę. Korzystanie z różnych wysokobiałkowych produktów spożywczych jest najbardziej optymalną decyzją, ponieważ pozwala na dostarczenie rozmaitych składników odżywczych, witamin i minerałów. Białko pochodzenia roślinnego Jeśli zapytać, w jakich [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] triceps. Są na tyle uparte, że, nawet jeśli już waga ładnie spadła, to one dalej są. Nawet się mówi, że zwykle najtrudniej jest schudnąć w tych miejscach, których w sobie najbardziej nie lubimy. A nie lubimy ich, bo są oporne. Tak samo w drugą stronę - gdy zaniedbujemy dietę i ćwiczenia to właśnie w tych miejscach zbiera nam się najszybciej [...]
[...] które powstawało w organizmie sportowców z grup wysokiej ilości białka (2,4 g na kg m.c.), a grupy średniej ilości białka (1,41 g na kg m.c.)” Większa ilość białka może być najbardziej przydatna w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, w okresie budowy masy jest to dyskusyjne. Na razie nie istnieją żadne przekonujące dowody na to, iż w trakcie [...]
[...] się 2 kg tłuszczu miesięcznie, potrzeba kilkunastu miesięcy treningu oraz stosowania diety. Problem nr 3. Owoce są bogatym źródłem fruktozy, w nadmiarze jest to jeden z najbardziej szkodliwych cukrów prostych, jaki znamy (diety koktajlowe, warzywno-owocowe, jak sama nazwa wskazuje, są bogate w owoce). Tego rodzaju dieta może skutkować [...]
Fizjologia wysiłku fizycznego jest bardzo skomplikowana. Dlatego większość opracowań z tej materii dostępnych w Internecie zawiera kłamstwa, mity lub półprawdy. Ostatnim źródłem informacji, które polecam, są artykuły niektórych modnie nazywanych trenerów personalnych i innych „ekspertów branży fitness” (chyba, że dana osoba podpiera [...]
Wokół treningu siłowego, dietetyki, medycyny czy nawet farmakologii krąży wiele ugruntowanych przesądów, mitów i półprawd. Tworzą się one z reguły wtedy, gdy osoby nie do końca rozumiejące np. badania naukowe, wyciągają z nich tylko wybrane przez siebie fakty. Istnieje też celowa działalność propagandowa, gdzie umyślnie i z pełną świadomością [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] ma silny związek z powstawaniem raka. Pojawia się z powodu nierównowagi, między enzymatyczną barierą przeciwutleniającą a wytwarzaniem ROS (reaktywnych form tlenu). Do najbardziej reaktywnych ROS występujących w systemach biologicznych należą: rodnik hydroksylowy (OH·) rodnik ponadtlenkowy (O2·–) Do reaktywnych form azotu należą: tlenek [...]
[...] tylko przez 2-3 dni po przyjęciu, dlatego mógł pozostać niewykryty w toksykologicznym teście moczu 28-latka. Ostatni zawodnik opisany przez Mayr FB i wsp. w 2012 r. był najbardziej szczery. Przyznał się do stosowania ścisłej diety oraz nadużywania sterydów anaboliczno-androgennych, rhGH (hormonu wzrostu), hormonów tarczycy oraz insuliny! [...]
[...] ma silny związek z powstawaniem raka, pojawia się z powodu nierównowagi między enzymatyczną barierą przeciwutleniającą a wytwarzaniem ROS (reaktywnych form tlenu). Do najbardziej reaktywnych ROS występujących w systemach biologicznych należą: rodnik hydroksylowy (OH) rodnik ponadtlenkowy (O2–). Do reaktywnych form azotu należą: [...]
Ryan Gosling to kanadyjski aktor, który zyskał sławę w Hollywood. Być może nie jest najbardziej umięśnionym facetem, ale jego szczupła i atletyczna sylwetka sprawia, że jest obiektem pożądania wielu kobiet. Jego pierwszą rolą filmową był Frankenstein and Me (1997). Potem pojawiły się regularne role filmowe, w szczególności The Notebook (2004), [...]
[...] Zresztą krótkotrwałe (20-30 minut) bieganie, jazda na rowerze czy pływanie nie ma negatywnego wpływu na masę mięśniową ani siłę. Z licznych badań wiemy, iż bieganie przynosi najbardziej negatywne efekty dla sportowca bazującego na sile, masie i mocy mięśniowej – nieważne czy trening przeprowadzony będzie w formie interwałów, aerobów czy w postaci [...]