Odżywianie w sportach wytrzymałościowych! Odżywianie jest nieodłącznym elementem procesu treningowego. Pozostałe elementy to trening i regeneracja. Wszystkie te elementy są jednakowo ważne dla końcowego efektu jakim jest wynik sportowy. Większość sportowców przecenia znaczenie treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując [...]
[...] w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu [...]
[...] mineralnych jedynie przez krótki czas. Jeżeli pobór tych składników jest niski, organizm czerpie je z zasobów zgromadzonych w mięśniach, wątrobie, a nawet w kościach; nadmiar zazwyczaj jest wydalany. Skąd czerpiemy te pierwiastki? Z pożywienia lub środków farmaceutycznych jeśli jest taka potrzeba. Minerały przyswajalne(kationy i aniony) [...]
[...] proces uwalniania kwasu mlekowego z mięsni - skracając tym samym czas odnowy po treningowej. Witamina C jest jedną z ważniejszych witamin, a zarazem jedyną której spożycie w nadmiarze nie jest szkodliwe, gdyż jej nadmiar jest przez organizm wydalany. Witamina K - niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi. Witamina D - wytwarzana jest w [...]
Warto pić wodę? Woda stanowi naturalne środowisko dla zachodzących procesów biologicznych w komórce. Odbywa się stałe żeglowanie substancji odżywczych, soli mineralnych, enzymów, hormonów z komórki do komórki. Woda nie dostarcza, co prawda, substancji odżywczych, przenosi jednak składniki pożywienia do narządów i komórek ustrojowych, równocześnie [...]
[...] odchudza. Teoria: Chrom jest minerałem związanym z insuliną, hormonem odgrywającym główną rolę w przyroście mięśni i metabolizmie tłuszczu. Naukowcy są zgodni co do tego, że nadmiar chromu, powyżej dziennego zapotrzebowania (50-200 mg) jest zbędny i nie powoduje żadnych ergogennych korzyści. Fakty: Ten suplement pomoże spalić tłuszcz i budować [...]
[...] pod oczami. 2. Białe kropki na paznokciach. Niektóre przyczyny nieprawidłowej pracy nerek: a) nagromadzenie śluzu, z którego powstają kamienie, b) rozszerzenie nerek od nadmiaru spożycia płynów, c) zwężenie nerek od nadmiaru spożywania soli, mięsa, ryb, pieczywa, słodyczy, produktów mącznych i rafinowanych . Jeśli pod oczami pojawiają się [...]
[...] przy tym siedzący tryb życia oraz zaburzenia równowagi hormonalnej, np. w okresie dojrzewania, menopauzy czy na skutek używania środków antykoncepcyjnych. Związane jest to z nadmiarem estrogenów, które mają właściwości zatrzymywania w organiźmie wody i tłuszczu. Celllulit może być spowodowany wysokokaloryczną dietą, nadużywaniem kawy i tytoniu, [...]
[...] efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Pochodzimy z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy gromadzić nadmiaru dostarczanej energii w czasach obżarstwa, nie byłoby nas dziś tutaj, ponieważ nasi przodkowie także głodowali. A wiec jesteśmy tu tylko dzięki temu, ze nasi [...]
[...] ostrości wzroku, osłabienie napięcia mięśniowego, wzrost spożycia wody, zwiększone przyjmowanie pokarmów, przy zmniejszonej retencji azotu w ustroju. 4.5.2. Wpływ nadmiaru NNKT na ustrój: Zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyną powstawania nowotworów, a także niedokrwistości. Nadmierne spożycie [...]
[...] ma to lepszy skutek, gdyż gotowanie niszczy moc ziół (nie zawsze). Połykamy wtedy małą łyżeczkę prosz-ku i popijamy szklanką wody. Nie należy ziół przedawkować, ich nadmiar oczywiście szko-dzi, a proszek ma działanie silniejsze od wywarów. Warto o tym pa-miętać. Odnośnie wyciągów alkoholowych chcemy podkreślić, żeby używać je w [...]
[...] osłonek kiełbas na brunatno. E173 Aluminium. Pył metaliczny stosowany do dekoracji słodyczy, takich jak słodkie kuleczki do ozdoby tortów lub mazurków. Niegdyś uważano, że nadmiar metalicznego glinu i jego soli jest przyczyną choroby Alzheimera. Dziś reklamuje się w prasie preparat łagodzący dolegliwości żołądkowe, zawierający duże ilości [...]
[...] konieczność dostarczania jej w ilościach które zapewnią prawidłowy przebieg procesów życiowych. Niedostateczna podaż wody prowadzi do odwodnienia organizmu. Jednocześnie jej nadmiar też jest szkodliwy. Oto jak wygląda rozkład wody w ustroju: Organizm osoby ważącej ok. 75 kg zawiera ok. 45 litrów wody, z czego 70-75% znajduje się w mięśniach [...]
[...] cały dzień wędlinami i mięsem pod różną ich postacią. Doprowadza to jednak często, w późniejszym okresie do wielu chorób, głównie nerek, które nie są w stanie przefiltrować nadmiaru białka zwierzęcego. Białko w ogóle powinno stanowić 6-10 % kalorii dziennie dostarczanych naszemu„organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. Najkorzystniejsza [...]
[...] cały dzień wędlinami i mięsem pod różną ich postacią. Doprowadza to jednak często, w późniejszym okresie do wielu chorób, głównie nerek, które nie są w stanie przefiltrować nadmiaru białka zwierzęcego. Białko w ogóle powinno stanowić 6-10 % kalorii dziennie dostarczanych naszemu"organizmowi, a najczęściej stanowi 15 % i więcej. [...]
[...] kreatyny w dawkach 5g bez ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. [...]
[...] kreatyny w dawkach 5g bez ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. [...]
[...] diety wegetariańskiej, wegańskiej (roślinnej) czy innej. Wiele warzyw, np. fasola, groszek, kukurydza czy brokuły, zawiera dużo białka, poza tym pomagają w zneutralizowaniu nadmiaru kwasów, który może prowadzić do utraty składników mineralnych, takich jak wapń - stąd zwiększone ryzyko osteoporozy u osób często jedzących mięso. [...]
[...] tarczyce, prztarczyce, nadnercza, trzustka oraz męskie i żeńskie gruczoły płciowe. Niedoczynność lub nadczynność gruczołów dokrewnych powoduje odpowiednio niedobór lub nadmiar poszczególnych hormonów, co prowadzi do chorób. W organizmie człowieka znajdują się liczne gruczoły, których zadaniem jest produkcja hormonów i kontrolowane [...]
[...] skórze witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - zwłaszcza witamin A, E i D. Dlatego ważna jest odpowiednia proporcja tłuszczu w diecie, tj. do 30 proc. Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi [...]