[...] dzieci. Powoduje wiele niekorzystnych nastepstw, przede wszystkim hiperglicerydemie oraz prowadzi do otylosci. Szkodliwy jest nie tylko niedobór weglowodanów, lecz takze ich nadmiar, szczególnie nadmierne spozywanie przez dluzszy czas produktów zawierajacych wieksze ilosci sacharozy, czyli cukru, w polaczeniu z nadmiarem tluszczu. Stan ten [...]
[...] pomiędzy poszczególnymi okresami intensywnej pracy; podczas sesji treningowej należy ograniczyć spożywanie słodyczy; wystarczającą ilość cukru spożywamy jedząc owoce; jego nadmiar natychmiast jest zamieniany na tkankę tłuszczową; suszone śliwki zawierają znaczne ilości błonnika, który pomaga w przyswajaniu białka przez organizm; dźwiganie [...]
[...] nie odpowiednią redukcją i efekt takiego tycia nazywamy efekt jo-jo. Człowiek to skomplikowana maszyna, jeśli nagle z jadłospisu odejmiemy zbyt dużą pulę kcal, każdy nadmiar energetyczny będzie odkładany by zabezpieczyć się przed kolejnym takim wyskokiem. Niestey często się zdarza iż odchudzające się osoby od razu na starcie ucinają ilość [...]
[...] jej wchlanianie z przewodu pokarmowego. Green Tea Extract (Ekstrakt z Zielonej Herbaty) jest najczesciej stosowanym naturalnym i bezpiecznym suplementem redukujacym nadmiar tluszczu na ciele. Jest niezwykle bogaty w zwiazki aktywne biologicznie, które maja silnie udokumentowany wplyw na przyspieszenie spoczynkowej przemiany materii. [...]
[...] ma styl życia? - Zmniejsza przyswajalność wiele czynników: palenie tytoniu, picie alkoholu i nadmiernych ilości kawy lub mocnej herbaty, niedobór błonnika w pokarmie, nadmiar wolnych rodników nadtlenowych we krwi, osłabienie układu odpornościowego, siedzący tryb życia. To wszystko sprawia, że dla zaspokojenia potrzeb organizmu musimy [...]
Witam! Czytając gazetę KiF natknąłem się na dość ciekawy art. opracowany przez Marka Ciołka. A więc... Zbliża się lato. Prawie każdy ćwiczący myśli o tym, aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i poprawić stan swojej muskulatury. Z tłuszczu nie wyprodukujemy białka. Ciężko mi wytłumaczyć, że fizjologicznie taka zamiana nie jest możliwa(to tak [...]
[...] a) Czym są antyoksydanty? b) Co robią antyoksydanty? c) Najlepsze źródła antyoksydantów wśród owoców i warzyw – ORAC 10. Sól a) Dlaczego potrzebuję soli? b) Czy nadmiar soli szkodzi? c) Jak dużo soli potrzebuję? d) Czy osoby regularnie ćwiczące powinny spożywać więcej soli? 11. Woda a) Dlaczego potrzebuję wody? b) Jak dużo wody [...]
[...] podobne warzywo Uwaga - raz, ale tylko raz w tygodniu, w dzień wolny od ćwiczeń jesz ABSOLUTNIE WSZYSTKO NA CO MASZ OCHOTE I W DOWOLNYCH ILOŚCIACH, z wyłączeniem : - lodów w nadmiarze (nadmiar to w każdym przypadku 100 gram, nadmiary się sumują !!! ) - pizzy w nadmiarze - alkoholu w nadmiarze - ciastek, czekolad, cukru i innych słodyczy w [...]
[...] powtórzeniu. Jeśli nie będziesz tego robił, nie uzyskasz widocznego postępu. 3. Bez względu na to jak ciężko trenujesz swoje mięśnie brzucha i jak silne i twarde się stają, nadmiar tłuszczu sprawia, że nie będą one widoczne. Musisz skutecznie zredukować tkankę tłuszczową i zastąpić ją tkanką mięśniową, możesz to zrobić poprzez racjonalne [...]
[...] dla zdrowia i długowieczności jest dawka ok. 100 g glukozy dziennie. Tymczasem Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i [...]
[...] powtórzeniu. Jeśli nie będziesz tego robił, nie uzyskasz widocznego postępu. 3. Bez względu na to jak ciężko trenujesz swoje mięśnie brzucha i jak silne i twarde się stają, nadmiar tłuszczu sprawia, że nie będą one widoczne. Musisz skutecznie zredukować tkankę tłuszczową i zastąpić ją tkanką mięśniową, możesz to zrobić poprzez racjonalne [...]
[...] dla zdrowia i długowieczności jest dawka ok. 100 g glukozy dziennie. Tymczasem Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i [...]
[...] Jeśli nie będziesz tego robił, nie uzyskasz widocznego postępu. 3. Bez względu na to jak ciężko trenujesz swoje mięśnie brzucha i jak silne i twarde się stają, nadmiar tłuszczu sprawia, że nie będą one widoczne. Musisz skutecznie zredukować tkankę tłuszczową i zastąpić ją tkanką mięśniową, możesz to zrobić poprzez racjonalne [...]
[...] ją w związku z tym energią swobodną lub użyteczną. Ta cecha odróżnia ją od energii cieplnej, wydzielanej KONIECZNIE w wielu reakcjach i procesach. Ogrzewa organizm, ale jej nadmiar, za względu na stałocieplność, musi być usunięty do otoczenia i jest bezpowrotnie tracony. Cały proces pozyskiwania energii swobodnej ze spożywanych składników [...]
[...] uprawiających sport wyczynowy, nie zaleca się zwiększania dawek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (z wyjątkiem witaminy E) ponieważ kumulują się one w organizmie, a ich nadmiar może prowadzić do wystąpienia objawów hiperwitaminozy. Witamina E (tokoferol). Występowanie: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo razowe, ryż orzechy, soja, olej [...]
[...] mineralne. Natura dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach wystarczających do metabolizowania zawartych w niej węglowodanów. Nie ma środków występujących w nadmiarze dla innych dodanych węglowodanów. Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie „metabolitów toksycznych, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne [...]
[...] nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale ich nadmiar zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią. Przebieg takiej reakcji łączenia cząsteczek nazywamy [...]
[...] BCAA wykazują wiele innych właściwości prowadzących do zwiększenia wytrzymałości organizmu np. w trakcie wysiłku fizycznego stanowią istotne paliwo dla mięśni, usuwają nadmiar kwasu mlekowego oraz uczestniczą w utrzymywaniu optymalnego poziomu cukru we krwi. Bardzo istotną cechą aminokwasów rozgałęzionych BCAA jest ich udział, szczególnie [...]
[...] a także - co gorsza - do innych tkanek, w tym także do ścian tętnic. Drugie - lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL), popularnie zwane „dobrym" cholesterolem, zabierają nadmiar tego związku z tkanek obwodowych oraz krwi i transportują go do wątroby, gdzie może zostać m.in. przekształcony w kwasy żółciowe i usunięty z kałem. Zapobiegają tym [...]
[...] służące do zabijania i rozrywania mięsa. 6.Skóra drapieżników, w przeciwieństwie do skóry zwierząt owocożernych, nie ma porów i nie wydziela potu, np.pies nie poci się-nadmiar ciepła wydziela biegając z wywieszonym językiem. Człowiek ma gruczoły potne. Mięso zanieczyszcza organizm i zatyka pory potne, dlatego miesożercy nie maja gruczołów [...]