[...] 24 h) 1.0–1.2 g/kg/h (pierwsze 3–5 h) lub 0.8 g/kg na godzinę + białko (0.3 g/kg na godzinę) Białko 1.4 g/kg dziennie (można zwiększyć do 1.6 – 2.2 g, szczególnie na redukcji) 0.3 g/kg m.c. co każde 3–5 h 0.3 g/kg m.c. po zakończeniu wysiłku 0.25 g/kg/h (jeśli jest to trening wysokiej intensywności lub ekscentryczny) 0.3 g/kg masy ciała [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego bilansu [...]
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
[...] szybko). Ponadto, czy ilość wody, jaką zatrzymuje kreatyna, ma aż takie znaczenie praktyczne? Nie wydaje mi się. Jeszcze inne osoby argumentują, iż zastosowanie kreatyny na redukcji sprawi, iż nie będzie skuteczna w cyklu hipertroficznym. Będzie, o ile zachowasz właściwe przerwy między cyklami na kreatynie. Przy stałej nadmiernej podaży [...]
[...] dziać się tak może w czasie treningu (zwłaszcza) siłowego oraz w okresach ograniczenia kalorii. Widzimy zatem pierwsze potencjalne zastosowanie aminokwasów BCAA w przypadku redukcji. Oddalać zmęczenie w trakcie treningu, co również nie będzie bez znaczenia w okresie zmniejszonego spożycia kalorii, gdyż wiele osób w tym czasie odczuwa ogólne [...]
[...] (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Czy podczas okresu redukcji warto stosować gainer? Pytanie na pierwszy rzut oka niezwykle przewrotne… Gainer jest bowiem najczęściej kojarzony z okresem masowym, czyli z czasem, gdy spożywamy [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest czasem, gdzie dość często mamy ochotę rzucić wszystko, co robimy i po prostu najeść się do syta. Restrykcje kaloryczne nie tylko nie sprzyjają dobremu samopoczucie, ale i możliwości wysiłkowe są ograniczone, co manifestuje się choćby spadkami siły, brakiem motywacji, koncentracji, poczuciem senności i brakiem [...]
[...] g na kg masy ciała) była szkodliwa dla zdrowia. Ja bym sugerował dla modelowego 70-kg zawodnika: „na masie” 2800-3500 kcal dziennie (podaż zależy od wielu czynników), „na redukcji” 2200-2600 kcal dziennie (podaż zależy od wielu czynników). Gdzieś pośrodku tych wartości leży pułap kaloryczności, który pozwoli utrzymać niezmienioną wagę ciała. [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] pod kątem zdrowia i samopoczucia. Z tego względu nie należy z nich całkowicie rezygnować. Niemniej jednak, warto pamiętać, że cardio nie jest niezbędne do przeprowadzenia redukcji! Jeśli chcesz skutecznie się odchudzić, powinieneś przede wszystkim pilnować ujemnego bilansu kalorycznego swojej diety. Od redakcji: Artykuł umieściliśmy w dziale [...]
[...] Jeśli jednak znaleźliście się, przez swoje zachowanie, zbyt daleko od niego pomyślcie, czy nie warto wykorzystać jednej z najbardziej popularnych ostatnio metod, czyli mini redukcji tak, aby w szybki sposób zneutralizować to, co jest do poprawienia i szybko przystąpić do ponownego wejścia na ścieżkę rozwoju Waszej muskulatury. Podsumowanie Nieco [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i [...]
[...] dodatkowe porcje WPC, WPH, WPI (jednak należy pamiętać o negatywnym wpływie wielu rodzajów białka i węglowodanów na wyrzut insuliny, co niekoniecznie sprzyja w czasie redukcji). Wiele kontrowersji budzą mięso, jajka, ryby, więc należy dobrze dobierać dostawców. Jeśli ktoś ma taką możliwość, tylko ze sprawdzonych źródeł. Szynka - najlepiej [...]
[...] skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie [...]
[...] ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: węglowodany o [...]
[...] warto uzupełnić treningiem siłowym np. w postaci sesji FBW. Nie tylko przyspiesza metabolizm (mięśnie = metabolizm), ale przyczynia się do poprawy kompozycji sylwetki. Na redukcji nie oczekuj progresu siłowego, pełni on tylko funkcję podtrzymującą. Podsumowanie Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Deficyt możesz tworzyć treningiem i [...]
[...] (VAT) jest oporna i jej ilość zmniejsza się nieproporcjonalnie wolno w stosunku do zasobów tkanki tłuszczowej podskórnej (SAT) Czy więc interwały są skuteczniejsze do redukcji tłuszczu wisceralnego? Dla porównania w jednym z dziesiątek dostępnych badań Trapp i wsp. 2008 grupa interwałowa w ciągu 15 tygodni straciła 2,5 kg tłuszczu, [...]
[...] gdzie indziej. Fakt czy mit? Tłuszcze zahamują efekty treningu? Nie, jeśli będą to zdrowe tłuszcze, to mogą one pomóc zarówno „na masie” (gęstość energetyczna), jak i na redukcji (obniżanie stanu zapalnego, liczne oddziaływania prozdrowotne). Podsumowanie: nie zachęcam wcale do zmiany kierunku o 180 stopni. Niektóre osoby lepiej, inne gorzej [...]